Українці можуть змінити власне прізвище, ім’я та по батькові: як це зробити

Переглядів: 734 0 12.07.2020 в 07:00:27 Новини України
Українці можуть змінити власне прізвище, ім’я та по батькові: як це зробити

Якщо громадянину не подобається чи набридло власне ім'я, то його можна змінити.

Міністерство юстиції України повідомило, що право на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачено статтею 295 Цивільного кодексу України. Про це йдеться у прес-службі відомства.

Починаючи з 16-річного віку, людина має право на власний розсуд змінювати своє прізвище або ім’я. Проте за згодою батьків це можна зробити і в більш ранньому віці — у 14 років.

Змінювати по батькові дозволяється у разі усиновлення або його скасування, якщо батько змінив своє ім'я чи відомості про нього, як про батька, були вилучені з актового запису про народження.

Для того, щоб змінити ім’я чи прізвище, або те й інше, потрібно з відповідною заявою звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання.

Одночасно із заявою необхідно подати такі документи:

  • паспорт і свідоцтво про народження заявника;
  • про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі) або про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано);
  • про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
  • про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;
  • свою фотокартку;
  • квитанцію про сплату державного мита.

Обійдеться така процедура всього у 5 грн 10 коп. Якщо ж забажаєте ще раз змінити свої персональні дані — доведеться сплатити 51 грн.

Заява про зміну імені розглядається у тримісячний строк з дня її подання.

Після отримання дозволу заявникові необхідно звернутися у відділ ДРАЦС для складання актового запису про зміну імені або прізвища. Якщо не зробити цього протягом 3 місяців без поважних причин — дозвіл втратить силу.

В Україні протягом 2015 року 19 701 людина скористалась правом змінити прізвище, ім’я чи по батькові; у 2016 – 22 365; у 2017 – 18 399; у 2018 – 16 541; у 2019 – 15 689. За 6 місяців 2020 року 5 449 українців звернулись до відділів ДРАЦСів щодо зміни таких персональних даних.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх