Смерть поза лінією фронту. За 2 роки бойових дій поліцейські Донеччини "ліквідували" більше 400 одиниць вогнепальної зброї + ФОТО

Переглядів: 1258 0 20.03.2017 в 10:30:49 Новини поліції
Смерть поза лінією фронту. За 2 роки бойових дій поліцейські Донеччини

Система блокпостів у регіоні стала тим фільтром, який не дозволяє смертоносним предметам забирати чиїсь життя в регіонах, де люди бачать війну тільки на екранах. Саме тут вилучається найбільша кількість зброї та боєприпасів. Гранати у рукавичках, порох у сумці, гранатомет у багажнику – терористична агресія принесла українцям багато прихованої загрози, яка здатна вбивати та калічити далеко від фронту. Обов’язок поліції в зоні бойових дій – максимально очистити регіон від цієї загрози.

Для цього на території Донецької області поліцейські несуть службу на 24 стоп-контролях. Окрім того, на період проведення контрдиверсійних заходів, ініційованих штабом АТО, додатково організовано роботу 17 мобільних блокпостів.

Такі вимушені заходи безпеки дають результати – тільки у 2016 році на цих «бар’єрах» було припинено понад 2,3 тисяч правопорушень. З них найбільше – це спроби незаконно провести зброю, бойові припаси та факти виявлення учасників незаконних збройних формувань й розшукуваних за злочини зловмисників.

Навіщо люди везуть небезпечні предмети – «історія замовчує». Зазвичай громадяни самі зрозуміло не можуть відповісти на це питання – «зберігав на згадку», «сувенір із зони «АТО», «глушити рибу», «про всяк випадок», «хай лежить». І такого тільки виявленого «хай лежить» вже достатньо, аби винищити вщент цілі міста.

Аби попередити це, правоохоронці вимушені вести свою «війну» на власному фронті, де з одного боку життя простих людей, дітей, а з іншого – арсенал прихованих «сувенірів із зони АТО». Для цього – служба 24/7, у лютий мороз чи нестерпну спеку. Для цього – виснажливі ретельні перевірки кожного транспортного засобу, кожної людини.

Так, нещодавно на блокпості поблизу Вугледара поліцейські затримали чоловіка, який у громадському транспорті (!) перевозив бойову гранату Ф-1. Це при тому, що буквально за два дні тому у його ж рідному місті сталася жахлива трагедія: від вибуху гранати загинув 12-річний хлопчик. Дитина знайшла вибуховий припас прямо на вулиці. Подумавши, що це запальничка, хлопчик почав розкручувати її… В одну мить його матір залишилися без сина, а молодший брат – від старшого.

7 бойових гранат, майже кілограм пластиду, понад 240 набоїв виявили в легковому автомобілі поліцейські, які забезпечують нагляд за дорожнім рухом у складі мобільного блокпосту в м. Бахмут. Вбивчий арсенал жінка не тільки перевозила автівкою, в якій перебували її неповнолітні онуки, а й планувала переслати на мирну територію.

На блокпості біля того ж Бахмута поліцейські виявили пасажира таксі, який перевозив дві гранати Ф-1. Аби його запаси ніхто не знайшов, чоловік сховав смертоносні предмети у рукавичках, проте це йому не допомогло.

А на блокпості поблизу Костянтинівки правоохоронці виявили зловмисника, який перевозив автівкою 2 гранатомети. Звідки в нього небезпечні предмети, та з якою метою він перевозив їх, наражаючи оточуючих на смертельну небезпеку, він так і не пояснив. Це встановить слідство.

- Завдяки організації роботі на блокпостах всі ці предмети не потрапили на мирну територію. Вони не вибухнули і вже не вибухнуть ані в метро, ані на площі, ані в парку. Це все – результат тієї роботи, яку ми проводимо вже третій рік тоді, коли у нас немає навіть відповідної матеріально-технічної бази для таких перевірок, немає спецзасобів для перевірок вантажних транспортних засобів, не вистачає людей. Але іноді важливість цієї роботи пересічні громадяни просто не розуміють, а деякі активісти – критикують, намагаючись додати собі «рейтингу», - розповів заступник голови Нацполіції – начальник ГУНП в Донецькій області В’ячеслав Аброськін.

Варто відзначити, що всього тільки за два роки правоохоронці Донеччини вилучили з незаконного обігу більше 400 одиниць вогнепальної зброї, близько 600 гранатометів, 6 тисяч гранат, майже 808 тисяч набоїв, понад 440 кг вибухівки.

Генерал Аброськін також зазначив, що наразі напрямок роботи поліції з виявлення нелегальної зброї активно розвивається. Саме для цього керівництвом обласного главку ведеться відновлення кінологічного центру, адже краще аніж собака виявити зброю чи вибухівку ніхто не зможе.

 

Відділ комунікації

поліції Донецької області


Джерело: https://dn.npu.gov.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх