Хто не дає вагони для вивозу вугілля з шахт Добропілля?

Переглядів: 1643 0 02.09.2021 в 09:30:06 Новини підприємств
Хто не дає вагони для вивозу вугілля з шахт Добропілля?

Цікава новина на сайті Незалежної профспілки гірників (НПГУ), яку очолює нардеп Михайло Волинець. До слова – лобіст не стільки державних шахт, скільки шахт ДТЕК Ахметова.

Профспілка ДП "Добропіллявугілля-видобуток" жаліється на те, що склади шахт затарені вугіллям.

https://kvpu.org.ua/.../4788-na-tes-brakuie-vuhillia-a...

ДП "Добропіллявугілля-видобуток" – це колишні шахти "ДТЕК Добропіллявугілля" Ахметова, які той вирішив віддати державі наприкінці 2020 року, коли у зв'язку з ковідом був профіцит вугілля.

Тепер в країні дефіцит вугілля. Міненерго і Укренерго кожного дня друкують релізи про "критичний стан накопичення вугілля на складах ТЕС".

Закупити по імпорту складно. Воно дороге. Грошей немає. Особливо у державного "Центренерго" на яке має їхати вугілля з Добропілля.

Шахтарі з Добропілля пишуть, що в минулому місяці через перезатарювання складів, ледве не довилось зупинити дві шахти. Просто немає куди складати вугілля.

Причина – Укрзалізниця не дає піввагонів. Цікаво, що в січні цього року УЗ на аукціонах на три роки віддала в оренду купу вагонів для "Метінвест-Шипінг" Ахметова по ціні 480 грн за вагон на добу.

https://biz.censor.net/n3243895

Зараз сезон вивозу української сировини (зерно і руда) в порти для експорту. Оренда виросла до 1300 грн за вагон на добу. Вагонів не вистачає.

В той же час, Міненерго під керівництвом Германа Галущенка продовжує нищити конкуренцію на ринку електроенергії задля підвищення її ціни. І обґрунтування цьому: Центренерго потрібні гроші для імпорту вугілля.

https://interfax.com.ua/news/interview/764839.html

В той же час, УЗ і Мінінфраструктури під керівництвом Олександра Кубракова не вивозить вугілля з державних шахт.

Вартість вугілля по імпорту на вересень складає близько $150, або близько 3500 грн за тону в перерахунку на теплотворність.

https://www.cmegroup.com/.../coal-api-2-cif-ara-argus...

Собівартість видобутку вугілля в Добропіллі – 1700 грн за тону. Найнижча по державному вуглевидобувному сектору.

І поки склади ТЕС пусті, склади шахт затарені настільки, що можуть зупинити видобуток.

Який дивний менеджмент...

 

Джерело: НОВИЙ ШЛЯХ


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх