Праздник Покровы в Доброполье + ФОТО

Переглядів: 2290 0 18.10.2012 в 17:12:22 Новини релігії
Праздник Покровы в Доброполье + ФОТО

   Повна назва свята — день Покрови Пресвятої Богородиці. Це велике християнське свято з'явлення пресвятої Покрови, що відзначається щорічно 14 жовтня. За церковними перека­зами, це з'явлення відбулося в середині X століття у Влахернському храмі (місто Константинополь). Саме в цьому храмі збе­рігалася риза Божої Матері, а також її головна покрова та час­тина пояса, які в V столітті були принесені з Палестини. Пра­вив тоді Лев Премудрий. Сарацини-загарбники з великими си­лами напали на місто й загрожували зруйнувати його дощенту. Не знаючи, як зарадити такій страшній біді, греки йшли до Влахнерського храму для молитви.

   А жив у тому місті юродивий чоловік на ім'я Андрій, який ще молодим хлопцем потрапив у полон і був проданий у рабст­во жителю Константинополя. Так от, Андрій приблизно о чет­вертій годині ночі підняв очі до неба й побачив Пресвяту Бого­родицю, яка в цю мить йшла небом у місячному світлі, супро­воджувана святими та янголами. Діва Марія почала зі сльоза­ми на очах молитися за весь християнський люд. Вона просила Ісуса Христа прийняти молитви всіх тих людей, які звертаються до неї, сподіваючись на заступництво. Закінчивши мо­литву, Богородиця зняла з голови покрову та простерла її над тими християнами, які молилися в цю мить у храмі. Видіння це бачив не тільки Андрій, але й його учень Єпіфаній. Таким чином Богородиця наче захищала людей від усіх видимих і не­видимих ворогів. Покрова Божої Матері сяяла сильніше за со­нце. А по завершенні всіх цих дій Богородиця зникла. Зникла і її покрова, але ще довго християни відчували ту благодать, що осінила святий храм. На згадку про це чудесне з'явлення людям Божої Матері зараз і святкується Покрова Пресвятої Богородиці.

   В Україні це свято відкривало весільний сезон. Цього дня незаміжні дівчата йшли до церкви молитися святій Богородиці: «Пресвята Мати Богородице, покрий голову мою червоним кокошником».

   Запорозькі козаки вважали своєю покровителькою саме святу Покрову. У Запорозькій Січі була церква святої Покрови. Існує навіть переказ, що по зруйнуванні в 1775 році Запорозької Січі москалями козаки, які попросили захисту в турецького султана, із собою забрали й образ Пресвятої Покрови.

Народні прикмети у цей день:

Якщо лелеки до цього дня вже відлетять до вирію, значить, зима буде холодна й рання.

Якщо береза й дуб до цього дня залишаться без листя, то це віщує теплу зиму й легкий рік.

Якщо цього дня вітер дме в різних напрямках, то зима буде мінлива.

Якщо вітер дме з півночі, то зима буде холодною, сніжною, відповідно, якщо дме з півдня, то буде тепло протягом зими. 

(Із книги: Шкода М.Н. Традиції та свята українського народу).

   До дня Покрови бібліотекарі Центральної міської бібліотеки провели чотири урока-молитви «Пресвята Богородице, покрий нас своїм омофором!» для учнів і вчителів ЗОШ № 7 м. Добропілля. Бібліотекарі ЦГБ разом з педагогом-організатором ЗОШ № 7 Кириловою Наталею Миколаївною вирішили залучити якомога більше школярів, тому заходи відбувалися як в приміщенні бібліотеки, так і в актовому залі школи.

   В результаті цього більш ніж 250 учнів дізналися про історію виникнення свята Покрови, чому запорозькі козаки вважали своєю покровителькою саме Святу Покрову, як потрібно говорити молитву, які народні прикмети існують в день Покрови. Про все це розповіли бібліотекарі Піщенко Наталя Володимирівна і Хоружий Тетяна Миколаївна. Розповідь бібліотекарів супроводжувалась яскравою слайдовою презентацією,  також дітям було запропоновано переглянути фільм-притчу «Немая молитва».

   Бібліотекарі ЦГБ щиро дякують за співпрацю вчителям і педагогам-організаторам ЗОШ № 7: Лейбі Вірі Павлівні, Димченко Тетяні Павлівні, Ясинській Тетяні Василівні, Рогожинській Тетяні Павлівні, Тимошенко Олені Вікторівні, Пчелі Галині Миколаївні, Кухтій Галині Володимирівні, Ариснятовій Ларисі Миколаївні, Басовій Вірі Вікторівні, Смородині Юлії Олеговні, Гусевій Анастасії Вікторівні та Кириловій Наталі Миколаївні.

      

     

   

   

   

      

 

Источник: http://dobro-biblio.ucoz.ru


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх