Добропольские правоохранители призывают граждан в случае насилия в семье обязательно обращаться за помощью

Переглядів: 1607 0 17.12.2016 в 12:00:45 Новини поліції
Добропольские правоохранители призывают граждан в случае насилия в семье обязательно обращаться за помощью

На обліку у Добропільському відділені поліції перебувають 98 осіб, які скоїли насильство щодо членів своїх родин. З них 17 осіб, які неодноразово вчиняли насильство. Всі сімейні дебошири були притягнуті до адміністративної відповідальності.

Сім'я – найдорожче, що є у кожного. Це затишок, тепло і любов. Однак бувають випадки, коли сім'я навпаки стає найбільшою загрозою.

Так, з початку року Добропільські правоохоронці розглянули близько 400 заяв місцевих мешканців щодо насилля в родинах. Зазвичай тільки фізичне насильство ми вважаємо насильством, однак це зовсім не так. Закон України «Про попередження насильства в сім'ї» виділяє чотири види насильства в сім'ї:

Фізичне — умисне нанесення одним членом сім'ї іншому члену сім'ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров'я, нанесення шкоди його честі і гідності.

Сексуальне — протиправне посягання одного члена сім'ї на статеву недоторканість іншого члена сім'ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім'ї.

Психологічне — насильство, пов'язане з дією одного члена сім'ї на психіку іншого члена сім'ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно викликається емоційна невпевненість, нездатність захистити себе і може наноситися чи наноситься шкода психічному здоров'ю.

Економічне — умисне позбавлення одним членом сім'ї іншого члена сім'ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.  

Найчастіше жертвами домашніх тиранів стають жінки. Більшість з них вважають, що краще нікому не розповідати про агресію з боку чоловіків. Такі жінки назавжди стають об’єктами насилля. Деякі з них, навіть потрапивши до лікарні з тілесними травмами, все рівно не звертаються до поліції. Інколи у ролі потерпілих опиняються і чоловіки, такі випадки вони також ретельно приховують від оточуючих.

Нерідко від сімейного насилля страждають і діти. В цьому році у Добропіллі від насильства у сім'ї постраждав 10-річний хлопчик. Вітчим жорстоко побив дитину за погані оцінки у школі. Хлопчик звернувся за допомогою до сусідки, а вона вже і викликала поліцію. Відносно чоловіка відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.125 «нанесення умисних легких тілесних ушкоджень» Кримінального кодексу України.

Правоохоронці постійно проводять профілактичну роботу щодо попередження насильства у родинах: відвідують громадян за місцем проживання, проводять бесіди з сімейними дебоширами шляхом пред’явлення офіційного попередження щодо недопущення в подальшому таких правопорушень.

Так, з початку року Добропільськими поліцейськими складено  137 адмінпротоколів за ст.173-2 КУпАП (вчинення насильства в сім’ї), які надіслані до місцевих судів для розгляду та прийняття рішень.

Співробітники Добропільського відділення поліції ще раз звертаються до громадян та нагадують, що ні в якому разі не можна закривати очі на насильство. Такі проблеми самі собою не вирішуються, а тільки погіршуються з часом. Насильство - це не особиста справа, цим повинні займатися правоохоронні органи і соціальні служби. Тому якщо ви стали жертвою або свідком насильства в сім'ї – обов’язково звертайтеся за допомогою в поліцію. Не полінуйтесь обзавестися контактами дільничного, який зможе пояснити кривдникові, що той своїми діями порушує Закон. Пам'ятай: дільничний зобов'язаний приймати та розглядати заяви (повідомлення) про вчинення насильства в сім'ї.

Слід зазначити, що в Україні з лютого 2015 року були відмінені штрафи за скоєння насилля у сім'ї, оскільки в більшості випадків сама жінка і оплачувала їх. Тепер замість штрафу чоловік-агресор повинен відпрацьовувати години на громадських роботах.

Шановні громадяни, поважайте своїх дружин та чоловіків, дітей, батьків та близьких вам людей. Не допускайте насильства у своїх родинах. Адже сім'я повинна бути безпечним місцем, де тебе люблять, розуміють  та поважають. Хочеться вірити, що сім’я без насильства стане не тільки акцією на декілька днів, а нормою нашого життя.


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх