ОГНИ г. Доброполье: "Последние нововведения"

Переглядів: 1151 0 26.03.2013 в 19:39:47 Новини податкової інспекції
ОГНИ г. Доброполье:
Варто подбати про своєчасне подання декларації.

    Добропільська ОДПІ нагадує,  що платник податків має право  надати декларацію про майновий стан і доходи  до органу державної податкової служби за місцем реєстрації платника (місцем проживання) за вибором в один із таких способів:

- у паперовому варіанті безпосередньо до органу ДПС;

- в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку й із дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису згідно із законодавством;

- надіслати поштою паперовий варіант декларації з повідомленням про вручення та з описом вкладеного.       

 Порядок заповнення та подання  декларації про майновий стан  і доходи визначено ст. 179 Податкового  кодексу України. Для зручності обслуговування громадян і підприємців ДПС України у 2013 році запроваджено сервіс «Заповнення декларації про майновий стан і доходи», який дає змогу заповнювати декларацію в електронному вигляді. Для користування цією послугою платнику необхідно мати тільки електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, які надаються органами податкової служби безкоштовно.    Форма декларації з додатками та детальна інструкція щодо її заповнення розміщені у спеціальному банері на офіційному веб-порталі ДПС України за адресою http://sts.gov.ua.  Якщо платник бажає подати декларацію про майновий стан і доходи за 2012 рік поштою, то поштове відправлення йому необхідно надіслати не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну подання декларації. Тобто не пізніше 20 квітня 2013р.

Подбайте про своєчасне подання декларації, не відкладайте візит до податкової інспекції або подання електронної декларації на останній день!


Щодо зазначення кількості видів діяльності у свідоцтві платника єдиного податку

          Відповідно до п. 299.1 ст. 299 Податкового кодексу України свідоцтво платника єдиного податку видається суб’єкту господарювання, який подав до органу ДПС заяву щодо обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

У заяві про застосування спрощеної  системи оподаткування зазначаються обрані фізичною особою-підприємцем  першої та другої груп види господарської  діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010 (пп. 5 п. 298.3 ст.298 Податкового кодексу України).

У свідоцтві платника єдиного податку  зазначаються обрані фізичною особою-підприємцем  першої та другої груп види господарської  діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010 (пп. 5 п. 299.11 ст. 299 Податкового кодексу  України).

Отже, на підставі поданої підприємцем заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у свідоцтві платника єдиного податку, виданому такому підприємцю першої або другої групи, мають бути зазначено всі обрані ним види діяльності за умови, що вони дають право застосовувати спрощену систему оподаткування. При цьому Податковим кодексом не обмежується кількість видів діяльності, які можуть бути зазначені у свідоцтві платника єдиного податку таких груп.

Проте у свідоцтві платника єдиного  податку, що видається платникам  третьої або п’ятої групи, види господарської діяльності згідно з нормами Податкового кодексу не зазначаються.

Аліменти від батька іноземця оподатковуються

Якщо у 2012 році Ви отримували аліменти від нерезидента, то повинні сплатити податок з доходів фізичних осіб. Цей дохід оподатковується, як іноземний, з джерел за межами України.

У такому випадку необхідно до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та сплатити податок до бюджету за ставками 15% або 17% в залежності від суми отриманих в звітному місяці доходів.

Ставка 17 відсотків застосовується, якщо сума доходів, отриманих у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. На 1 січня 2012 року мінімальна заробітна плата становила 1073 гривні, тому сума іноземного доходу. яка перевищує 10730 гривень оподатковується за ставкою 17 відсотків. У випадках, якщо сума аліментів від іноземця становить менше 10730 грн. – 15 відсотків.

Оподаткування суми аліментів регламентовано пп.165.1.14 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу  України. Ставки податку вказані  відповідно п. 167.1 ст. 167 ПКУ. 

 

                                                                                                                   Сектор взаємодії із
ЗМІ та громадськістю  
                                                                Добропільської ОДПІ                                                  

Джерело: сайт міста Добропілля

ComForm">
avatar
Наверх