Госпродпотребслужба м.Добропiлля: основні хвороби овочів під час зберігання

Переглядів: 593 0 12.11.2020 в 11:30:51 Новини Держпродспоживслужби
Госпродпотребслужба м.Добропiлля: основні хвороби овочів під час зберігання

Овочі в період зберігання в сховищах уражуються багатьма хворобами.Серед безлічі хвороб варто виділити найпоширеніші.
Широко поширено грибкове захворювання фомоз, яке уражує моркву, картоплю, буряк і капусту. Джерелом інфекції може служити заражене насіння.Спочатку на овочах з'являються вдавлені коричневі плями з чорними крапками, пізніше м'якоть стає трухлявою, в ній з'являються порожнечі. Захворювання вважається небезпечним, оскільки швидко поширюється від заражених овочів до здорових, що може призвести до втрати всього врожаю.
Вже в перший місяць зберігання картопля може почати загнивати через розвиток фітофтороза. На бульбах з'являються втиснуті по краях тверд іплями бурого кольору. У м'якоті спостерігаються темні смужки, що йдуть відкраїв до центру. Джерелом хвороби служить заражений насінневий матеріал і бадилля, через яке спори грибка переходять в бульби. У боротьбі з фітофторозом в період зберігання головне значення мають ретельне бракування бульб перед закладкою і якісні умови зберігання.
В період зберігання капуста дуже часто уражується сірою гниллю.Зовнішні листки стають слизовими, на них розвивається сірий ватоподібний наліт. Надалі гниль вражає внутрішні листки качана. На зберігання відбирають здорові, неушкодженні качани. Для профілактики опудрюють качан сухою товченою крейдою – 2-3% від маси капусти. Сіру гниль можна виявити і на цибулі. На поверхні і під лусочками цибулин з'являється сірий наліт. До поширення хвороби приводить підвищена вологість і знижена температура в сховищі.
Також коренеплоди і капуста можуть уражуватись білою гниллю, що проявляється на плодах у вигляді плям з білим густим нальотом, коренеплоди розм’якшуються . Білою гниллю уражуютьсяв першу чергу овочі з механічними пошкодженнями.
При виникненні чорно їгнилі голівка моркви і її бічна поверхня покриваються чорними плямами, що втиснуті. На капусті ця хвороба проявляється у вигляді почорніння черешків і жилок, а на листі – у вигляді чорних і жовтих плям. Чорна гниль швидко поширюється контактним шляхом.

Для зниження ризикурозвитку вищевикладених хвороб необхідно проводити передпосівну обробку насіння, підбирати сорти, призначені для тривалого зберігання, дотримуватись правильної агротехніки вирощування (знищення рослинних решток та глибоке перекопування грунту), регулярно проводити профілактичні заходи для захисту рослин від хвороб і шкідників протягом періоду вегетації, а також обов'язково проводити обробку сховища перед закладкою врожаю на зберігання.Також слід приділяти увагу термінам та умовам збору врожаю.Овочі витягують із землі, прагнучи уникнути щонайменших механічних пошкоджень, просушують, перебирають, видаляючи зіпсовані і відбираючи для зберігання лише доров іцілі екземпляри.

Т.Мельник - державний фітосанітарний інспектор


Джерело: сайт міста Добропілля

ComForm">
avatar
Наверх