Добропольська ОГНИ: "Что грозит предприятию за выплату заработной платы, которая меньше минимальной?"

Переглядів: 1679 0 06.11.2013 в 19:07:59 Новини податкової інспекції
Добропольська ОГНИ:

Квартальна звітність - не пізніше 11 листопада

  Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області нагадує платникам податків що,  в понеділок, 11 листопада, останній термін подання квартальних звітів, у тому числі:
- податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця (3 та 5 –ї груп;
- декларації про майновий стан і доходи за III квартал 2013 року підприємцями, які з 1 липня 2013 року перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну чи зареєстровані в III кварталі 2013 року загальносистемниками;
- податкового розрахунку за формою № 1ДФ ;
- податкової декларації збору за спеціальне використання водних ресурсів ,
- податкової декларації сплати за користування надрами…,
- податкової декларації екологічного податку ,
- податкової декларації платника єдиного податку- юрособи,
- податкова декларація з ПДВ ( квартальні платники);
- фінансову звітність (для платників податку на прибуток) та ін..  

Включення до витрат підприємства благодійної допомоги неприбутковій організації. 

  Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє платників податків що, згідно з пп.138.10.6 п.138.10 ст138 розділу ІІІ Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VІ (далі Кодекс) до складу інших витрат платника податку включаються інші витрати звичайної діяльності (крім фінансових витрат), не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконання робіт, надання послуг, зокрема: суми коштів або вартість товарів, виконання робіт, надання послуг, добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій, визначених у ст..157 цього розділу в розмірі, що не перевищує чотирьох відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

  Крім того, відповідно до пп..138.5.3 п138.5 ст.138 Кодексу витрати, понесені платником податку, у вигляді благодійних чи інших внесків та/або вартості товарів (робіт, послуг) до неприбуткових організацій, які згідно з нормами цього розділу враховуються для визначення об’єкта оподаткування платника податку, включаються до складу витрат за датою фактичного перерахування таких внесків та/або вартості товарів (робіт, послуг).

 

Виконавче провадження: Звернення стягнення на інше майно боржника - юридичної особи

  Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє платників податків що, згідно статті 66 Звернення стягнення на інше майно боржника - юридичної особи

  1. У разі відсутності у боржника - юридичної особи коштів у обсязі, достатньому для покриття заборгованості, стягнення звертається на інше майно, належне такому боржникові або закріплене за ним, у тому числі на майно, що обліковується на окремому балансі філії, представництва та іншого відокремленого підрозділу боржника - юридичної особи (крім майна, вилученого з обороту або обмежуваного в обороті) незалежно від того, хто фактично використовує це майно.

  2. У разі якщо на зазначене майно накладається арешт, воно реалізується в такій черговості:

  1) у першу чергу - майно, що безпосередньо не використовується у виробництві (цінні папери, легковий автотранспорт, предмети дизайну офісів та інше майно, готова продукція (товари);

  2) у другу чергу - об'єкти нерухомого майна, верстати, обладнання, інші основні засоби, а також сировина і матеріали, призначені для використання у виробництві.

  3. У разі накладення арешту на майно другої черги, що належить боржникові - юридичній особі, частка держави у статутному фонді якої становить не менш як 25 відсотків, чи накладення арешту на майно підприємств-боржників, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, державний виконавець протягом трьох робочих днів повідомляє центральному органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить майно, або Фонду державного майна України про накладення арешту на майно такого боржника та подає відомості про склад і вартість майна, на яке накладено арешт, а також про розмір вимог стягувача. 


З наступного року запроваджується податок на нерухомість 

  Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє платників податків що,  сплата податку на нерухомість для громадян перенесено на 2014 рік.

  Відповідно до змін, внесених у Податковий кодекс України, фізичні особи - власники житла податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у 2013 році не сплачують.
Переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку застосовуватимуться пільги. Так, пільга, буде нараховуватися для власників квартир, будинків (у тому числі, їх часток) незалежно від їх кількості у розмірі, зокрема, для: квартир, сумарна житлова площа яких не перевищує 120 м. кв.; будинків, сумарна житлова площа яких не перевищує 250 м. кв.; квартир та будинків – до 370 м. кв.

  З метою визначення об‘єктів нерухомості, у тому числі пільгових, бази оподаткування та суми податку, власникам нерухомості, будинків та квартир, до кінця поточного року бажано здійснити звірку даних щодо об‘єктів нерухомості з даними реєстру платників податків.

 

Пульс" гарантує якісне та оперативне вирішення податкових та митних проблем

  Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє платників податків що,  негайне реагування та вирішення проблем у спілкуванні з податківцями та митниками гарантує сервіс "Пульс" Міністерства доходів і зборів України, який запроваджено задля упередження корупційних явищ у податковій і митній службах.

  Скористатися цим сучасним сервісом можуть платники податків та суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, які мають всі підстави вважати, що посадовці податкової чи митної служби зловживають своїм службовим становищем чи умисно створюють перешкоди в здійсненні підприємницької діяльності.

  Якщо клієнт податкової чи митниці потерпає від неякісного обслуговування, або некоректного ставлення, то він може скористатися інтерактивною лінією Міндоходів - (044) 284-00-07. Адже головний принцип роботи сервісу "Пульс" - зворотній зв'язок та оперативне вирішення проблемних питань платників податків та митних зборів.

  

Порядок відображення виплат на користь підприємців у формі №1-ДФ

  Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє платників податків що,  згідно з пп. 14.1.180 Податкового кодексу, підприємець, незалежно від обраної ним системи оподаткування, є податковим агентом щодо фізичних осіб, яким він виплачує дохід. А це означає обов'язок не лише нарахувати і сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб з такого доходу, а й відобразити його у податковому розрахунку за формою №1ДФ. Для того, щоб не нараховувати і не сплачувати до бюджету суму ПДФО за такими розрахунками з підприємцем на підставі пп. 165.1.36 Податкового кодексу, покупець-підприємець повинен взяти у продавця-підприємця копію витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, а також копію свідоцтва платника єдиного податку. При цьому слід перевірити, щоб у цих документах зазначався вид діяльності, за який виплачується такий дохід. Адже інакше доведеться нараховувати і сплачувати ПДФО до бюджету з доходу, отриманого за цивільно-правовим договором (купівлі-продажу). Але у будь-якому разі нарахований та виплачений дохід потрібно відобразити у формі №1ДФ — з ознакою доходу 157 «Дохід, виплачений самозайнятій особі». 

 

Стоимость горюче-смазочных материалов включается в состав расходов предпринимателя

  Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області, напоминает, что физическое лицо - предприниматель на общей системе налогообложения имеет право включить в состав валовых расходов стоимость горюче-смазочных материалов (далее - ГСМ), использованных на перевозки в рамках предпринимательской деятельности по путевым листам и оплаченным услугам при условии документального их подтверждения, если такие расходы связаны с предпринимательской деятельностью. Израсходованные ГСМ списываются в размере их фактической стоимости, но с учетом норм расходования, на основании заполненных путевых листов. Нормы расходов топлива и смазочных материалов на автомобильном транспорте утверждены приказом Министерства транспорта Украины от 10.02.98 № 43 с изменениями и дополнениями. Списание ГСМ осуществляется по действующим правилам и в соответствии с указанными нормами расходов. 

 

Наслідки неперерахування ПДВ на спецрахунок.

  Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє платників податків що,  однією з умов набуття статусу платника фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП) є відсутність податкового боргу станом на 1 січня базового (звітного) року. Виняток становить безнадійний податковий борг, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Таку вимогу містить підпункт 301.6.3 Податкового кодексу України (ПК). Під податковим боргом розуміється сума узгодженого грошового зобов’язання, але не сплаченого платником податків у встановлений строк. До податкового боргу відносяться також штрафні санкції і пеня, нараховані на суму такого грошового зобов’язання (пп. 14.1.175 ПК). У свою чергу, грошове зобов’язання платника податків — це сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету — державного чи місцевого (пп. 14.1.39 ПК, ст. 2 Бюджетного кодексу України).

  Згідно з спеціальним режимом оподаткування суми ПДВ, нараховані сільгосппідприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягають сплаті до бюджету. Такий ПДВ повністю залишається в розпорядженні сільгосппідприємства для використання у виробничих цілях (п. 209.2 ПК). Зазначені суми ПДВ перераховуються сільгосппідприємствами з поточного рахунку на спеціальний. Такий порядок встановлено постановою КМУ від 12.01.2011 № 11 (далі — Постанова № 11). Однак слід пам’ятати про наслідки неперерахування або несвоєчасного зарахування сум ПДВ на спецрахунок. Адже контроль за перерахуванням сум ПДВ на спецрахунок здійснює податковий орган. Згідно з пунктом 3 Постанови № 11 сільгосппідприємство повинно підтвердити факт зарахування коштів на спецрахунок. Для цього воно надає податковому органу копії відповідних платіжних доручень. Незарахування таких коштів на спецрахунок може бути визнано податковим органом як нецільове використання. Адже кошти не були направлені на:

- відшкодування суми ПДВ, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів;

- інші виробничі цілі (при наявності залишку).

  У разі нецільового використання суми ПДВ сільгосппідприємство несе відповідальність відповідно до законодавства (п. 4 Постанови № 11). Такі порушення тягнуть за собою: стягнення до бюджету суми ПДВ, що підлягала нарахуванню без застосування податкової пільги; накладення штрафу в розмірі 25% суми визначеного податковим органом податкового зобов’язання.

  У разі несплати до бюджету суми ПДВ та штрафу, донарахованих податковим органом, такі суми вважатимуться податковим боргом. Якщо податковий борг не буде сплачено до кінця року, сільгосппідприємству буде відмовлено в перебуванні платником ФСП у наступному податковому році. 

 

Что грозит предприятию за выплату заработной платы, которая меньше минимальной?

  Добропольська ОГНИ ГУ Миндоходов в Донецкой области напоминает что,  в письме Министерста доходов и зборов от 15.04.2013 г. № 730/6/99-99-18-15, работникам предприятий всех форм собственности и хозяйствования государством гарантирована минимальная заработная плата. При этом источником средств на оплату труда работников хозрасчетных предприятий является часть дохода и другие средства, полученные в результате их хозяйственной деятельности.

  За нарушение законодательства об оплате труда виновные лица привлекаются к дисциплинарной, материальной, административной и уголовной ответственности в соответствии с законодательством.

Учитывая то, что минимальная заработная плата является государственной социальной гарантией, обязательной на всей территории Украины для предприятий всех форм собственности и хозяйствования, налоговики имеют право осуществлять контроль за ее начислением.
Так, при получении в установленном законодательством порядке информации об использовании труда наемных лиц без надлежащего оформления трудовых отношений и выплате работодателями доходов в виде заработной платы без уплаты налогов в бюджет органы ГНС осуществляют фактическую проверку без предупреждения плательщика налогов (лица).

  Также не забывайте, что неначисление, неудержание и/или неуплата (неперечисление) налогов налогоплательщиком, в том числе налоговым агентом, до или во время выплаты дохода в пользу другого плательщика налогов, влекут наложение штрафа в соответствии с п. 127.1 НКУ 

 

До відома громадян, що надають квартири у житловий найм іншим громадянам

  Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє платників податків що, відповідно до Податкового Кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VI громадяни, які надають житло у найм іншим громадянам і отримують доходи, зобов’язані сплачувати податок та декларувати доходи шляхом подання декларації про майновий стан і доходи.

  Оподаткування доходів громадян від надання у найм житлових приміщень іншим фізичним особам (квартирантам), регулюється статтею 170 Податкового Кодексу України.
Відповідно до п. п. 170.1.5. п. 170.1 ст. 170 Податкового Кодексу якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку – орендодавець, особа, яка надає житло у найм та отримує доходи.

  При цьому, такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені цим Кодексом для квартального звітного періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого кварталу.

  Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку відображаються у річній податковій декларації. Податкова декларація згідно з п. п. 49.18.4, п. 49.18 ст.49 Податкового Кодексу подається до податкового органу за місцем податкової адреси до 1 травня року, що настає за звітним.

  За неподання податкової декларації, порушення порядку заповнення, порушення строків її подання, недостовірність інформації, наведеної у декларації відповідно до п. п. 47.1.2, п.47.1 ст.47 Податкового Кодексу передбачається відповідальність, яку несуть платники податків.

  Відповідно до ст.164-1Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  Крім того, згідно із п. 127.1, ст.127 Податкового Кодексу, несплата податку громадянами, які отримували доходи від надання житлової площі у найм іншим громадянам, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків суми податку, що підлягає сплаті до бюджету.

  Враховуючи вищевикладене, Добропільська ОДПІ звертається до громадян, які надають власну житлову площу у найм іншим громадянам, з проханням дотримуватись податкового законодавства, вчасно сплачувати податок, декларувати суми отриманого доходу та суми податку, сплаченого протягом звітного податкового року.
Додаткову інформацію можна отримати в Центрі обслуговування платників податків.

  Громадяни, які володіють інформацією про надання квартир у житловий найм, можуть повідомити про це за телефоном 28872  

 

 

 

Граничний термін надання звітності з податку на прибуток за три квартали 2013 року – 11 листопада 2013 року.

 

Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє платників податків що,  з 2013 року для платників податку на прибуток підприємств запроваджено особливий порядок декларування та сплати цього податку, що пов’язано з введенням авансових внесків та поданням річної податкової декларації в загальному порядку. Однак, пунктом 57.1 ст. 57 Податкового кодексу та іншими нормами цього Кодексу передбачено підстави та зобов’язання для надання податкової звітності з податку на прибуток і за підсумками щоквартальної господарської діяльності для окремих категорій платників податку у встановленому порядку.

Відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Нагадуємо, що платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі, а, отже, і фінансову звітність, з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Загальні вимоги до фінансової звітності встановлено статтею 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».  З урахуванням цих вимог та відповідно до ч. 1 ст. 13 зазначеного Закону, звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна звітність складається щоквартально наростаючим підсумком з початку звітного року в складі балансу та звіту про фінансові результати. Баланс підприємства складається станом на кінець останнього дня кварталу (року).

З урахуванням викладеного, якщо платники податку на прибуток мають підстави та зобов’язання з надання податкової звітності з податку на прибуток за підсумками трьох кварталів 2013 року, то такі платники подають разом з відповідною податковою декларацією за три квартали 2013 року щоквартальну фінансову звітність (крім малих підприємств), яка включає баланс та звіт про фінансові результати, у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Граничний термін надання такої звітності за три квартали 2013 року – 11 листопада 2013 року. 

Запроваджено електронне введення Книги обліку доходів та витрат 

Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє платників податків що, з метою зменшення часу на заповнення Книги доходів та витрат самозайнятим особам запропоновано її ведення в електронній формі (Наказ Міністерства доходів і зборів України, від 16.09.2013 № 481 "Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення").

Для цього вказаним особам необхідно отримати посилені сертифікати відкритих ключів, укласти договір про визнання електронних документів з контролюючим органом та сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв'язку.

Після чого контролюючий орган реєструє таку заяву у реєстрі поданих заяв та протягом 3 робочих днів формує і надсилає самозайнятій особі повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера Книги та дати її реєстрації.

Отримавши вказане повідомлення, самозайнята особа здійснює ведення Книги доходів та витрат в електронному вигляді.

 


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх