Интервью председателя райгосадминистрации Юрия Середы: "«Позаботимся о детях сегодня - и завтра они будут заботиться о государстве»"

Переглядів: 903 0 09.02.2014 в 15:49:29 Новини місцевої влади
Интервью председателя райгосадминистрации Юрия Середы:
   Сьогодні, у складний для країни час, по-особливому сприймається майбутнє України – через свідомість, патріотизм, толерантність, державницькі настрої її громадян. Вікова історія будь-якого народу показує, як нелегко і непросто виховати справжніх громадян. Україна – не виняток, вона теж іде складним шляхом формування громадянського суспільства, в якому головна особа – опора, прогресивна сила і надія – громадянин. І як велика ріка починається з потічок, так цей великий процес починається з сім`ї.

   Залучаючи до розмови очільника Добропільської райдержадміністрації Ю.І. Середу, запропонувала йому поділитися своїми думками щодо виховання майбутніх громадян України теж в сім`ї, але дещо більшій – територіальній громаді району. 

-          Юрію Івановичу, скажіть, будь ласка, тезово: від чого залежить виховання майбутніх громадян держави?

-          На моє тверде переконання – від позиції держави. А оскільки виховання громадян починається з дитинства, то важливо, які умови саме держава створила для юних, як дбає про їхнє дитинство, здоров`я, фізичний і духовний розвиток. Коротше кажучи, про громадянина треба дбати з дитинства, аби він конкретно відчував повноту турботи про себе і зростав з усвідомленням, що всі його права захищені. Цілком природно, з роками це переростає у вдячність державі, гордість за неї і бажання відплатити такою ж турботою про неї, це і є складовими патріотичних почуттів, які зміцнюють державу, а її народ роблять сильним.

-          Отже, виходячи з того, що майбутні громадяни зростають і в у Доброму Полі, скажіть, яке місце в роботі райдержадміністрації посідають дитинство, дитячі проблеми?

-          Одні з головних. Навіть на перший погляд сухі цифри районного бюджету підтверджують це. На потреби дошкільних, шкільних закладів, охорону здоров`я, спортивний, мистецький, духовний розвиток юних добропільців закладаються по можливості якнайбільші кошти. І цього року, незважаючи на надскладний час, ми не зменшили, образно кажучи, жодне дитячо-учнівське фінансування. Ми підтримуємо всі творчі почини в цьому напрямку, залучаючи і підприємства, і бізнесовий капітал, і сільські громади.

-          Вже кілька років ми крок за кроком перетворюємо дитячі садки у справжній дім дитинства, де облаштовуємо все якнайкраще не тільки для перебування там дитини, але і для її фізичного, творчого, духовного розвитку. На сьогодні відремонтовано всі 15 днз, наповнили життя в них багатим змістом. А Ганнівський дитсадок поставили, як кажуть, з нуля, і тепер він став взірцем для всіх, справжнім методичним і культурним центром.

-          Чи достатньо дитсадків у районі?

-          Дитсадків можливо і достатньо, а місць в деяких з них вже малувато. На велику радість - з`явились черги, як от у Святогорівці. Ми щиро радіємо цьому. Значить – добропільському роду не буде переводу… А проблему вирішуватимемо, бо перебування дитини у днз якраз і закладе основи виховання її як майбутнього громадянина. І чим краще ми робитимемо це, тим краще буде потім нашій країні.

-          За останні три роки було багато соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича, серед яких виділяється, так би мовити, група дитячо-учнівських. Яке втілення знайшли вони в районі?

-          Найактивніше, бо вони додали нашій роботі в цьому і нового імпульсу, і нової підтримки. Це стосується багатьох напрямків: організації відпочинку та оздоровлення дітей, особливо пільгових категорій. До речі, минулого року таких діток оздоровлено дев`яносто. Ми використовуємо всі форми, методи фізичного розвитку. В усіх школах району є спортивні зали з обладнанням. І фізично-культурною роботою охоплені всі, підкреслюю – всі учні. Минулого року за рахунок коштів обласного бюджету побудовано два спортмайданчики з тренажерним обладнанням – на території Ганнівської та Золотоколодязянської шкіл.

-          Останніми роками сільські школи добре показують себе на різного виду змаганнях…

-          Так, дуже поширені в районі футбол, баскетбол, настільний теніс. Учні виїздять не лише на обласні, але й вищого рівня змагання. З їх числа формуються команди-учасниці традиційних обласних військово-патріотичних ігор «Майбутній воїн». Минулого року наші хлопці, а це збірна Криворізької та Добропільської шкіл, вибороли третє місце. Ми пишаємося світлівськими спортсменами, які у обласних «Веселих стартах» теж посіли третє місце. А юні боксери заявляють про себе на всеукраїнських і міжнародних турнірах (м. Ялта, м. Керч). І в змаганнях за Кубок губернатора Донецької області були другими на п`єдесталі. Гідний внесок маємо і від ДЮСШ «Колос». Досить сказати, що на утримання ДЮСШ минулого року витратили майже півмільйона гривень, на участь команд в обласних спортивно-масових заходах понад 10 тисяч, на проведення районних – 11,5 тисячі гривень з інших джерел. І тут хотів би подякувати районним фермерам, які завжди в цьому допомагають.

-          А як втілюється в життя інша соціальна ініціатива Президента України стосовно розвитку дитячої творчості?

-          Нам вдалося дуже активно попрацювати у 2013– Році дитячої творчості. Тут центром та акумулятором став районний відділ освіти, робота якого була спрямована на розвиток і модернізацію шкільної освіти, створення ефективної системи визначення та реалізації талантів дітей. Скажу, що ця ініціатива Глави держави сприяла удосконаленню роботи з підтримки і творчих, і інтелектуальних, і спортивних досягнень наших дітей, а в цілому – удосконаленню виховної роботи з дітьми і організації дозвілля дітей Добропільщини. До речі, у районному банку даних 66 творчо обдарованих дітей: вокалісти, юні поети, юнкори, художники та інші. А сотні обдарувань виявляють районні конкурси: «Інтелект-шанс», «Поетична юнь Донбасу», «Дивосвіт», школа юних журналістів «Епоха імені тебе», обласний фестиваль «Золоте джерельце», основу якому дав наш, районний, «Майданс Добропільщина» для танцюристів і безліч інших.

В рамках Року дитячої творчості надзвичайну активність проявили педколективи і батьки днз зі своїми малятами. А це заявка на послідовність і спадкоємність, а значить успіх у вихованні.

-           Юріє Івановичу, чи відчувається вплив на духовний розвиток дітей церков, яких у районі немало?

-           Відчувається, та хотів би більшого. Є чудові приклади у Святогорівці, де в школі введено курс християнської етики, створено кімнату духовності. І вихованці, слухачі недільної школи, беруть активну участь у відповідних фестивалях – «Віфлеємські зірки», «Святочні забави» і виборюють призові місця.

-           І все-таки, пане голово, яким би системним, творчим і цікавим не був підхід до виховання дітей в державних установах району, з порядку денного не зняти виховання в сім`ї. Та є дітки, які її не мають, а є такі, що при батьках мов сироти…

-           Так, це наш біль і тривога. І ми робимо все, аби захистити право дитини на сім`ю. Вже кілька років райдержадміністрація докладає зусиль, щоби діти без батьківського піклування знайшли тепло і любов у новій родині. В районі створено 4 прийомні сім`ї, до яких влаштовано 8 дітей, 26 громадян взяли опіку над 38 знедоленими. Ми пишаємося, що серед таких добросердечних людей і Тамара Миколаївна Бєлянкіна – мій перший заступник.

Ми підтримали нову ініціативу Президента України «Сімейний затишок – кожній дитині». Минулого року шістьом дітям, що залишилися без батьківського піклування, знайшли сім`ї. І лише одного малюка влаштовано до Будинку дитини, бо так вимагає закон: новонароджених дітей спочатку влаштовують до державних закладів. Але й цього малятка в нашому районі вже очікує сім`я. Отож, ми справді робимо все за принципом «Чужих дітей не буває». Намагаємось своїми службами і центрами достукатись до сердець і сумління так званих проблемних сімей. Та роботи там ще дуже багато. І знову ж: якщо на захист права дитини на сім`ю маємо широку законодавчу систему, та такої ще не досить, аби дієво впливати на горе-батьків. А саме вони впливають на виховання дітей, які, на жаль, часто поповнюють асоціальні прошарки суспільства.

-           Юріє Івановичу, ми звернулись до дуже важливого аспекту державного і суспільного життя – виховання юних громадян. З урахуванням політичної ситуації в країні, що б Ви порадили політикам, коли б випала нагода?

-           Думайте про долі дітей, коли виводите на протести вчорашніх дітей – студентів. Думайте про дітей, коли захоплюєте адміністрації, бо ці державні інституції забезпечують фінансування шкіл, дитсадків, закладів охорони здоров`я, утримання матерів, дітей, сімей. Думайте про дітей, коли посилаєте з камінням, палицями,ціпками і «коктейлями Молотова» на чиїхось батьків – захисників порядку і закону… Заради дітей стабілізуймо життя в країні, припиняймо кровопролиття.

Думаймо про дітей всі разом – від неньки з татком до громади, суспільства і влади і робімо все, аби діти почувалися захищеними… Тоді років через 10-15 і суспільство та держава одержать від них захист і турботу.

-           Вашим словам дійти б до тих політиків. І до Бога… Сподіваймося, що гору візьмуть розум, мудрість і здоровий глузд. Спасибі за відвертість і любов до дітей. 

Головний редактор газети «Новий шлях» Алла Мостова.
   Источник: http://dobrrda.gov.ua

Джерело: сайт міста Добропілля

ComForm">
avatar
Наверх