П'ять кроків до заспокоєння та врівноваження

Переглядів: 905 0 24.03.2022 в 18:30:11 Суспільство
П'ять кроків до заспокоєння та врівноваження

Останні роки стали важким випробуванням для нашої психіки. Спершу два роки ковідної пандемії. Після неї - ще більша криза, війна. Тож не дивно, що наша психіка не витримує.

Проявлятися це може по різному. Дехто постійно плаче чи знаходиться у стані апатії. Інші люди з головою поринають у роботу чи ігрові автомати від 1 гривні з мобільного. Це - нормальний процес, який захищає нашу психіку від перевантаження. 

Нервувати та хвилюватися - це нормально

Не варто робити вигляд, що ви  - залізна людина, яка все витримає. Нести важкий емоційний тягар та не підтримувати себе - найкоротший шлях до того, щоб зламатися. 

Тривога, апатія, навіть зрив - це нормально. Якщо ви нервуєте - не треба собі за це докоряти. Краще прислухатися до психіки та допомогти їй. 

Ваша задача сьогодні - підтримати себе у робочому стані. Бути людиною, яка тримається сама і може працювати чи підтримувати інших. Щоб стати саме такою людиною, потурбуйтеся про своє фізичне та психічне здоров'я. Навіть прості щоденні дії допоможуть втримати рівновагу та почуватися спокійніше. Нижче ми наведемо поради, скористатися якими може кожний.

Як не втрачати спокою у кризовий час

  1. Робіть перерви у перегляді новин.

Постійний потік нової інформації, що лякає - це велике навантаження для психіки. В цей час нам дуже складно відірватися від новинних стрічок, адже від подій у країні залежать наші життя. Проте, якщо ви не перебуваєте безпосередньо у зоні бойових дій - перерва в перегляді новин не стане критичною для вашого життя. А от для психіки - це велика допомога. В ідеалі, виділіть для перегляду новин 1-2 години на день в не відкривайте їх у інший час.

  1. Подбайте про своє тіло.

Цілком природно забути про побут, коли нас захопила тривога, а навкруги - страх та невизначеність. Проте чим гірше ми почуваємося фізично - тим складніше нашій психіці. Щоб заспокоїтися, критично необхідно вдосталь спати, їсти та дбати про персональну гігієну. Якщо у вас збився графік - спробуйте спати у будь-який час, коли цього хочеться. А повноцінне харчування - запорука того, що до інших ваших проблем не додасться гастрит чи загострення хронічних хвороб.

  1. Не замикайтеся у собі.

Зараз нам, як ніколи, потрібна допомога оточуючих. Тож не варто уявляти себе залізною людиною та замикатися з тривожністю на самоті. Обговоріть те, що вас хвилює, з друзями та рідними. Інколи просто признання своїх страхів та обійми можуть суттєво підтримати. Якщо ви думаєте, що оточуючі переживають ще сильніше і заспокоїтися не вдасться - краще зверніться до спеціалістів. Зараз безкоштовно працюють численні онлайн сервіси та окремі спеціалісти, які надають психологічну допомогу. Можна як безплатно записатися до психолога, так і просто знайти людину для підтримуючої розмови.    

  1. Згадайте про фізичні навантаження.

Коли ми робимо фізичні вправи - мозок “розвантажується” та має більше шансів переключитися. Тому варто про них згадати. Якщо не бажаєте займатися зарядкою - можна рубати дрова, носити мішки з картоплею чи прибрати вдома. Навіть прогулянка на свіжому повітрі принесе користь, якщо ви знаходитеся у безпеці. 

  1. Знайдіть, яким чином ви можете приносити користь. 

Одна з причин тривоги - те, що ми не відчуваємо впливу на власне життя. Знайдіть заняття, завдяки якому ваше майбутнє стане більш зрозумілим. Це може бути волонтерство, яке допомагає країні. Або заробіток - він не лише убезпечує вашу фінансове становище, але і йде на користь українському бюджету. 

Бажаєте більше порад для гарного самопочуття? На сторінці за посиланням, ви дізнаєтеся, як спосіб життя покращує ваше самопочуття та врівноваження.


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх