В Добропільському районі на протязі 2019 року проводились дослідження питної води із громадських колодязів

Переглядів: 903 1 13.02.2020 в 09:30:02
В Добропільському районі на протязі 2019 року проводились дослідження питної води із громадських колодязів

В Добропільському районі на протязі 2019 року Добропільською міськрайонною філією ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України» проводились дослідження питної води із громадських колодязів. 100% проб води із колодязів не відповідали нормативам ДержСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними показниками при середньобласному показнику 76,4%, в тому числі: 60% проб води в колодязях не відповідали нормативам по вмісту нітратів, 98,6% проб - по загальній жорсткості, 90% проб по сухому залишку, 30% проб - по вмісту хлоридів, 97,7% проб - по вмісту сульфатів. Із 70 відібраних проб питної води 42 проби (68,6%) не відповідали нормативам за мікробіологічними показниками при середньобласному показнику 45,5%.

Важливою умовою, що забезпечує якість води – є правильна експлуатація колодязя. Для того, щоб колодязна вода не стала причиною виникнення інфекційних захворювань, необхідно проводити періодичну санацію та лабораторний контроль якості води.

Санація колодязя – це комплекс заходів з ремонту, чищення та дезінфекції колодязів, які проводяться з профілактичною метою чи у разі забруднення води в них.

Очищення колодязя: перед тим, як чистити колодязь необхідно провести дезінфекцію води в колодязі, потім відкачати воду з колодязя і провести чищення стінок колодязя металевою щіткою, відчистити дно колодязя від мулу, бруду. Відром достати мул з колодязя. Закопувати мул необхідно не ближче, ніж за 50м від колодязя. Перед тим, як людина спуститься в колодязь, перевіряють, чи не накопичився там вуглекислий газ (СО2). Після очищення необхідно провести дезінфекцію води в колодязі дезінфікуючим засобом методом зрошення із гідропульта і витримкою експозиції.

Бажано щорічно проводити чищення колодязя, а дезінфекцію – в самий несприятливий період року, за епідемічними показниками, та в літній період року, коли рівень води в колодязі значно зменшується.

Після проведення очищення колодязя та дезінфекції необхідно провести лабораторні дослідження якості питної води. В цьому питанні вам допоможе Добропільська міськрайонна філія ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України» або інша акредитована лабораторія.

Дезинфекційні засоби для дезінфекції води в колодязі випускаються у вигляді таблеток, що добре розчиняються у воді, а саме: Акватабс, Жавель-клейд, Санідез та інші.

Пам'ятайте, що вживання якісної питної води - запорука вашого здоров'я!


Джерело: НОВИЙ ШЛЯХ


Агентство недвижимости Дом Доброполье



avatar
1 Vitaxavi • 15:16:28, 13.02.2020
Ну и кто это должен делать?
ComForm">
avatar
Наверх