Подолання!

Переглядів: 1416 1 22.09.2008 в 15:13:12 Новини району

      Людяність подолає хвороби
Дві страшні хвороби – ВІЛ-інфекція і туберкульоз – так багато життів забрали в українців, зокрема, і в наших земляків. Виправити цю ситуацію, допомогти, підтримати, не залишити людину наодинці зі своєю хворобою – ці завдання поставила перед собою координаційна міська рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції / СНІДу (голова Віра Вікторівна Ковальова – заступник з питань діяльності виконавчих органів влади). До складу її входять представники виконавчої влади, професійні лікарі, інші спеціалісти міста, а також всі ті, хто небайдужий до людської долі. Тісно співпрацює рада з відділом боротьби з незаконним обігом наркотиків Добропільського міжрайонного відділу внутрішніх справ. Нещодавно відбулося чергове засідання ради.
За словами Людмили Анатоліївни Штих – медичної сестри кабінету „Довіра” Добропільської центральної районної лікарні, за вісім місяців поточного року зареєстровано 154 особи з ВІЛ-інфекцією. Це говорить про те, щоденно захворює одна людина.
Ці показники вдвічі більші, ніж середньообласні. Люди мають право на анонімне обстеження. Серед таких зареєстровано з цією хворобою – 13,6 відсотка. Тимчасове затишшя спостерігається серед жінок: вагітні – 0,5 відсотка, донори – 1,2.
На сьогодні в медицині активно впроваджується добровільне консультування та тестування. Не виняток і велике Добропілля. Близько 300 ДКТ провела головний лікар Добропільської наркологічної амбулаторії Олена Леонідівна Євженко, на 156 з них вже отримано результати.
Складна ситуація визвала гостру необхідність – придбати за кошти Добропільської міської ради лазерний апарат для лікування пацієнтів наркологічної амбулаторії. Окрім того, планується виділити додаткові кошти на молочні суміші для немовлят, в яких матері мають ВІЛ-інфекцію.
Цифри далеко не втішні і з туберкульозу, але наші медики докладають чимало зусиль, щоб здолати цю хворобу. Лікар-фтизіатр ДЦРЛ Олена Григорівна Пономарьова повідомила, що останнім часом „паличка Коха” стала демонструвати стійкість до деяких ліків - мультилікарська стійкість. Найчастіше вона розвивається на фоні СНІДу. Серед хворих на туберкульоз СНІД – у 26 відсотків. Лише за 2008 рік зареєстровано близько 40 хворих на туберкульоз, з них 5, тобто 12 відсотків, з діагнозом СНІД. А це займає більше часу, ніж звичайно, потребує дорожчих, сильніших ліків.
- Ми прийшли в таку еру, що туберкульозом повинні займатися всі! – підкреслила Олена Григорівна. - Захворюваність серед дітей у нас, на жаль, найбільша по області, але ми ними займаємося, лікуємо. Це ж діти... А нещодавно я була на семінарі і там побачила хворе півторамісячне немовля, скоріш маленький скелетик, таке запущене...” – не витримала, на обличчі з’явилися сльози. (Мимоволі з’являється думка: „Чому одна жінка плаче, переживає за чуже дитя, а інша, рідна мати, довела дитину до такого стану?”)
На засіданні було вирішено популяризувати роботу з профілактики туберкульозу та Віл-інфекції, СНІДу серед молодого працездатного населення, зокрема, на шахтах великого Добропілля.
Головну ж думку на засіданні оголосила заступник голови ради, заступник головного лікаря ДЦРЛ Надія Федотівна Другова: „Треба проникнутися цими проблемами, співпереживати їх, наче свої власні, ставитися толерантніше до людей з цими діагнозами!”
Юлія БУРХОВЕЦЬКА, член міськради з протидії туберкульозу та
ВІЛ-інфекції, СНІДу.


Джерело: сайт міста Добропілля

avatar
1 Vlados • 18:04:17, 24.09.2008
А мне недавнодали аудио книгу о СПИДе. ндао будет послушать что к чему
ComForm">
avatar
Наверх