Чи вважається телефонний дзвінок підставою для вимушеної зупинки автомобіля: роз’яснення ВС

Переглядів: 800 0 14.07.2020 в 12:00:32 Новини України
Чи вважається телефонний дзвінок підставою для вимушеної зупинки автомобіля: роз’яснення ВС

Вимушена зупинка — це припинення руху транспортного засобу через його технічну несправність чи небезпеку, яка спричинена вантажем, який перевозиться, станом учасника дорожнього руху, появою перешкоди для руху.

Верховний Суд нагадав, що таке вимушена зупинка транспортного засобу. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Фабула справи

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому оскаржив постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, яка, як він вважає, є незаконною, оскільки поліцейський неправильно зазначив фабулу порушення та не впевнився у дорожній обстановці, що потягло невірне застосування норм чинного законодавства.

Згідно із постановою позивач здійснив зупинку ближче 10 метрів до перехрестя, чим порушив пункт 15.9 (ґ) Правил дорожнього руху України, внаслідок чого його було притягнуто до адміністративної відповідальності відповідно до частини першої статті 122 Кодексу про адміністративні правопорушення та накладено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 255 грн.

Задовольняючи частково позовні вимоги, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов висновку, що оскаржувана постанова ухвалена передчасно з порушенням вимог статей 33-35, 222, 268, 276 КпАП України, та підлягає скасуванню.

Правова позиція КАС ВС

Колегія суддів КАС ВС не погодилась з рішенням судів попередніх інстанцій та скасувала їх з огляду на наступне.

Суд зазначив, що пунктом 15.9 «ґ» визначено, що забороняється зупинка на перехрестях та ближче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на них пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга.

Відповідно до пункту 1.10 ПДР України перехрестя - це місце перехрещення, прилягання або розгалуження доріг на одному рівні, межею якого є уявні лінії між початком заокруглень країв проїзної частини кожної з доріг. Не вважається перехрестям місце прилягання до дороги виїзду з прилеглої території.

ПДР України забороняють водію зупинку як на перехресті, так і ближче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини.

Отже, позивач, зупинившись на перехресті, порушив підпункт 15.9 «ґ» ПДР України. Порушення позивачем такого підпункту ПДР України зазначено поліцейським в Постанові.

Щодо доводів позивача про здійснення ним вимушеної зупинки внаслідок телефонного дзвінка, Верховний Суд зазначив, що згідно з пунктом 1.10 ПДР України вимушена зупинка - це припинення руху транспортного засобу через його технічну несправність чи небезпеку, яка спричинена вантажем, який перевозиться, станом учасника дорожнього руху, появою перешкоди для руху.

Враховуючи зазначене визначення, КАС ВС встановив, що телефонний дзвінок не може бути підставою для «вимушеної зупинки».

Із повним текстом постанови КАС ВС від 04.06.2020 р. у справі № 524/10050/16-а можна ознайомитися за посиланням.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх