Покоління NEXT - обирає здоров'я

Переглядів: 1468 0 01.12.2011 в 14:18:58 Суспільство
Покоління NEXT - обирає здоров'я
Пам’ятай, життя є великий дар,

і той хто його не цінує,

цього подарунка не заслуговує.

Леонардо да Вінчі.


Найцінніше, що є у людини – це його життя. Воно дається тільки раз і кожного воно своє. Довге чи коротке, неповторне чи звичайне, радісне чи сумне, солодке, як мед, або гірке як полин, воно дається лише від народження до смерті, і прожити двічі його нікому не дано.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Як з ним «боротися»? Як зробити щоб ця страшна хвороба не торкнулася тебе і твоєї родини? Ці складні питання 30 листопада прийшли до бібліотеки обговорити учні сьомого класу УВК № 5, під керівництвом Москальової Лідії Василівни.

Завідуюча бібліотекою Оксана Іванівна та бібліотекар Ольга Володимирівна спілкувалися з дітьми у вигляді гри «Суд над нікотином, алкоголем і наркотиками». Тут були і суддя, і прокурор, а у ролі присяжних самі учні. Найважче було знайти адвоката, адже захищати речовини, які наносять велику шкоду здоров’ю людини, дуже важко.

Першим підсудним був Нікотин. Зі сторони обвинувачення було представлено на екрані декілька неспростовних доказів в тому що Нікотин шкодить здоров’ю. Куріння забирає здоров’я тисячі людей. Тютюн – причина 95 випадків захворювань на рак легенів. Нікотин – наркотик, який викликає сильніше звикання, швидко всмоктується в кров, досягає головного мозку і збільшує риск сердечно-судинних захворювань.

Одним з доказів обвинувачення був продемонстрований на екрані дослід з пляшками, який показує що ж трапляється з легенями після однієї викуреної сигарети. Легені людини, яка викурює пачку сигарет за день на протязі року містять 1 л. смоли. Захищати нікотин не захотів ніхто з присутніх, хоча спроби були: «Сигарета допомагає заспокоїтися, коли нервуєшся». Михайлина Штарк – психолог, частий гість нашої бібліотеки, була також присутня на «Суді», вона пояснила дітям, що це лише ілюзія, психологічна залежність.

Прийшла черга зайняти лаву підсудних Алкоголю. «Обвинувач» демонстрував дітям міні-ролики. На екрані діти бачили як алкоголь впливає на різні органи людського тіла, як він їх повільно знищує. Особливо їх вразив ролик де маленьких хлопчик грав зі своїм батьком, а інший тато тримав у руках інвалідну коляску і сумно за ними спостерігав, згадуючи свою «бурхливу молодість». «Присяжні» тихо зітхали, обговорювали причини вживання алкоголю, ділилися своїми спостереженнями – як людина змінюється під впливом алкоголю і до чого вживання «горючого» може привести. Згадали рекламу різних напоїв, яка заполонила телебачення, і одногласно погодились, що до цієї реклами треба ставитися дуже критично. Вирок був однозначним і суровим - треба завжди мати свою власну думку, вміти сказати «Ні», бути самодостатнім і впевненим у собі.

Треба жити, а не просто існувати.

Це істина категорична.

І неспростовна, хоча пройшли віки:

Пияцтво – хвороба не фізична,

А душевна глухота.

Як алкоголь так і нікотин являються наркотиками. Наркотики – це речовини, які визивають токсичне отруєння, психічну і фізичну залежність організму. Отже наступним підсудним будуть Наркотики, адже саме вони постають страшною загрозою для здоров’я молоді. Наркотичні речовини – проблема номер один у молодіжному середовищі – не тільки в Україні, але й у всьому світі.

«Присяжні» малювали асоціативне дерево, у центрі якого було слово «Наркотики», воно асоціюється з – біллю, залежністю, смертю, стражданнями, кайфом, обманом, злочином. Тобто ні з чим позитивним, тільки негативні асоціації викликає слово Наркотики.

Дивлячись фото-слайди, на яких зображено світ в якому доводиться жити людям з наркозалежністю, діти зморщувалися, закривали очі. Їх зосереджені обличчя, впевнили нас, бібліотекарів, що кожного разу, коли їм хтось запропонує «повеселитися» спочатку вони згадають наш «Суд».

Загальна кількість носіїв вірусу ВІЧ в Україні становить 45000 чоловік, серед яких 90 % наркомани. Цифри про які слід замислитися.

Підсумком нашої зустрічі стала інсценівка, яку підготували дівчатка. Своїм артистизмом вони просто сколихнули зал. Головною ідеєю казки про «Добро» і «Зло» було те, що кожен обирає свій життєвий шлях.


Єдина річ цінується найбільше,

Лише тоді, коли немає вже її,

І ти не знаєш втрати більшої,

Здоров’я – найцінніше не землі!


Бережи себе!


Повну статтю з фото ЧИТАЙТЕ ТУТ

Шуман О.В. - бібліотекар бібліотеки-філії № 5

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх