В Доброполье прошел семинар: "Современная библиотека создает современный имидж" + ФОТО

Переглядів: 1493 0 31.03.2014 в 19:16:10 Новини бібліотек
В Доброполье прошел семинар:

28 березня 2014 року на базі бібліотеки-філії № 1 Добропільської міської ЦБС відбувся семінар-практикум бібліотечних працівників на тему «Сучасна бібліотека створює сучасний імідж. Бібліотека: дизайн, організація простору».

Не випадково бібліотекарі зустрілися саме в приміщенні бібліотеки-філії № 1. Ця бібліотека в нашій ЦБС вважається взірцем стилю, гарного дизайну та зразком сучасної бібліотеки. Творчий, активний, гостинний, заповзятий колектив бібліотеки – це всього дві жінки. І хоча вони різні за віком, але гармонійно доповнюють одна одну, і будь-яка робота у них йде на лад.

Завідуюча бібліотекою-філією № 1 Гончарова Людмила Андріївна розказала учасникам семінару про те, як створювався дизайн бібліотеки, чому бібліотека зараз має саме такий стиль, що означає той чи інший атрибут дизайну, і навіщо всі ці зміни були потрібні.  Бібліотекар Сафонова Ганна Володимирівна підготувала слайд-презентацію, переглядаючи яку бібліотекарі мали можливість прослідкувати за змінами дизайну, які відбувалися в бібліотеці за період від радянських часів до сьогодення. Все пізнається в порівнянні. Зміни вражають: бібліотека випромінює гармонію та успіх.

Директор Добропільської міської ЦБС Ладченко Олена Віталіївна торкнулась проблеми іміджу бібліотеки і бібліотекаря у суспільстві. Вона підкреслила, що «головне завдання іміджу бібліотекаря - показати поряд з компетентністю готовність до спілкування, створити образ доброго порадника. Імідж бібліотекаря у свідомості інших людей створюється поведінкою, мовою, виглядом і професіоналізмом. І чим гармонійніше всі складові, тим більш цілісним виявляється враження».

Методист МБВ ЦБС Копатько Вікторія Євгеніївна поділилася з учасниками семінару ідеями для створення привабливого простору публічної бібліотеки. Фото-сюжети слайд-презентації, створеної методистом, показали бібліотекарям можливі шляхи та зразки втілення нових методів і форм обслуговування користувачів в практику сучасних бібліотек.

   

Бібліограф МБВ ЦБС Бучковська Лариса Віталіївна зауважила: «Якщо бібліотека має намір розгорнути свою роботу всерйоз і надовго, їй не обійтися без фірмового стилю. По ньому стануть судити про бібліотеку як про надійну, солідну, професійну установу». Бібліограф пояснила такі поняття, як фірмовий стиль бібліотеки, логотип, фірмовий знак, слоган. Більш докладно зупинилась на особливостях створення фірмового стилю та його важливості для підняття престижу бібліотеки в суспільстві.

   

Ідеями для створення дизайну дитячої бібліотеки на прикладі своєї бібліотеки поділилась завідуюча бібліотекою-філією № 5 Рябовол Оксана Іванівна. «Свіжі рішення, - вважає Оксана Іванівна, - продумане планування і зонування, цікаві деталі і, головне - вкладена любов та душевне тепло створюють особливий настрій у залах бібліотеки, в яких  навіть у похмурий день сонячно, затишно і яскраво. Інтер'єр сам стає живим, виникає діалог людини і предметного ряду, де обидві сторони отримують нові імпульси і стимули». Слайд-презентація Оксани Іванівни супроводжувала доповідь фото-підтвердженням втілення дизайнерських ідей у життя.

   

Рекомендації щодо пристосування бібліотечного простору для людей з фізичними вадами надала завідуюча бібліотекою-філією № 4 Краснопольська Тетяна Володимирівна: «У бібліотеці створено комфортний простір для обслуговування людей з фізичними обмеженнями здоров'я: пандус у вхідній зоні, широкі вхідні та міжкімнатні двері, спеціальний туалет з поручнями і звуковим сигналом. Інваліди мають можливість вільно переміщатися по території бібліотеки, працювати на власних ноутбуках і мобільних пристроях…»

Своє бачення бібліотеки як території інформаційної свободи представила присутнім бібліотекар відділу обслуговування Центральної міської бібліотеки Бруцька Іванна Віталіївна. Вона акцентувала увагу на тому, що «раніше основним завданням бібліотеки було обслуговування читачів, оформлення книжкових виставок. Зараз, поряд з цими послугами, додалися нові цікаві форми роботи - організація різноманітних  зустрічей для юнацтва та молоді, участь у вебінарах, проведення тренінгів, співпраця з різними організаціями. І ця робота дає можливість асоціювати Центральну міську бібліотеку з центром місцевої активності населення».

   

Кожен бібліотечний семінар завжди стає низкою нових знань та ідей для кожного бібліотекаря. Разом з натхненням бібліотекар отримує сили і бажання працювати далі, генерувати власні ідеї, втілювати їх у життя і тим самим допомагати бібліотеці ставати новою, сучасною, привабливою для суспільства установою для здобуття знань, розвитку творчих здібностей та цікавого дозвілля.

Бібліограф МБВ ЦБС

Бучковська Л.В.

Источник: http://dobro-biblio.ucoz.ru


Джерело: сайт міста Добропілля

ComForm">
avatar
Наверх