У Добропіллі та Добропільському районі виникло 29 пожеж

Переглядів: 882 0 17.03.2020 в 10:30:46 Новини МНС
У Добропіллі та Добропільському районі виникло 29 пожеж

Станом на 15 березня з настанням сухої, теплої, вітряної погоди у Добропіллі та Добропільському районі виникло 29 пожеж на відкритих територіях. Переважна більшість цих пожеж є наслідком недбалої поведінки людей з вогнем, порушення елементарних правил пожежної безпеки, випалювання сухої рослинності.
Спалення сухої трави, листя чи бадилля на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель та споруд житлового сектору. Крім того, несанкціоноване спалювання сухої рослинності та сміття загрожує здоров’ю людей. Адже під час горіння у повітря потрапляють небезпечні, а інколи й канцерогенні речовини (при спалюванні гуми, поліетилену, пластику), що викликають захворювання дихальних шляхів.
Статистика підтверджує, що майже всі такі пожежі виникають через людський фактор. Необережно кинутий сірник, недопалок, тліюче вогнище, пустощі дітей з вогнем - це може призвести до того, що через п’ять хвилин усе навколо палатиме. Особливу небезпеку становлять стихійні палії, що навмисно підпалюють сухостій - рослини, дерева, стерню та смітники. Наприклад, щоб упорядкувати прилеглу територію, деякі безвідповідальні господарі та садоводи навмисне підпалюють нескошену пересохлу від сонця траву та сміття. Дуже часто такі безглузді дії призводять до великомасштабних пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.
Також не варто забувати про відповідальність, яка передбачена чинним зконодавством за неправомірні дії в природних екосистемах, а саме:
- згідно статті 77.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності або її залишків накладається штраф на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
- відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом - караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.


Джерело: 19 державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС України у Донецькій області


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх