Міненерго шукає 1 мільярд для збільшення видобутку на шахтах ДП Добропіллявугілля-видобуток

Переглядів: 1135 0 20.11.2021 в 07:30:21 Новини підприємств
Міненерго шукає 1 мільярд для збільшення видобутку на шахтах ДП Добропіллявугілля-видобуток

Міністерство енергетики шукає мінімум 1 млрд грн для фінансування заходів задля підвищення вже до січня наступного року видобутку вугілля на шахтах держпідприємства "Добропіллявугілля-видобуток".

Про це міністр енергетики Герман Галущенко повідомив на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП, інформує Інтерфакс-Україна.

"Зараз ми шукаємо джерела для того, щоб швидко вкласти ці гроші. Вже є низка напрацювань. Сьогоднішні інвестиції дадуть змогу вже максимум через два місяці збільшити видобуток", – повідомив Галущенко.

Крім того, міністр зазначив, що зараз Міненерго веде переговори з Міністерством фінансів для того, щоб закласти до державного бюджету наступного року кошти на модернізацію шахт та заходи щодо зростання видобутку.

Під час засідання комітету він наголосив на важливості розвитку власного видобутку вугілля, зокрема, щоб не залежати, за його словами, "від можливих логістичних перешкод". При цьому він вказав на труднощі поставок вугілля з Росії та Казахстану через їхню блокаду з боку Російської Федерації.

"І ми навіть не розраховуємо на те, що завтра щось зміниться у політиці Росії, ми на це навіть не дивимося", – наголосив Галущенко.

За його словами, у зв'язку з цим із проблемами щодо доставки вугілля зіткнулося державне ПАТ "Центренерго".

"Центренерго", маючи підписаний контракт на 660 тис. тонн вугілля з Казахстану протягом усього ОЗП, сьогодні має складнощі з його постачанням. Вони шукають можливі логістичні шляхи щодо доставки цього вугілля в Україну", – пояснив міністр.

Водночас він зазначив, що розрахунок робиться на постачання вугілля морем, а також імпорт із Польщі.

"19 числа перший човен прибуває. Є імпорт, який іде з Польщі. Він невеликий, але йде зараз", – розповів голова Міненерго.

За підрахунками Міненерго, у листопаді власний видобуток вугілля становитиме 1 450 тис. тонн, з яких 1 230 тонн мають видобути приватні компанії та 220 тис. тонн – державні шахти.

"За листопадового споживання 1,9 млн тонн ми бачимо, що ця різниця має бути покрита імпортом. Дані і приватних компаній, і "Центренерго" говорять про те, що ця ситуація буде забезпечена", – висловив упевненість глава Міненерго.

Нагадаємо, на початку жовтня 2020 року Кабінет міністрів підтримав пропозицію енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова про розірвання договору оренди цілісного майнового комплексу ДП "Добропіллявугілля", який ДТЕК за часів Януковича взяв в оренду до 2059 року. ДТЕК не пояснював, чому група Ріната Ахметова вирішила відмовлятися від шахт "Добропіллявугілля". Повернення майнового комплексу підприємства у державну власність завершилось на початку квітня 2021 року. 

 

Джерело: https://biz.censor.net


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх