Вибори президента України: Чому не можна голосувати «проти всіх» та яка є альтернатива

Переглядів: 1045 0 01.02.2019 в 12:00:52 Новини України
Вибори президента України: Чому не можна голосувати «проти всіх» та яка є альтернатива

На вибори президента України бюлетень обіцяє бути довгим – зареєстрованих у ЦВК кандидатів стає все більше. Але однієї графи там точно не буде – графи «проти всіх». Якщо з довгого списку кандидатів немає жодного, хто припав би до душі, доведеться викручуватися інакше. Чому так і кому заважала «протестна» графа – розбирались журналісти 112.ua.

Графа «Проти всіх»

Графа «Проти всіх» із виборчих бюлетенів зникла 18 листопада 2011 року: Верховна Рада схвалила поправки до виборчого законодавства і попрощалася з нею через непотрібність.

Варто зазначити, що на виборах у 2004 році за кількістю «галочок» ця графа обігнала кандидата, який посів п’яте місце зі своїми 1,53% голосів, Наталію Вітренко. «Проти всіх» тоді проголосували 1,98% виборців – 556 963 людини. Тож популярності цьому пункту точно не позичати.

Чому в Україні перестали використовувати пункт «Проти всіх»

Голосуючи за цей пункт, виборець фактично знімав із себе відповідальність за рішення, яке ухвалять інші. Тобто використовувати його бюлетень з метою фальсифікації було б неможливо, але жодного смислового навантаження це не мало.

Справа в тому, що скільки б людей не проголосували проти, це нічого не змінює, і рішення ухвалюють завдяки тим, хто проголосував «за». Голоси «проти всіх» не мають жодних юридичних наслідків. У такому разі президент обирається більшістю від меншості.

Тобто незалежно від того, скільки виборців проголосували б проти всіх кандидатів, президентом стане той, хто набрав більше, ніж його опонент або опоненти.

У виборчому законодавстві майже всіх Європейських країн пункту «проти всіх» немає. Виключення — Греція, Іспанія і Франція.

Що робити, якщо не подобається жоден кандидат?

Незважаючи на те, що виборчий список цьогоріч обіцяє бути доволі довгим, безумовно, будуть і ті люди, яким не до душі жоден із представлених кандидатів. У такому разі є як мінімум три шляхи, якими може піти виборець.

Шлях перший: неправильний докорінно

Зрозуміло, можна просто не ходити на вибори, в Україні це ніяк не відстежується і не карається. Однак нічого доброго країні це не принесе. Ваш голос або пропаде і теоретично може позбавити перемоги більш гідного кандидата. Або ним скористається хитріший: поставить галочку «за себе». Скільки б не намагалася ЦВК, спроби фальсифікацій усе одно будуть, а українці, які не голосують, тільки їх збільшують і спрощують.

Шлях другий: байдужий

Так, у виборчому бюлетені не буде графи «проти всіх». Так, ігнорувати сам факт виборів — погана ідея. Але якщо ніхто з представлених кандидатів не подобається, можна поставити позначки «за» одразу в декількох віконцях. Бюлетень визнають недійсним, якщо в ньому проголосували за кількох претендентів, проте скористатися ним, маючи на меті свою користь, уже ніхто не зможе. Тут працює принцип «не зашкодь, якщо не можеш допомогти».

Шлях третій: протестний

Навіть за умови, що повністю вашим міркуванням про ідеального кандидата не відповідає ніхто, завжди є ті, хто не підходить більше, і ті, хто не відповідає трохи менше. Можна, звичайно, сказати, що доведеться обирати з двох зол, але це буде не зовсім правильно. Адже буде кандидат, якого ви точно не хочете бачити президентом. Тож голосуйте хоча б за його прямого противника.

Але між «голосувати» та «ігнорувати» варто вибрати перший варіант.


Джерело: http://orbita.dn.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх