Стандарт IBAN в Україні: для чого потрібен міжнародний номер банківського рахунку

Переглядів: 831 0 16.01.2020 в 07:00:12 Новини України
Стандарт IBAN в Україні: для чого потрібен міжнародний номер банківського рахунку

В Україні з 13 січня банківські рахунки перейшли на європейський стандарт IBAN. Тепер, щоб перевести гроші на інший рахунок, потрібно ввести лише один код.

Нововведення покликано спростити взаємодію української банківської системи з фінансовою системою Європейського Союзу, та й усього світу.

Код складається з 29 символів: двох перших літер UA, які вказують на країну власника рахунку, двох контрольних цифр, які мають захистити від помилок під час набору, коду банку, вашого особистого рахунку, а також п’яти нулів.

«Цих рахунків не варто боятися. Усі бояться, що будуть робити помилки, але в цьому рахунку зашиті контрольні суми, які дозволять автоматично перевіряти, чи допущені помилки. Багато банків уже виставили на сайті спеціальні калькулятори, конвертори, де можна ввести свій рахунок, і він автоматично видасть ваш рахунок у міжнародному форматі», — розповів адвокат Віталій Собкович.

Проте впровадження нового коду не скасовує дію старих реквізитів, принаймні, на деякий час.

Та міжнародні номери рахунку не застосовуватимуться під час переказу між користувачами платіжних карток.

«Якщо ви хочете отримати кошти на ваш картковий рахунок, наприклад, при виплаті заробітної плати, то мусите повідомити своєму роботодавцю номер карткового рахунку, який буде в новому міжнародному форматі», — додав Віталій Собкович.

Отже, перехід України у формат міжнародних банківських реквізитів відбувається автоматично.

Перезаключати договори з банками тим, хто відкрив рахунок до 5 серпня, не потрібно, а новим клієнтам надають номер банківського рахунку вже в новому форматі.

З 1 листопада всі українці мають використовувати лише його. Зважайте на це під час переказу чи отриманні коштів.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх