Представитель ДТЭК объяснила, почему арт-объект получил название “I Love Dobropolye”, а не “I Love Dobropillia”

Переглядів: 4905 1 28.08.2017 в 08:00:49 Суспільство
Представитель ДТЭК объяснила, почему арт-объект получил название “I Love Dobropolye”, а не “I Love Dobropillia”

Одним з офіційних заходів у місті Добропілля до Дня Незалежності України стало відкриття арт-об’єкту “I Love Dobropolye”.

Унікальною цю стелу робить серце з гербом міста, яке має динамічною підсвітку. У темряві це повинно виглядати, як серцебиття.  Сама ідея не нова, вже багато українських міст мають подібні арт-об’єкти для селфі, але в інших містах України надписи зроблені за допомогою транслітерації з української. Львів, Київ і навіть Харків обрали для надписів назви своїх міст транслітеровані з державної мови.

Представник містоутворюючої комапанії ДТЕК, Вікторія Гриб, яка урочисто відкривала стелу, повідомила журналістові, чому саме транслітерація робилася з російської. – Що таке Добропольє? Це добре поле. А ви знаєте таке слово на українській мові, як “пілля”? Я знаю “поле”. Поясніть мені, чому має бути «Добре пілля»? Тут щось пиляють? Тут ніхто нічого не пиляє, – зазначила Вікторія Гриб – керівник департаменту соціального розвитку компанії ДТЕК. Як зазначають вчені, зокрема Д.Бучко, який досліджував українські ойконіми з компонентами -го- род, -град та -піль/-поль, -пілля, -поле, такі топоніми активно використовувалися на території України в ХVІ-ХVІІ ст. для називання міст (містечок), створених на базі уже існуючих поселень.

Компонент -піль або -поле, -пілля  зустрічається у назвах слов’янського походження багатьох населенних пунктів, і в цьому корені відбувається чергування «о»- «і». До речі, відкриття арт-об’єкту “І Love Dobropolye” є єдиним офіційним заходом за два святкових дні, на якому, хоч і неофіційно, був присутній міський голова Добропілля Андрій Аксьонов

 


Джерело: Телеканал До ТеБе


Агентство недвижимости Дом Доброполье



avatar
1 tatoleg2044 • 11:27:32, 28.08.2017
Думка українознавця: "Те, що почула, повна нісенітниця. Особливістю укр. мови є чергування звуків[ о] у відкритому складі з [і] в закритому складі: Кінь - ко-ня; стіл - сто-ла; кіт - ко-та. У власних назвах чергування зберігається. ТернопІль - ТернопОля; ГуляйпОле- гуляйпІльський."
ComForm">
avatar
Наверх