Тепер ми козачата!

Переглядів: 1560 0 22.01.2013 в 19:01:37 Суспільство
Тепер ми козачата!
 
  «Щоб козацькому роду не було переводу!» Під таким гаслом в Білозерській загальноосвітній школі №14 відбулася посвята першокласників у справжні козачата. 
   Кожний із присутніх зміг сповна насолодитися суто українською, козацькою атмосферою. Залу, де проводився священний ритуал, було прикрашено вишитими рушниками, портретами славетних гетьманів України. Звідусіль лунали звуки козацьких маршів, які ніби закликали школярів стати струнко, відчути в собі сили славетних пращурів, долучитися до лав прославлених героїв рідної України. На вогник завітали члени Козацької Ради, козаки Добропільської козацької сотні Всеукраїнського війська, які своїм мужнім виглядом, струнким станом, гордою поставою надихнули маленьких козачат на важливі життєві звершення та ще раз довели, що не перевелися справжні чоловіки на рідній землі калиновій. 
   Тільки-но зібралися усі гості,  свято було розпочато. До зали урочисто внесли прапор «Козацько-стрілецького товариства». І тут вже почалося найцікавіше. Діти в костюмах козачат виразно читали вірші на честь Батьківщини, нашої неньки України; прославляли вірних синів держави Хмельницького, Сірка, Дорошенка та інших. А як гарно, чуттєво співали малята національних пісень! Аж душа тремтіла від щирих, милозвучних, дзвінких  дитячих голосочків! 
   Та перед тим, як стати справжніми козаками, учні школи повинні були пройти випробування на силу духу та міць тіла. І каната вони перетяг ували, і козаків малювали, і наосліп долали перепони. Довели – таки школярики, що гідні вони носити славне звання  та служити вірою і правдою Україні. Кожний «новоспечений» козак отримав посвідчення. Урочисто пов’язали хустину майбутнім героям України. Навіть протоієрей Святий отець Юрій благословив їх і подарував іконки Божої Матері, які відтепер будуть для дітей оберегами  від усіляких життєвих незгод.
   Надія Станіславівна Ковальська, директор школи, від щирого серця привітала козачат із такою надзвичайно важливою подією та побажала їм успіхів у навчанні, цілеспрямованості та безхмарного майбуття. 
   На довершення нашу гості  козаки, майстри своєї справи, продемонстрували учням чотирнадцятої школи, як правильно фехтувати. Із завмиранням подиху слідкували козачата за кожним рухом, щоб потім перейняти безцінний опит  і стати достойною зміною на козацькій вахті. Після цього всіх пригостили смачною кашею – кулішем.   
   Добре, що в нашій школі учнів не тільки навчають державній мові, а й змалку  плекають любов до національних українських культурних традицій, вчать шанувати героїчне минуле рідної України.

Тамара СНИТКА
Учениця 8-го класу ЗОШ №14


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье


Новини по темі:


ComForm">
avatar
Наверх