Нові розміри штрафів за порушення законодавства з охорони праці

Переглядів: 5703 2 03.07.2012 в 00:51:42 Новини підприємств
Нові розміри штрафів за порушення законодавства з охорони праці
Зросли штрафні санкції (від 340-10200 гривень) до посадових осіб, які порушуватимуть вимоги чинного законодавства з охорони праці.

   Проблема створення безпечних і нешкідливих умов праці на виробництві існувала завжди. Нові умови господарювання вимагають нових, ефективніших форм та методів профілактичної роботи, а незадовільний стан та значна кількість порушень нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки стали поштовхом для збільшення розміру штрафів.
   З 15 червня 2012 року наюбув чинності Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону праці та охорону надр”.
   Законом передбачено значне підвищення штрафних санкцій (від 340-10200 гривень) до посадових осіб, які порушуватимуть вимоги чинного законодавства з охорони праці.
   Ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнена частиною 3, а саме: за порушення вимог "Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві”, зокрема, неподання або порушення термінів подання повідомлень (інформації про нещасний випадок) в територіальне управління Держгірпромнагляду  тягне за собою накладання штрафу (до 850 гривень).
 
Нові розміри штрафів:
Ст. 41 порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці – 68-170 гривень (для працівників), 340-680 гривень(для посадових осіб).
Ст. 47 порушення права державної власності на надра – 170-510 гривень (для громадян), 510-1700 (для посадових осіб).
Ст. 57 порушення вимог щодо охорони надр – 170 – 340 гривень (для громадян), 340-5100 гривень (для посадових осіб).
- вибіркова відробка багатих ділянок родовищ – 1700-3400 гривень;
- втрата маркшейдерської документації, невиконання вимог щодо приведення гірничих виробок і бурових свердловин – 1700-5100 гривень;
- порушення особливих умов спеціального дозволу на користування надрами – 5100-10200 гривень.
Ст. 58 порушення правил і вимог проведення робіт по геологічному вивченню надр –170-510 гривень (для громадян), 510-1700 гривень (для посадових осіб).
Ст. 93 порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів з безпечного ведення робіт у галузях промисловості – 68-170 гривень (для працівників), 340-680 гривень (для посадових осіб).
Ст. 94 порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про зберігання, використання та облік вибухових матеріалів у галузях промисловості – 68-170 гривень (для працівників), 510-1700 гривень (для посадових осіб).
Ст. 188-4 невиконання законних вимог органів спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у галузі охорони праці –102-170 гривень (для працівників), 510-1700 гривень (для посадових осіб).
 

Витяг із Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стаття 41. Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці
Порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата її не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності від п'ятнадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, крім порушень, передбачених частиною третьою цієї статті.
 Порушення вимог законодавчих та інших нормативних  актів  про охорону праці - тягне за собою накладення штрафу на працівників від чотирьох до десяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб підприємств,   установ, організацій незалежно від  форм власності та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності – від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
Порушення встановленого порядку повідомлення (надання інформації) спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці про нещасний випадок на виробництві - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, і на фізичних осіб, які не мають статусу підприємців та використовують найману працю, від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян";

Стаття 47. Порушення права державної власності на надра
 Самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі  від десяти до тринадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 57. Порушення вимог щодо охорони надр
Самовільна забудова площ залягання корисних копалин, невиконання правил охорони надр і вимог щодо охорони довкілля, будівель і споруд від шкідливого впливу робіт, зв'язаних з користуванням надрами, знищення або пошкодження спостережних режимних свердловин на підземні води, а також маркшейдерських і геодезичних знаків - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Вибіркова відробка багатих ділянок родовищ, яка призводить до необгрунтованих втрат балансових запасів корисних копалин, наднормативні втрати і наднормативне розубожування корисних копалин при видобуванні, псування родовищ корисних копалин та інші порушення вимог раціонального використання їх запасів - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Втрата маркшейдерської документації, невиконання вимог щодо приведення гірничих виробок і бурових свердловин, які ліквідуються або консервуються, в стан, що забезпечує безпеку населення, а також вимог щодо збереження родовищ, гірничих виробок і бурових свердловин на час консервації - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Порушення особливих умов спеціального дозволу на користування надрами, якщо це не пов'язано з отриманням доходу у великих розмірах, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб та фізичних осіб від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Отримання доходу у великих розмірах має місце, коли його сума у триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
{Стаття 57 із змінами, внесеними згідно із Законами № 8/95-ВР від 19.01.95, № 55/97-ВР від 07.02.97, № 2342-III від 05.04.2001, № 2851-IV від 08.09.2005, № 1708-VI від 05.11.2009, № 2608-VI від 19.10.2010}

Стаття 58. Порушення правил і вимог проведення робіт по геологічному вивченню надр
 Порушення правил і вимог  проведення робіт  по  геологічному вивченню надр, яке може призвести чи призвело до недостовірної оцінки  розвіданих  запасів корисних  копалин  або умов для будівництва та експлуатації підприємств  по видобуванню корисних копалин, а також підземних споруд, не  зв'язаних з видобуванням корисних копалин, втрата геологічної документації, дублікатів проб корисних копалин і керна, необхідних при дальшому геологічному вивченні надр і розробці родовищ, - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 93. Порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів з безпечного ведення робіт у галузях промисловості
 Порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів з безпечного ведення робіт у галузях промисловості та на об'єктах, підконтрольних органам спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у галузі охорони праці, - тягне за собою накладення штрафу на працівників від чотирьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на  посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб - від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 94. Порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про зберігання, використання та облік  вибухових матеріалів у галузях промисловості
 Порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про зберігання, використання та облік вибухових матеріалів у галузях промисловості та на об'єктах, підконтрольних органам спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у галузі охорони праці, - тягне за собою накладення штрафу на працівників від чотирьох до десяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб  підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених  ними осіб - від тридцяти до ста  неоподатковуваних  мінімумів доходів громадян.

Стаття 188-4. Невиконання законних вимог органів спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у галузі охорони праці
 Невиконання законних вимог посадових осіб органів спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у галузі охорони праці щодо усунення  порушень  законодавства  про охорону праці або створення перешкод для діяльності цих органів - тягне за собою накладення штрафу на працівників від шести до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на  посадових осіб - від  тридцяти до ста  неоподатковуваних  мінімумів доходів громадян.

Стаття 231. Органи спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у галузі охорони праці
Органи спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у галузі охорони праці розглядають справи: про порушення законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, щодо безпечного ведення робіт, зберігання, використання та обліку вибухових матеріалів у галузях промисловості та  на об'єктах, підконтрольних органам спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у галузі охорони  праці, про порушення законодавства про надра, а також невиконання законних вимог органів спеціально уповноваженого органу виконавчої  влади у галузі охорони праці (частини друга (крім порушень санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм) і третя статті 41, статті 47, 57, 58, 93, 94, 188-4).
Від імені органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право:
1) за адміністративні правопорушення, передбачені частинами другою (крім порушень санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм) і третьою статті 41, статтею 93:
державні інспектори - штраф до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
головні державні інспектори, начальники інспекцій спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці та їх заступники - штраф до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
начальники управлінь і відділів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці та їх заступники - штраф до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
керівник спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці та його заступники - штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

2) за адміністративні правопорушення, передбачені статтями 47, 58, 94 і 188-4:
державні інспектори - штраф до тридцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
головні державні інспектори, начальники інспекцій спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці та їх заступники - штраф до п’ятдесяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
начальники управлінь і відділів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці та їх заступники - штраф до шістдесяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
керівник спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці та його заступники - штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

3) за адміністративні правопорушення, передбачені статтею 57:
державні інспектори - штраф до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
головні державні інспектори, начальники інспекцій спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці та їх заступники - штраф до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
начальники управлінь і відділів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці та їх заступники - штраф до трьохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
керівник спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці та його заступники - штраф до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



avatar
2 Arsenal22 • 10:23:20, 03.07.2012
Ужас. Когда уже конец света?
avatar
1 dobrepole • 00:50:31, 03.07.2012
Бюджет озолотится блин. Совсем уже обнаглели мля.
ComForm">
avatar
Наверх