ПФУ г.Доброполья: самое главное про пенсию по выслуге лет

Переглядів: 2406 0 08.05.2017 в 12:00:36 Пенсійний фонд України
ПФУ г.Доброполья: самое главное про пенсию по выслуге лет

На сьогоднішній день пенсійне законодавство вирізняє декілька категорій громадян, які мають право на пенсію за вислугу років, зокрема, військовослужбовці, службовці та працівники органів внутрішніх справ, працівники цивільної авіації та льотно-випробувального складу та окремі категорії працівників та спеціалістів інших галузей народного господарства.

Найчисельніша група працівників, які користуються правом на пенсію за вислуги років - це працівники, зайняті в різних галузях народного господарства. Визначальними умовами пенсійного забезпечення кожної категорії працівників, є професія, посада, тривалість трудового стажу, галузь народного господарства та інші показники: список виробництв, професій і посад працівників.

Існують такі списки професій і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років:

· окремих категорій працівників залізничного транспорту;

· працівників плавскладів окремих видів суден морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості;

· працівників підприємств лісної промисловості та лісового господарства;

· працівників освіти, охорони здоров'я і соціального захисту;

· заслужених майстрів спорту і майстрів спорту міжнародного класу;

· артистів театрів та інших театрально-видовищних підприємств і колективів.

Кожний із цих списків містить конкретний і вичерпний перелік найменувань професій і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років.

Протягом 2015—2016 років відбулися певні зміни щодо умов призначення пенсій за вислугу років. Зокрема, на даний час пенсія за вислугу років призначається працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення після досягнення 55 років і за наявності необхідного спеціального стажу.

Отже, сьогодні пенсійне забезпечення цієї категорії осіб залежить не лише від наявності необхідного стажу роботи на відповідних посадах, а й від досягнення певного віку. При цьому Законом України «Про пенсійне забезпечення» передбачено поступове підвищення пенсійного віку до 55 років.

Так у 2017 році право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, зокрема, після досягнення ними такого віку: 50 років – для осіб, які народилися в період з 1 січня 1966 року по 30 червня 1966 року; 50 років 6 місяців – для осіб, які народилися в період з 1 липня 1966 року по 31 грудня 1966 року.

Крім досягнення певного віку, ще однією умовою для призначення пенсії за вислугу років є наявність спеціального стажу роботи.

Зокрема, за умови звернення за такою пенсією з 01.04.2017-го по 31.03.2018-го, необхідний спеціальний стаж має становити не менше 26 років 6 місяців.

Незалежно від віку, пенсія за вислугу років призначається працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, які станом на 1 квітня 2015 року мають не менше 25 років спеціального стажу або в період до 1 січня 2016 року пропрацювали на відповідних посадах не менше 25 років 6 місяців.

Пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров'я та соціального захисту призначається в розмірах обчислених відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із заробітної плати за період роботи з 01.07.2000 відповідно даним реєстру про застраховану особу, за бажанням особи можливо також врахувати заробітну плату за будь які 60 місяців роботи.

Слід врахувати, що пенсія за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення призначається за умови звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію. У разі влаштування на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років, виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді, у тому числі і випадках, коли робота на цих посадах має місце після досягнення пенсійного віку.

Також треба зазначити, що одержувачі пенсій за вислугу років до досягнення ними встановленого законодавством пенсійного віку не мають право на проведення індивідуальних перерахунків пенсії з додаванням стажу та заробітку.


Джерело: Добропільська районна рада

Мітки: пенсия, ПФУ


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх