Що робити, якщо під час війни втратили житло чи транспорт

Переглядів: 1454 0 20.03.2022 в 09:34:47 Новини України
Що робити, якщо під час війни втратили житло чи транспорт

Депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова опублікувала у Фейсбук алгоритм дій на випадок, якщо під час війни ви втратили житло чи транспорт.

"Обов'язково зберігайте документи про право власності на майно, технічний паспорт, за можливості зробіть з них копії, а також актуальний витяг щодо перебування майна у власності з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (реєстр наразі працює з перебоями, тому спробуйте на порталі «Дія»).

У разі пожежі чи аварійного стану викликайте працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій для усунення наслідків та складення відповідного акту, не забудьте отримати його копію. Також, зверніться до відповідної райдержадміністрації з заявою щодо складення акту обстеження житла або ж спробуйте скласти акт руйнування самостійно з сусідами. Свідчення сусідів в цій ситуації важливе, якщо вони стали свідками руйнування (пожежі, обстрілу, тощо), то зафіксуйте їх письмові пояснення.

Самостійно зробіть фото- та відеофіксацію руйнувань, а за наявності збирайте та зберігайте статті, фото та відео зі ЗМІ щодо цих фактів.

Спробуйте також зібрати квитанції на рухоме майно (наприклад, побутову техніка, що була в будинку), фото майна до та після.

Зверніться з заявою про злочин до правоохоронних органів із наданням цих доказів руйнування майна та обов'язково отримайте витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Матеріали пізніше також завантажте на сайт. Це ресурс який збирає докази злочинів РФ для подальшого відшкодування.

Важливо збирати всі можливі докази руйнування, які надалі знадобляться: акти про руйнування майна, складені ДСНС та органами місцевої влади, детальна фото- та відеофіксація нерухомості чи іншого майна до і після подій, інформація зі ЗМІ, свідчення сусідів, очевидців, у яких детально описано обставини пошкодження і їх характер, витяг з ЄРДР.

Стосовно страхових виплат

Настання страхового випадку на території, на якій діє воєнний стан, теоретично не є підставою для відмови у страховій виплаті.

Однак, скоріше за все, страховики не виплачуватимуть збитків, завданих майну внаслідок військових дій – обстрілів, бомбардувань тощо. Це стандартний виняток у договорах страхування майна. Про всяк випадок варто уважно перечитати ваш договір, раптом цей виняток у вас не зазначено.

Наприклад, власники застрахованих авто та будинків, які були знищені внаслідок ворожих обстрілів навряд чи отримають страхове відшкодування, а от виплату за класичне ДТП – так", — йдеться у повідомленні.


Джерело: https://sud.ua

ComForm">
avatar
Наверх