Добропольская ОГНИ: "Нововведения в налоговой сфере от 21.03.14"

Переглядів: 1271 0 21.03.2014 в 19:03:43 Новини податкової інспекції
Добропольская ОГНИ:

Сумлінні громадяни декларують свої доходи

   Кампанія декларування доходів громадян вийшла на фінішну пряму. Для того, щоб сільські жителі вчасно, з мінімальною витратою часу подали декларації про отримані доходи за минулий рік і сплатили податки, фахівці Добропільської ОДПІ та Олександрівського відділення виїжджають безпосередньо у населені пункти Добропільського та Олександрівського районів Донецької області та сільські ради.

   Спеціалісти мобільних груп розповідають платникам податків про особливості декларування доходів, отриманих торік. Зокрема, вони повідомляють громадянам, що фізична особа зобов’язана подати у 2013 році декларацію, якщо протягом минулого року вона отримувала доходи від надання майна в оренду, самостійної обробки земельних паїв, подарунків, спадщини, від операцій з інвестиційними активами тощо.

   З початку року 337 громадян вже подали декларації та задекларували близько 9,0 млн. грн. доходу, в тому числі доходи від отримання спадщини склали більш 6,6 млн. грн., від продажу нерухомого майна - 0,8 млн. грн., інших доходів – 1,2 млн. грн.

   Задекларовано майже 600 тис. грн. податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб.

   Висловлюємо вдячність громадянам, які вже задекларували свої доходи за 2013 рік і нагадуємо, що деклараційна кампанія триває до 1 травня 2014 року.

   Отож, поспішіть задекларувати свої доходи!

   Для зручності платників працює електронний сервіс «Заповнення декларації про майновий стан і доходи», що дозволяє заповнити декларацію в електронному вигляді. Створення комфортних умов громадян для подання декларацій – одна з передумов для добровільного декларування доходів.

Головний державний інспектор з питань

інформаційно - комунікаційного супроводження О. І. Снісаренко

 

Для продажу сільськогосподарської продукції без оподаткування необхідно мати довідку про наявність земельних ділянок

   При продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок. Така довідка є підставою для не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу громадянина доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції. Тобто продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена або перероблена безпосередньо таким громадянином на відповідних земельних ділянках, наданих йому у розмірах, встановлених Земельним кодексом України. 

   Довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем реєстрації громадянина протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

   Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форма затверджені наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 року № 32.

 

Звітність з єдиного внеску подається до органів доходів і зборів

   Подання звітності з єдиного внеску та його сплата як і раніше здійснюється до органів доходів і зборів.

   Останнім днем подання звітних документів за лютий та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є 20 березня 2014 року.

   Нагадуємо, що звітувати роботодавці, які використовують працю найманих осіб, повинні щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця, за основним місцем своєї реєстрації.

   Нараховані суми єдиного внеску страхувальники сплачують не пізніше 20 числа, що настає за останнім днем звітного місяця із зазначенням у платіжних документах коду сплати «101» - «сплата суми податків, зборів/ єдиного внеску», як це передбачено «Порядком заповнення документів на переказ за видами платежів», затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.10.2013 року № 609, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 05.11.2013 року за № 1878/24410 .

   Водночас для підприємств гірничої галузі, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, останнім днем сплати є 28 число кожного місяця. 

 

Як оподатковується дохід від продажу автомобіля фізичними особами

   Обміняли або продали легкове авто, мотоцикл чи мопед – цей дохід не підлягає оподаткуванню. Це стосується фізичних осіб – платників податків, які здійснюють одну таку операцію з об’єктами рухомого майна протягом одного звітного (податкового) року.

   У разі, якщо громадянин продав протягом року два і більше об’єктів такого майна, то отриманий дохід буде, відповідно до п.167.2 ст.167 Податкового кодексу України від 02.10.2010 року № 2755-YI із змінами та доповненнями (далі: ПК України), оподатковано за ставкою 5%.

   Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) визначено ст. 179 Податкового кодексу України. Водночас, п. 179.2 цієї статті передбачено, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема від операцій продажу чи обміну майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими було сплачено податок відповідно до розділу IV Кодексу.

 

Розлучена мати має право на підвищену податкову соціальну пільгу

   Податкова соціальна пільга (далі: ПСП) дає можливість платнику податку зменшити оподаткування загального місячного доходу, отриманого у вигляді заробітної плати від одного роботодавця.

   Податковим кодексом України від 02.10.2010 року № 2755-YI із змінами та доповненнями (далі: ПК України) встановлено, що платник податку, який вважається одинокою матір’ю (батьком), має право на ПСП у розмірі, що дорівнює 150 % суми пільги (у 2014 році – 913,50 грн.) у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

   При цьому граничний розмір заробітної плати, яка дає право на отримання ПСП, визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому пп.16.4.1 п.169.4 ст.164 ПК України (у 2014 році – 1710 грн.), та відповідної кількості дітей.

   Для отримання пільги на дитину (дітей), такому платнику податків необхідно подати за місцем роботи: заяву про застосування пільги; копію свідоцтва про народження дітей; копію паспорта.

   Для застосування ПСП одинокою матір’ю (батьком) вважається особа, яка на момент застосування роботодавцем пільги, маючи дитину (дітей) не перебуває у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.

 

Зарплата у конверті – вигода чи небезпека ?

   Одним з головних пріоритетів податкової служби є легалізація заробітної плати та боротьба з виплатами зарплат «у конвертах».

   Протягом лютого місяця поточного року у Добропільської ОДПІ відбулися зустрічі з представниками малого бізнесу та ФО - підприємцями, які використовують працю найманих працівників з питання виплати з/плати на рівні не менш законодавче встановленого показника на 2014 рік з врахуванням генеральної та регіональної угод.

   Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці зовсім позбавляє працівників пенсійного стажу. Адже нарахування страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування проводиться роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати.

   В котрий раз Добропільська ОДПІ звертається до роботодавців, - не зловживайте людською довірою, не залишайте людей, які поруч з вами працюють кожен день, без соціальних гарантій.

   Шановні платники податків! Придивіться до ваших роботодавців і подумайте чому вони вам виплачують зарплату в «конвертах», чи в розмірі мінімальної заробітної плати, чи всі вони зареєстровані і сплачують податки та збори до різних фондів?

   Не дайте ошукати себе та позбавити соціального захисту з боку держави.

 

Оформление трудовых отношений с наемными работниками

   В соответствии со статьями 24 и 24 прим.1 Кодекса законов о труде Украины приказом Министерства труда и социальной политики Украины от 08.06.2001 года № 260 утверждена форма трудового договора между работником и физическим лицом, использующим наемный труд и Порядок регистрации трудового договора между работником и физическим лицом (далее - Порядок).

   Этот Порядок распространяется на физических лиц, использующих наемный труд: физических лиц - предпринимателей и физических лиц, использующих наемный труд, связанный с предоставлением услуг (повара, няни, водители и др.) (далее - физическое лицо) .

   Заключенный в письменной форме трудовой договор между работником и физическим лицом в трех экземплярах физическое лицо должно подать на регистрацию в государственную службу занятости по месту своего жительства в недельный срок с момента фактического допущения работника к работе .
Записи о регистрации и снятии с регистрации трудового договора дают право физическому лицу внести записи в трудовую книжку работника о приеме и увольнении его с работы (п.14 Порядка).

 

 

Річну декларацію про майновий стан і доходи можна подати особисто, поштою або «електронкою»

   Подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи до органів Міністерства доходів і зборів України можна за вибором громадянина, а саме: в електронній формі з дотриманням умови реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; особисто платником або уповноваженою на це особою. 

   При цьому поштове відправлення слід здійснити відповідно до граничного терміну подання річної декларації для громадян - 20 квітня 2014 року, а при поданні в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому минає такий граничний термін, тобто 30 квітня 2014 року. 
В електронній формі громадяни можуть подати податкову декларацію до контролюючих органів засобами електронної пошти через Інформаційний портал Міністерства доходів і зборів України. Для того щоб подати податкову декларацію в електронній формі платнику податків необхідно отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів інформаційно - довідкового департаменту Міністерства доходів і зборів України.

 

Возник вопрос - воспользуйся общедоступным информационным ресурсом

   Добропольская ОГНИ предлагает налогоплательщикам воспользоваться электронным сервисом Министерства доходов и сборов Украины - Общедоступным информационно - справочным ресурсом («ЗІР»), который начал работать в 2014 году на замену Базы знаний.

   Информационный ресурс состоит из следующих разделов: вопросы - ответы; комментарии и предложения; нормативные и информационные документы; письменные консультации. Информация систематизирована по направлениям: налогообложение, таможенное дело, единый социальный взнос, электронная подпись, что будет способствовать улучшению условий поиска информации.

    Ресурс «ЗІР» позволяет пользователям осуществлять поиск информации по определенному налогу, направлению деятельности, в т. ч. с использованием ключевых слов, путем просмотра информации за определенные периоды, при этом не только по вопросах - ответах, но и по ответах на письменные обращения, которые были предоставлены с использованием Базы знаний, названиях нормативных и информационных документов. В перспективе планируется введение интерактивных ссылок на взаимосвязанные документы. Напомним, что воспользоваться услугой можно по адресу: http://zir.minrd.gov.ua или через веб -портал Министерства доходов и сборов Украины («Информационно - справочный ресурс»).

 

Порядок уплаты налога за землю в случае приобретения помещения в многоквартирном доме

   Нужно ли уплачивать земельный налог новым собственникам помещений многоквартирного дома? Зависит ли обязанность уплачивать налог за землю от наличия правоустанавливающих документов на земельные участки?

   ОТВЕТ: Согласно ст. 269 и ст. 270 Налогового кодекса Украины от 02.12.2010 года № 2755-YI с изменениями и дополнениями, (далее — НКУ), плательщиками земельного налога являются, в частности, собственники земельных участков и землепользователи, а объектами налогообложения — земельные участки, находящиеся в собственности или в пользовании. В соответствии с п. 286.1 ст. 286 НКУ, основанием для начисления земельного налога являются данные государственного земельного кадастра. Вместе с тем следует учесть, что при переходе права собственности на здание, сооружение (их часть) налог за земельные участки, на которых расположены такие здания, сооружения (их части), с учетом придомовой территории уплачивается на общих основаниях с даты государственной регистрации права собственности на недвижимое имущество.

   Данная норма регламентирована п. 287.6 ст. 287 НКУ. Итак, собственник нежилого помещения (его части) в многоквартирном жилом доме уплачивает в бюджет земельный налог за площади под такими помещениями (их частями) с учетом пропорциональной доли придомовой территории с даты государственной регистрации права собственности на недвижимое имущество, как указано в п. 287.8 ст. 287 НКУ.

   Таким образом, учитывая то, что основанием для начисления земельного налога являются данные государственного земельного кадастра, отсутствие государственного акта у юридического лица, удостоверяющего право собственности или пользования земельным участком (неоформленные правоустанавливающие документы), не может быть основанием для неуплаты земельного налога при условии внесения юридического лица в данных государственного земельного кадастра.

   Также следует отметить, что, независимо от оформления правоустанавливающих документов на земельные участки, юридическое лицо, которое является собственником здания, сооружения (их части), нежилого помещения (его части), с даты государственной регистрации права собственности на недвижимое имущество уплачивает земельный налог за земельные участки, на которых расположены данные здания, сооружения (их части), и за площадь под таким нежилыми помещениями (их частью) с учетом пропорциональной доли придомовой территории.


Джерело: сайт міста Добропілля

ComForm">
avatar
Наверх