ДТЭК — «ДОБРОПОЛЬЕУГОЛЬ» — ОТ СЛОВ К ДЕЛУ

Переглядів: 2406 0 25.08.2009 в 16:24:33 Новини підприємств

Фінансово-економічна криза зайвий раз виявила неспроможність держави як власника вугільних активів. Сьогодні на більшості шахт Мінвуглепрому в майбутнє, навіть недалеке, дивляться з побоюванням. Де будуть працювати шахтарі завтра, якщо засобу на капітальне будівництво й технічне переозброєння не виділяються, лав вибуває майже в 2 рази більше, ніж уводиться. Найбільш реальним виходом зі сформованої ситуації є залучення на шахти сторонніх інвесторів. Мова, звичайно, не про навари підприємствах, для яких пошук бажаючих вкласти у виробництво гроші є нерозв'язною проблемою. А на великі вуглевидобувні підприємства допомога найчастіше приходить сама.

Уже пройшов майже рік, як Донбаська паливно-енергетична компанія (власник ВАТ «Павлоградуголь» і ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу») відкрито заявила про свій намір співробітничати із ГП «Добропольеуголь». Топ-менеджери ДТЭК неодноразово говорили, що энергогенерирующие підприємства компанії - «Востокэнерго» і «Днепроэнерго» - відчувають гострий дефіцит вугілля. Тому налагодження ділової взаємодії з «Добропольеуглем» представляє для ДТЭК серйозну вигоду і є завданням стратегічної важливості. У свою чергу очевидні користь і для ГП «Добропольеуголь» - на державні інвестиції в розвиток шахт сподіватися не доводиться, власних засобів у підприємства немає. У вересні 2008 року директор ДТЭК по видобутку й збагаченню вугілля Євгеній РОМАЩИН заявив, що компанія хоче стати інвестором «Добропольеугля» і готова брати участь у рівній конкурсній боротьбі за одержання права власності на це підприємство. За його словами, не чекаючи прийняття закону про особливості приватизації й розвитку галузі, ДТЭК згодна співробітничати з «Добропольеуглем» на основі договору оренди, договору про спільну господарську діяльність або договору про розділ продукції й готова вкладати кошти у виробничі потреби підприємства.

Фінансово-економічна криза змусила ДТЭК на час відмовитися від своїх інвестиційних намірів. Але вже у квітні 2009 року на конференції трудового колективу ГП «Добропольеуголь» генеральний директор ДТЭК Максим ТИМЧЕНКО сказав, що компанія знову готова обговорювати тему співробітництва з підприємством і планує в найближчі чотири роки вкласти в його розвиток більше 2 млн. гривень. Від слів перейшли до справи. Починаючи із травня в кожному структурному підрозділі «Добропольеугля» відбулися збори трудових колективів, на яких обговорювалося питання оренди підприємств і перспективи співробітництва із ДТЭК, прийняті в цілому позитивні рішення. Залишилося розробити проект уставу орендного підприємства, провести необхідні узгодження в міністерствах і відомствах. Передбачається, що проект уставу буде готів до вересня, а оформлення дозвільних документів займе від шести місяців до року. Очевидно, у підсумку «Добропольеуголь» стане товариством з додатковою відповідальністю.

«Сподіваємося на плідне співробітництво із приватником»

Колектив шахти «Новодонецька» останнім у ГП «Добропольеуголь» прийняв рішення про оренду підприємства. На зборах 14 липня працівники висловилися практично одноголосно за встановлення партнерських відносин із ДТЭК. Не ідеалізуючи частки власника, гірники розуміють, що в нинішній ситуації, коли держава, по суті, винесло галузі смертний вирок, спільна із ДТЭК производcтвенно-економічна діяльність є реальним шансом перебороти кризу й забезпечити майбутнє підприємства.

- Ми продаємо себе приватникові, - говорять шахтарі. - А що нам залишається робити, якщо держава забула про нас? Працювати нема чим, ще мало-мало - і виробництво стане. Уже 4 шахти вирішили стати орендними підприємствами. Сподіваємося, що договір із ДТЭК відкриє шахті нові перспективи.

У шахти вже є подібний досвід. Біля двох років «Новодонецька» успішно співробітничала із НПО «Механік», що по сусідству придбало й відновило колишнюю грейдерований «Червоноармійська» (нинішня «Святопокровская»). Планувалося об'єднати обидві шахти гірськими виробленнями, щоб добутий на «Червоноармійської» вугілля можна було видавати на поверхню через стовбур «Новодонецької». Уже велися підготовчі роботи, «Механік» почав поставляти на «Новодонецьку» необхідне горношахтное встаткування, матеріали. Однак виниклий наприкінці минулого року криза розладнала плани інвестора - не стало вистачати засобів навіть на підтримку виробничого процесу на вже діючих шахтах НПО. Всі роботи довелося згорнути. Незважаючи на це, приватний інвестор не відмовився від узятих раніше зобов'язань по наданню безоплатної матеріальної допомоги на оздоровлення гірників і членів їхніх родин.

- Хочу високо оцінити результати співробітництва шахти із НПО «Механік», - говорить голова первинної профспілкової організації «Новодонецької» Василь Бондаренко.

- Криза кризою, а всі соціальні домовленості із профспілковим комітетом «Механік» виконав до кінця. Наприклад, у квітні була перерахована остання сума - близько 220 тис. гривень - на санаторно-курортне обслуговування шахтарів. Після того як співробітництво із НПО «Механік» припинилося, шахта початку відчувати серйозні проблеми. Видобуток - на грані зупинки, проходка зовсім не ведеться - за добу три ділянки проходять 1,5 - 2 метри. Устаткування постійно ламається, запчастин для ремонту ні, з початку року засобів на це не одержували.

У сформованій ситуації колектив бачить вихід у взаємодії із ДТЭК. Уже є домовленість, що у вересні компанія почне фінансувати підготовку лінії очисного вибою. У цілому ДТЭК планує вкласти у виробництво шахти 460 млн. гривень, щоб за 3 роки збільшити видобуток в 2 рази - до 1,2 млн. тонн у рік. Такі плани, звичайно, вселяють надію, але в шахтарів є й побоювання: чи не почнеться масове скорочення працівників, чи не буде знищена соціальна сфера - пансіонат «Лісовий», технікум, бібліотека?

- Якщо в ДТЭК і з'являться такі наміри, - говорить голова профкому, - те результат буде нульовою - охороняють положення діючого колективного договору. Наприклад, колдоговор забороняє до 2012 року проводити яку-небудь реорганізацію шахти. А скорочення чисельності персоналу більш ніж на 1% розцінюється як масове - у такому випадку власник зобов'язаний попередити колектив про плановані дії не менш чим за рік.

Резюмуючи перспективу співробітництва із ДТЭК, Василь Бондаренко відзначив, що плідне співробітництво шахти й компанії буде можливо при розумінні приватником не тільки виробничих, але й соціальних проблем.

Источник: газета «Шахтар України»

 


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх