Добропольская ОГНИ: "Последние изменения в налоговой сфере"

Переглядів: 1467 0 21.01.2013 в 21:04:35 Новини податкової інспекції
Добропольская ОГНИ:
Налог на недвижимое имущество, отменное от земельного участка

Налог на жилье и нежилые помещения вступил в силу с 1 января 2013 года.

Он распространяется на квартиры с жилой площадью от 120 кв м и на жилые дома от 250 кв м площади. При этом садовые и дачные дома не являются объектом налогообложения, согласно нормы в п. 265 Налогового кодекса Украины.

Кроме того, налог не будут применять к объектам, которые принадлежат многодетным и приемным семьям, где воспитывают 3 и больше детей. Плательщиками этого налога считаются физические и юридические лица, которые созданы и работают в соответствии с законодательством Украины.

Размер налога на недвижимость устанавливают местные советы. Если же объект недвижимости подходит под критерии, отличные от вышеозначенного описания, то он начисляется в размере 1% размера минимальной зарплаты для квартир с жилой площадью до 240 кв м.и 2,7% от минимальной зарплаты, если жилая площадь дома до 500 кв м.

Налог насчитывает налоговыми органами. Физические лица обязаны уплатить налог в течение 60 дней с момента, как им вручат налоговое-уведомление решение.


Податок на прибуток зменшено до 19%

З 1 січня п.р. ставка податку на прибуток для підприємств знижується з 21% до 19%.

У той же час, за рішенням Верховної Ради, з 1 січня платники податків з доходом більше 10 млн грн будуть зобов'язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток. Вони розраховуються в розмірі однієї дев'ятої частини податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за 9 місяців 2012 року. Ставка податку на прибуток в 19% буде діяти протягом усього 2013 року для всіх підприємств, за винятком IT-компаній, для яких діє пільгова ставка в розмірі 5%.

До того ж, нульова ставка передбачена законом "Про стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки України" при дотриманні деяких умов, таких як висока середня зарплата (мінімум в 2,5 рази вище мінімальної), створення від 25 до 150 робочих місць (в залежності від розміру бізнесу), модернізація виробництва на суму від 0,5-3 млн євро.

Відзначимо, згідно з Податковим кодексом України, ставка податку на прибуток з 1 січня 2014 року буде зменшена до 16%.


Ставка єдиного податку - 2013

Ставка єдиного податку для фізичних осiб першої та другої груп залежить від розміру мінімальної заробітної плати станoм на 01 січня звітного року.Так на 01.01.2013 року -1147грн.

Згідно з підпунктом 293.2 Податкового кодексу ставка складає:

- для першої групи платникiв єдиного податку - у межах вiд 1 до 10 відсоткiв розміру мінімальної заробітної плати; - тобто до 114,70 гривень.

- для другої групи платникiв єдиного податку - у межах вiд 2 до 20 відсоткiв розміру мінімальної заробітної плати. - тобто до 229,40 гривень

Ставка єдиного податку для інших груп платників встановлена у відсотках від доходу:

- 3% - третя та четверта групи для платників ПДВ;

- 5% - третя та четверта групи для неплатників ПДВ;

- 5% - п'ята та шоста групи для платників ПДВ;

- 7% - п'ята та шоста групи для неплатників ПДВ.

   Відповідно п.295.1 ст.295 Податкового кодексу України, платники єдиного податку першої і другої групи сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал,рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. Якщо останній день строку сплати припадає на вихідний або святковий день, то строк сплати переноситься на попередній робочий день. Сплата авансових внесків з порушенням законодавчо встановлених термінів тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку.


31 січня 2013 року останній день подання юридичними особами податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2013 рік

Нагадуємо, що з 1 січня 2013 року в Україні введено податок на нерухомість. Це передбачено статтею 265 Податкового кодексу України. Платниками такого податку є власники житлової нерухомості, як фізичні, так і юридичні особи, у тому числі і нерезиденти.

Юридичні особи розраховують податок самостійно за станом на 1 січня звітного року і подають декларацію про суми нарахованого податку в органи ДПС по місцезнаходженню об'єкту житлової нерухомості до 1 лютого цього ж року.

У такій декларації нарахована за рік сума податку розподіляється по кварталах рівними частинами.

Юридичній особі нарахований податок необхідно сплачувати щоквартально авансовими внесками до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом. В разі, якщо об’єкт нерухомості новостворений, то декларацію необхідно подати на протязі місяця від дня вступу права власності на нього.


Сектор взаємодії

із ЗМІ та громадськістю

Добропільської ОДПІ

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх