В Добропольской библиотеке работает книжная выставка-праздник «Купальские праздники - это легенда»

Переглядів: 1006 0 08.07.2015 в 12:20:54 Новини бібліотек
В Добропольской библиотеке работает книжная выставка-праздник «Купальские праздники - это легенда»

Івана Купала – одне з найбільш улюблених свят в Україні, яке припадає на середину літа, точніше – на 7 липня. Тому Центральна міська бібліотека запрошує всіх до читального залу, де з 5 липня працює книжкова виставка-свято «Купальські свята – це легенда».

У календарі українців Іванів день відзначений як одне з найбільш поетичних свят. Церква відзначає цього дня аналогічне свято - день народження Івана Хрестителя. Злиття традицій християнства і язичництва привело до утворення літнього свята.

Головні атрибути свята - це Купало й Марена. Тому до цього свята молодь заздалегідь старанно готується: робить опудало, готують деревця (називають їх «Мареною» або «Купалом»), плетуть з живих квітів вінки, збирають хмиз, готують кулі соломи на вогнище. Довкола опудал молодь водить таночки та співають ритуальні купальські пісні.

Увечері чи вже пізньої ночі дівчата пускають на воду сплетені ними вінки з прилаштованими запаленими свічками. Існує прикмета: якщо вінок пливе добре і свічка горить, то дівчина впродовж року вийде заміж, а якщо крутиться на місці - доведеться їй ще трохи дівувати. Якщо вінок відпливе далеко й пристане до якогось берега, з тієї сторони й прийде наречений дівчини.

Ввечері, коли за обрієм ховалося сонце, а на небі з’являлися діаманти зірок, молодь збиралася на умовленому місці (здебільшого недалеко від річки, на узліссі чи в гаю) і навколо «марени» починали водити хороводи. Основною темою цих хороводів є кохання. На відміну від весняного циклу хороводів на Купала їх виконують дівчата й хлопці разом. Обов’язково розкладається велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або в парі.

Бібліотека має у своєму фонді літературу, яка може розширити ваші знання про це та багато інших свят, тому ми запрошуємо всіх, хто цікавиться народознавством, історією українських обрядів і традицій відвідати нашу виставку.

Источник: http://dobro-biblio.ucoz.ru


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье


Новини по темі:


ComForm">
avatar
Наверх