В Добропольской УИИ была проведена лекция-беседа о недопущении роста рецидивной преступности

Переглядів: 3267 0 01.03.2016 в 16:11:32 Пенітенціарна служба
В Добропольской УИИ была проведена лекция-беседа о недопущении роста рецидивной преступности

   01.03.2016 року, начальником Добропільського МРВ КВІ УДПтСУ в Донецькій області майором внутрішньої служби Капраленко Л.В. та старшим інспектором Добропільського МРВ КВІ Башта Н.В., спільно з главою правління громадської організації «Твій Шанс» Храптович В.М., та главою правління громадської організації «Донецька обласна організація «Право на життя» Денисенко О.В., проведено лекцію-бесіду на тему: «Профілактика рецидивної злочинності».

   Під час бесіди Людмила Капраленко вказала: «Рецидивісти - це найбільш стала частина тюремного (колонійского) населення, з перерваними соціально-корисних зв'язків, зруйнованими родинами. В умовах свободи їм набагато складніше пристосуватися до праці. Звичайні люди цураються осіб, які відбули покарання взагалі, а рецидивістів особливо.

   У той же час становлення рецидивістів на злочинний шлях залежить і від них самих.

   Злочинці-рецидивісти, в багатьох випадках, неабиякі особистості, з сильним характером, що володіють організаторськими здібностями, що притягають своїми якостями до себе інших людей. Проте психологічна атмосфера, що складається навколо рецидивіста, характерна тим, що, особистість його, крім усього іншого, сіє навколо себе страх, який буквально придушує і повністю позбавляє людської гідності людей, слабких характером. Звичайно, світ рецидиву жорстокий, моральні цінності у ньому перевернуті, ціна життя незначна. Тому злочини, в яких або бере участь, або якими керує рецидивіст часто жорстокі, характеризуються сміливістю задуму і виконання, обачністю і передбачливістю. Після цього, як правило, в діяльності настає або затишшя, або потрапляння у сферу правоохоронних органів за дрібні злочини. А тут вже чекає "підростаюче покоління", що стає часто спільниками.

   Запобігання рецидивним злочинам є соціальна допомога особам, звільненим з місць позбавлення волі, у побутовому і трудовому влаштуванні. Найгострішою у перші дні після виходу на волю постає проблема житла. Колишні в'язні, як правило, втрачають свої робочі місця, а разом з ними - засоби існування і місце в гуртожитках. Тобто, доводиться починати життя спочатку. Далеко не всім це під силу зробити без сторонньої допомоги. Іноді така допомога надходить від "друзів" по спільній злочинній діяльності чи по "зоні". А тому через деякий час - нова судимість. Інші вчиняють злочин з відчаю, в складній життєвій ситуації. Своєчасна соціальна допомога таким людям - це не лише акт благородства, а й важливий профілактичний захід.

   В свою чергу Наталя Башта зазначила, що не менш актуальною в запобіганні рецидиву злочинів є проблема ефективного соціального контролю за судимими. Звичайно, особи, які відбули покарання або звільнені від нього на інших підставах, є повноправними громадянами, і їхні права захищаються Конституцією України. Необґрунтована підозрілість і нагадування про їх кримінальне минуле суперечить етиці людських відносин і не сприяє процесу ресоціалізації. Водночас не можна заплющувати очі на підвищену ймовірність нових злочинів з боку цих осіб.

   Досить жорстким запобіжним заходом рецидиву, пов'язаним із деякими обмеженнями прав громадян, які відбули міру покарання, є адміністративний нагляд міліції. Він може бути призначений за такими категоріями осіб: 1) особливо небезпечними рецидивістами; 2) засудженими за тяжкі злочини; 3) засудженими двічі та більше разів до позбавлення волі за умисні злочини; 4) за особами, які відбували покарання за злочини, пов'язані з незаконним виготовленням та обігом наркотичних речовин.

   Проте, звичайно, найголовніше значення у боротьбі з рецидивною злочинністю в сучасних умовах має успішне проведення соціально-економічних реформ, спрямованих на підвищення життєвого рівня громадян, оздоровлення морально-психологічного клімату в країні, розбудову правової держави і громадянського суспільства. Ці заходи належать до загальносоціальноїпрофілактики і стосуються всієї злочинності.

   Слухачі зробили висновок з вказаного, та визначили, що при низькому рівні  соціального забезпечення, дуже тяжко втриматися від вчинення злочинів, особливо від тих, які мають на меті матеріальне забезпечення. Але, для того щоб не втратити свою родину, друзів та повагу серед односельчан необхідно заробляти кошти законним шляхом,  а також слідкувати за своєю поведінкою та стримувати свої емоції.

 

Начальник Добропільського МРВ КВІ

УДПтСУ в Донецькій області

майор внутрішньої служби Л.В.Капраленко

 


В Добропольской УИИ была проведена лекция-беседа о недопущении роста рецидивной преступности


В Добропольской УИИ была проведена лекция-беседа о недопущении роста рецидивной преступности


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх