Цінову межу Прозорро маркету знижено

Переглядів: 1328 0 03.01.2021 в 17:26:05 Новини підприємств
Цінову межу Прозорро маркету знижено

Державна установа «Професійні закупівлі» розпочала перегляд цінових меж, щоб запобігти встановленню завищених цін постачальниками. Перегляд цінових меж включає в себе постійну перевірку цін, на основі даної перевірки буде визначена та встановлена максимально допустима ціна товару, що має бути максимум на 25% більша за мінімальну ціну товару.

Перевірка встановлених цін була розпочата для усіх категорій товарів, які зараз доступні у каталозі Прозорро Маркету.

Формування максимально допустимої ціни обумовлено Законом “Про державні закупівлі”, де перераховані такі фактори:

  • чесна конкуренція між учасниками;
  • максимум економії, пропорційність та ефективність;
  • рівноправність усіх учасників та відсутність дискримінації;
  • запобігання зловживанням та корупції.

За умови дотримання цих достатньо простих принципів, зниження максимально допустимої ціни в Прозорро Маркет не дозволить постачальникам робити не вигідні пропозиції, а завдяки цьому замовники отримають змогу економити державні кошти. 

Каталог Прозорро: чим корисний для учасника та замовника?

У квітні 2020 року було ухвалене рішення про новий закон «Про держзакупівлі». Закон зазнав дуже багато вагомих і рішучих змін в сфері проведення держзакупівель. Група професіоналів Prozorro підготувала певні функції та інструменти, які дозволяють проводити держзакупівлі за новою системою. Зараз ми говоримо про дуже корисну річ, яка називається електронний каталог.  

Е-каталог – що це таке?

Електронний каталог - це новітній інструмент, його використовують вже досить давно в більшості європейських країн, але, на жаль, для України це нова практика, якудосі не застосовували. Електронний каталог є досить великою базою дійсних пропозицій. Цю базу обслуговують, формують та створюють певну її структуру та номенклатуру централізовані закупівельні організації в системі електронних закупівель. Формування електронного каталогу повинні контролювати тільки Централізовані Закупівельні Організації (ЦЗО) для певних груп товарів і послуг, здебільшого для регулярних потреб. 

 

Це такі організації як:

  • Державне підприємство «Медичні закупівлі України»,
  • Державна установа «Професійні закупівлі».

Але треба відмітити те, що прийнятий закон включає в себе тільки поняття е-каталогу, він не має інструкції для його використання. Тобто, опис принципу його використання включений у додаткових підзаконних актах. 

Електронні каталоги використовуються для допорогових закупівель. Як можна побачити з досвіду міжнародної практики, їх наявність надає можливості для замовників дуже просто придбати товари та послуги які їм потрібні. А інтерфейс е-каталогу дуже простий, як у більшості інтернет-магазинів.

За попередніми прогнозами передбачають, що е-каталог вагомо зможе підвищити ефективність публічних тендерів. Також, дуже значний вплив він здійснить як на проведення реформи держзакупівель, так і на трансформацію системи охорони здоров'я, оскільки саме медичні вироби і препарати є основою для формування е-каталогу.

Що потрібно, щоб стати постачальником на Прозорро Маркет

Оголошення щодо вибору постачальників до е-каталогу Prozorro Market розміщують ЦЗО описані вище. Бажаючим прийняти участь потрібно подати заявку у відповідну категорію до оголошення щодо відбору постачальників. Це можна зробити, використовуючи кабінет постачальника на будь-якому акредитованому електронному майданчику.

Для успішного проходження кваліфікації необхідно підтвердити свій досвід постачання тієї категорії товарів, до якої намічена заявка. Найзручніший метод підтвердження можна обрати самостійно з таких варіантів:

  • 20 податкових (чи видаткових) накладних;
  • 5 угод в системі Прозорро зі звітами щодо виконання договорів;
  • 3 угоди, укладені через електронний каталог із замовниками - для тестувальників проекту у пілотному режимі.

На протязі 10-ти робочих днів з моменту оприлюднення учасником відбору заявки, вона має бути розглянута ЦЗО з оголошенням результатів кваліфікації. Постачальники, що не пройшли кваліфікацію, можуть повторно подати заявку. Оголошення діє до трьох років. Протягом всього цього часу приймаються заявки на кваліфікацію в е-каталог. Подавати заявки та проходити кваліфікацію постачальники можуть безкоштовно. Сплачувати потрібно лише комісію від суми договору.

Відповідальність за функціонування е-каталогу

За додавання асортименту і перевірку кваліфікації учасників відповідальність несе державна установа «Професійні закупівлі», а також державне підприємство «Медичні закупівлі України», відповідно до призначення продукції. Кожен крок щодо поліпшення нових інструментів системи державних закупівель - це вагомий внесок до успішного і ефективного функціонування цієї сфери для кожного її учасника: держзамовників, об'єктів бізнесу, контролюючих і судових органів. В даний час вагома робота ведеться не тільки з технічною, але і з правовою стороною реалізації електронних каталогів. Адже необхідно, щоб система працювала по закону і, водночас, була простою та зрозумілою для користувача.

На теперішньому етапі основна увага загострена на запуску певних алгоритмів, які мають виконувати автоматичне відстеження підозрілих тендерів і інтеграцію з держреєстром, щоб представники бізнесу могли безперешкодно отримувати довідки. Детальніше можна прочитати про те, як зараз проводяться публічні закупівлі тут. Прозорро – це система, яка забезпечу максимальний контроль розподілу державних коштів, а новий закон розрахований зробити цей механізм максимально простим та доступним, зменшивши документальне навантаження обох сторін учасників процесу. Основною перевагою даного сервісу є відкритість тендерної документації, що допомагає ефективно моніторити структуру держзакупівель, а також, швидко виявляти порушення і робити детальний аналіз. Сьогодні система Прозорро перебуває на шляху стрімкого розвитку та вдосконалення, якому сприяє не лише досвід таких всесвітньо відомих гігантів, як Amazon, але і співробітництво самих користувачів.


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх