О ситуации с туберкулезом в Добропольском районе

Переглядів: 1579 0 28.04.2017 в 13:00:45 Новини охорони здоров'я
О ситуации с туберкулезом в Добропольском районе

Проблема захворюваності на туберкульоз залишається однією з самих актуальних. На території Добропільського району мешкає 15.9 тис. населення, серед них диспансерний контингент ризику до захворювання на туберкульоз та його рецидиву складають – 1.4%. Епідемічна ситуація із захворюваністю на туберкульоз в Добропільському районі залишається складною, але за останні три роки вона носить стабільний характер і не перевищує обласних показників. Середній показник кількості вперше виявлених хворих залишається в межах 98.1 на 100 тис. населення, що не перевищує обласного – 103.1. Показник хворих на активну форму туберкульозу - 92.7 на 100 тис. населення, що нижче обласного показника на 9.6 одиниць. Середній показник смертності від туберкульозу - 17.8 при обласному – 20.4 на 100 тис. населення.

Міська програма протидії захворювання на туберкульоз, яка передбачає комплекс заходів щодо профілактики, діагностики та лікування туберкульозу входить до складу обласної та загальнодержавної програм.

 

Рішенням районної ради від 17.04.2013 № VI-23/4 була затверджена Програма протидії захворюванню туберкульозом на 2013-2016 роки (далі – Програма). Головна мета програми – своєчасне виявлення ТБ на ранніх стадіях та надання своєчасної медичної допомоги, поліпшення епідемічної ситуації в Добропільському районі шляхом зниження показників захворюваності та смертності населення від туберкульозу, від ко-інфекції, ТБ/ВІЛ-інфекції, запобігання розвитку хіміорезистентного туберкульозу.

Розпорядженням голови райдержадміністрації від 08.12.2008 №567 створена та дії районна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ /СНІДу на якій розглядаються основні питання з стану туберкульозу та ВІЛ/ СНІДу.

Програма протидії захворюванню на туберкульоз у Добропільському районі складається з 10 завдань та заходів, три з яких фінансувалися за кошти районного бюджету.

Фінансування заходів програми протидії захворювання на туберкульоз з 2013 по 2016 роки за планом склали - 218.3 тис. грн., фактично профінансовано завдань та заходів - 180,7 тис. грн. В цілому реалізація видатків з районного бюджету по Програмі виконана – 83% у тому числі на:

- на забезпечення проведення масової туберкулінодіагностики серед дитячого населення віком до 17 років – 136.2 тис.грн.

- на забезпечення хворих на туберкульоз соціальною підтримкою при амбулаторному лікуванні (видача соціальних пайків, що містять продукти харчування) – використано 39,5 тис. грн.

- на дотримання вимог інфекційного контролю в пунктах збору мокротиння (забезпечення дезінфікуючими засобами) – 5,0 тис.грн.

Для своєчасної діагностики, організації та лікування хворих на туберкульоз забезпечена взаємодія лікувально-профілактичних підрозділів ЦПМСД з дитячим та дорослим фтизіатрами на другому рівні КЛПЗ «Добропільська лікарня інтенсивного лікування». Методико - організаційна та практична робота з питань туберкульозу у районі проводиться згідно прийнятого «Уніфікованого клінічного протоколу надання первинної, спеціалізованої (вторинної) та високоспеціалізованої (третинної) медичної допомоги», який затверджений наказом по КЛПЗ «Добропільський районний ЦПМСД» від 18.02.2016 року.

Медична допомога сімейними лікарями амбулаторій ЗПСМ надається відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 14.09.2014 року № 620 «Про затвердження та впровадження медико – технічних документів зі стандартизації медичної допомоги при лікуванню туберкульозу» та листа Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні від 23.11.2015 року № 1464 щодо впровадження напрямку «Раннє виявлення туберкульозу серед уразливих груп населення».

На теперішній час головним методом виявлення туберкульозу у дорослих є флюорографічне, рентгенографічне обстеження, дітей віком до 17 років проводиться методом туберкулінодіагностики.Виконання плану з обстеження флюорографічного, рентгенографічного та тубіркулінодіагностики в середньому складає - 97%.

Лікарями та медичними працівниками амбулаторій, що відносяться до КЛПЗ «Добропільський районний центр ПМСД» активно проводиться робота з раннього виявлення туберкульозу. При першому зверненні до лікаря зі скаргами бронхо – легеневої симптоматики хворі направляються на флюорографічне дослідження органів грудної клітини та на мікроскопію мокротиння на наявність туберкульозної палочки. Завдяки цьому відбувається виявлення туберкульозу на ранніх стадіях та попереджається розповсюдженість туберкульозу серед населення та своєчасно оздоровлюються вогнища бацилярного туберкульозу.

Хворі на туберкульоз Добропільського району обстежуються, лікуються та знаходяться на обліку в протитуберкульозному кабінеті КЛПЗ «Добропільська лікарня інтенсивного лікування» під наглядом лікаря – фтизіатра. Хворі на активну форму туберкульозу отримують стаціонарне лікування у Краматорському протитуберкульозному диспансері.

Забезпеченість хворих на всі форми туберкульозу медикаментозним лікуванням відбувається безкоштовно за рахунок державного бюджету -100%, яке проводиться в протитуберкульозному кабінеті КЛПЗ « Добропільська лікарня інтенсивного лікування».

Забезпечення дезінфікуючими засобами та виробами медичного призначення для виконання вимог інфекційного контролю у амбулаторіях здійснюється у повному обсязі за кошти районного бюджету. Одним з позитивних показників такої роботи є відсутність захворювання на туберкульоз серед медичних працівників.

КЛПЗ «Добропільський районний центр ПМСД» щороку приймає участь в проведені місячника боротьби проти туберкульозу. Під час проведення акції Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом під гаслом «Разом зупинимо туберкульоз» розглядалися питання профілактики туберкульозу, наркоманії, СНІДу. Одним з основних напрямків профілактичної роботи медичних робітників КЛПЗ «Добропільський районний центр ПМСД» є санітарно - просвітницька робота, як серед дорослого населення, так і серед дітей по формуванню здорового способу життя та гігієнічного виховання дітей у навчальних закладах району та вдома.


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх