До уваги мешканцiв Добропiлля: на яку компенсацію заслуговує працівник за работу у вихідний день

Переглядів: 735 0 01.09.2020 в 09:30:05 Новини підприємств
До уваги мешканцiв Добропiлля: на яку компенсацію заслуговує працівник за работу у вихідний день

Трудовим законодавством України передбачено два варіанти компенсації роботи у вихідний день.

Відповідно до ст. 72 КЗпП України робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі, йдеться у повідомленні пресцентру Державної служби з питань праці.

Зокрема пропонується два варіанти.

Перший варіант, коли сторони дійшли згоди щодо надання іншого дня відпочинку за умови роботи у вихідний день, проте роботодавець порушив дану норму закону. В такому випадку, тільки у разі виконання припису центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та усунення виявлених порушень, у визначені приписом строки (далі – припис) заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються. При цьому якщо припис про усунення виявлених порушень, виданий інспектором праці, не виконаний – застосовуватимуться фінансові санкції, передбачені абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП України, у розмірі мінімальної заробітної плати. Крім того, вчинення порушення повторно протягом року з дня виявлення порушення – у двократному розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

Другий варіант, якщо сторони дійшли згоди компенсувати роботу в вихідний день у грошовій формі у подвійному розмірі, і роботодавець порушує норми вимог ст. 72, ст. 107 КЗпП України, тоді, відповідно до ч. 7 ст. 265 КЗпП України, у разі виконання припису у визначені строки заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються. Проте якщо припис буде не виконаний – застосовуватимуться фінансові санкції, передбачені абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП України, а саме у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Водночас у Держпраці звернули увагу на те, що у разі сплати юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, яка використовує найману працю, 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю, передбаченого цією статтею, така постанова вважається виконаною.

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю згідно з вимогами ч. 10 ст. 265 КЗпП України.

Також за порушення вимог статті 72 КЗпП України передбачена адміністративна відповідальність, яка визначена ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх