Зміни до Кримінального кодексу: за хабар - довічне ув’язнення

Переглядів: 1114 0 09.07.2019 в 15:00:36 Новини України
Зміни до Кримінального кодексу: за хабар - довічне ув’язнення

5 липня народний депутат Ігор Побер подав на розгляд до Верховної Ради проект закону №10424 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Нардеп наголошує, що останнім часом, після скасування Конституційним судом України частини 2 статті 368 КК України про незаконне збагачення,гостро постало питання про необхідність посилення покарання службових осіб, зокрема службових осіб, які займають особливо важливе становище, за корупцію, яка завдає шкоди державі та громадянам України, з метою зменшення рівня державної корупції, забезпечення верховенства права та встановлення більшої відповідальності та покарання за протиправні дії. За слова І. Побера, така ситуація потребує негайних якісних змін. Законопроектом запропоновано внести зміни до Кримінального кодексу України задля впровадження ефективних змін щодо посилення рівня відповідальності для посадових осіб.

Законопроектом передбачається внести зміни до Кримінального кодексу України, а саме — статті 191 щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та статті 368 щодо прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

У статті 191 КК України пропонується внести зміни до частин третьої, четвертої та п’ятої цієї статті щодо переліку протиправних дій, передбачених даними частинами. А також додати частини шосту, сьому та восьму з метою збільшення відповідальності для посадових осіб, що вчиняють привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих та особливо великих розмірах повторно, або дане правопорушення вчинюється групою осіб, через значне збільшення термінів покарання, конфіскацію майна та повну заборону обіймати відповідні посади. 

У статті 368 КК України пропонується внести зміни до частин другої та третьої щодо збільшення термінів покарання за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, та до частини четвертої, предметом якої є неправомірна вигода у особливо великому розмірі вчинена службовою особою, ввести повну конфіскацію майна, збільшення терміну покарання та позбавлення права обіймати відповідні посади. Також пропонується додати частину п’яту, що передбачає встановлення довічного покарання з повною конфіскацією майна та забороною обіймати відповідні посади за повторно вчинені дії в особливо великому розмірі або вчинені групою осіб.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх