Як підтвердити трудовий стаж без документів: роз’яснення суду

Переглядів: 961 0 30.08.2019 в 10:00:04 Новини України
Як підтвердити трудовий стаж без документів: роз’яснення суду

Нормами чинного законодавства передбачено, що не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства факти щодо трудового стажу, оскільки визначено позасудовий порядок його вирішення. Про це повідомляє прес-служба Рівненського апеляційного суду.

Предметом розгляду в Рівненському апеляційному суді стала апеляційна скарга  громадянки П. на ухвалу Рівненського міського суду від 17 квітня 2019 року, якою відмовлено у відкритті провадження про встановлення факту наявності в трудовій книжці записів про її періоди роботи для реалізації права заявниці на перерахунок пенсії з врахуванням вказаного трудового стажу.

Дослідивши матеріали та обставини справи на предмет повноти їх встановлення, надання їм судом першої інстанції належної юридичної оцінки, вивчивши доводи апеляційної скарги стосовно дотримання норм матеріального і процесуального права, апеляційний суд дійшов до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Залишаючи ухвалу Рівненського міського суду без змін, суд апеляційної інстанції виходив з того, що згідно зі статтею 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та Порядку підтвердження трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній  — основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За її відсутності або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними документами. У разі коли документи  про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється спеціально створеною Пенсійним фондом України комісією на підставі показань свідків, уточнюючих довідок підприємств або організацій.

На підставі статті 105 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та частини другої статті 124 Конституції України особа має право звернутися за захистом свого права до суду, але не з заявою про встановлення факту трудових відносин, що дають право призначення пенсії на пільгових умовах, а оскарженням рішення органу Пенсійного фонду України за правилами адміністративного судочинства.

Підсумовуючи сказане вище, наголошуємо, що не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства факти щодо трудового стажу, оскільки визначено позасудовий порядок його вирішення. Тому відмова суду першої інстанції громадянці П. у відкритті провадження за заявою про встановлення факту трудового стажу є законною і обґрунтованою.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх