Юні науковці Добропільщини

Переглядів: 1341 5 28.04.2009 в 11:40:34 Новини району

    Науковці… Найчастіше це слово асоціюється з минувшиною, коли жили Менделеєв, Ньютон, Коперник, або з якимись медичними дослідженнями тощо. Та є науковці і на Добропільщині, і ще більш незвичайним є те, що це діти. На базі Центру туризму та краєзнавства, який очолює О.П.Федоричак працює відділення Малої Академії наук (МАН).
   Керівник секції «Етнографія» Г.І.Орос зазначає: «Головна мета МАН – популяризація етнографії як науки, формування стійкого інтересу до традиційної культури у всіх її проявах свого та інших народів. Зокрема, досліджуються особливості свого регіону».
   Тому гуртківці з задоволення взяли участь у І етапі міському Всеукраїнського конкурсу – захисту науково-дослідницьких робіт та рефератів. У ньому перемогли учні десятого класу ЗОШ-інтернату м. Добропілля: Анастасія Красильникова – з науково-дослідницькою роботою «Використання давніх українських звичаїв у старовинному та сучасному весільному обряді», Тетяна Антоненко – з рефератом «Українська народна кухня», Наталя Степаненко – з рефератом «Українське народне житло».
   На наших земляків чекало наступне випробування – гідно захистити свої роботи на ІІ обласному етапі в м. Донецьк. З цим вони вдало впоралися. Анастасії Красильниковій вручили посвідчення дійсного члена МАН, а Тетяні Антоненко та Наталі Степаненко – подяки за активну участь.
   В основу наукового дослідження Анастасії лягли розповіді старожилів та весільні обряди, що ще використовуються в селах Добропільського району. «Вивчаючи історію весільного обряду бачиш, що роками набута церемонія весілля майже втратила свою сутність і вже цієї краси та національного колориту, ми не зустрінемо у весільних церемоніях. Все зводиться до швидкого і формального складання шлюбу» - підкреслює доповідачка. Вона стурбована тим, що в пам’яті на подальше життя в молодих не залишається яскравих сторінок, а згодом і не передається з покоління в покоління, що може призвести до втрати знань про весільні обряди. Але водночас висловлює сподівання, що сучасне покоління повернеться до витоків культури і тим більше, внесе нові елементи в обряд весілля і зробить його ще яскравішим, насиченішим.


 Юлія Бурховецька. Газета "Новий шлях"


Джерело: сайт міста Добропілля

avatar
3 Power • 10:07:51, 01.05.2009
Как можно не знать историю и культуру предков?У ребят есть увлечение,это надо поощрять,а ты "Занимаются хренью всякой".Что лично ты знаеш об истории Добропольского района?Если что-то и читал(в чем я сильно сомневаюсь),то только в интернете написано.А ребята куда-то ездят,сами по крупицам собирают информацию.Попробуй займись этим как-нибудь на досуге,возможно вникнув в суть вопроса ты измениш свое мнение. cool
avatar
2 Vlados • 11:13:41, 30.04.2009
Ты совершенно прав, конечно лучше пусть занимаются "нормальным" делом, разбивают гробки на кладбище, курят, бухают на Люксе....

Кто-то как-то сказал, "У человека который забывает своё прошлое- нет будущего" Может быть ты попробуешь поездить по сёлам пособирать информацию... потом нам расскажешь надо это людям или нет? Когда бабульки отдают рушники вышитые более ста лет назад со слезами на глазах и с благодарностью, что это ещё кому-то нужно...Что молодёжь интересуется культурой....

avatar
1 Vlados • 12:31:38, 28.04.2009
Я тоже когда-то в Киев ездил в МАН, правда чисто наблюдателем:))))))))))
ComForm">
avatar
Наверх