Украинцам могут упростить процесс развода

Переглядів: 1123 0 13.03.2019 в 15:00:13 Новини України
Украинцам могут упростить процесс развода

На цьому пленарному тижні народними депутатами України буде розглянуто проект закону №10111 про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Вказаний законопроект має за мету делегування повноважень з реєстрації актів цивільного стану до органів місцевого самоврядування. Наразі в обласних та районних центрах України ці функції покладено на територіальні органи Мінюсту. Передача цих функції до органів місцевого врядування, на думку авторів законопроекту, сприятиме більше ефективному наданню публічних послуг для населення, зокрема через центри надання адміністративних послуг.

Також представниками Міністерства юстиції України робиться акцент на те, що у разі прийняття закону плата за надання адміністративних послуг буде надходити до місцевих бюджетів, що є ще одним плюсом подібних змін, адже отримані кошти можуть бути направлятися на підвищення соціального рівня життя населення.

Ще одним важливими моментом є те, що у новому законі передбачено спрощення процедури державної реєстрації актів цивільного стану, а саме скорочення строків розгляду заяв та можливість подачі заяв в електронній формі.

Серед найголовніших тез поданого законопроекту передбачені й моменти сімейних відносин, зокрема батьківства. Так, пропонується проводити процедуру розлучення без подачі заяви до органів суду при наявності у подружжя дітей та відсутності спорів щодо їх місця проживання та виховання.

Також у разі прийняття закону у матері при народження дитини з’являється реальний вибір: якщо вона незаміжня або ж не подано заяву від неї та батька дитини, породілля може записати ім’я та по-батькові батька дитини на власний розсуд, а прізвище та громадянство — по матері. Або ж не записувати ніяких відомостей про батька дитини взагалі.

Планується також скоротити перелік підстав для відмови у зміні імені громадян та надати право змінювати по-батькові на власний розсуд.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх