Майстер зображення внутрішнього стану людини

Переглядів: 1497 1 06.09.2008 в 08:36:29 Суспільство

Л.М. Толстой
Протягом ХІХ століття лише декілька видатних людей займали розум читаючої публіки. На початку століття увесь освічений світ прислуховувався до Іоганна Вольфгану Гьоте, потім духовним лідером європейської літератури був видатний Віктор Гюго, і нарешті, в кінці століття виразником думок і надії став Лев Миколайович Толстой, якому «дивилася в слід» не тільки Росія, а і Європа, Америка і Азія.
Толстой захоплював не тільки незвичайним письменницьким талантом, що виявився в його знаменитих романах. Притягувала мудрість письменника, його просвітницька діяльність, його погляди на релігію, його проповідь християнської любові, добра та правди. А поняття «толстовство» у цілому світі стало помітним явищем суспільного життя ХХ ст.
12 вересня 2008 року виповнюється 180 років від дня народження видатного російського письменника Л.М.Толстого. До цієї дати в Центральній міській бібліотеці на абонементі відкрита галерея літературних образів: «Майстер зображення внутрішнього стану людини». «Люди, як ріки…», - говорив Толстой, підкреслюючи цим порівнянням багатогранність і складність людської особистості.
«Війна і мир», «Анна Кареніна», «Воскресіння», «Севастопольські розповіді», «Дитинство», «Отроцтво» - відомі твори кожній, освіченій людині. Шлях, який проходять герої Толстого, - це пошуки відповіді не тільки розумом, а й серцем, всім життям, долею. Всі твори письменника розкривають проблему людини. Тому вагоміші постаті, зображені автором, проходять через своєрідні психологічні переломи.
Отже, чи є внутрішня, необхідна міра в людському житті, чи є між його явищами, між людьми доцільний зв’язок, чи зв’язок цей хаотичний, випадковий? У чому сенс активності людини, життєвих зусиль її? Питання ці автор-філософ ставив перед собою і намагався вирішувати їх на сторінках своїх творів, разом зі своїми героями.
Пізнати, зрозуміти чиюсь душу дано не всім. Наука про душу, мораль – найбільш цікава і складна. І Лев Миколайович досяг в цій галузі найвищих вершин. Він показав життя у всьому його різноманітті, і в той же час головною темою його творчості залишалася людина, її внутрішній світ.
В своїх творах Л.Толстой переконує читачів в тому. що бездуховність, відсутність ідеалів, віри в добре й прекрасне – найстрашніша вада, яка породжує багато інших. Моральність, чистота душі, справжні ідеали – от що письменник цінує в людині.
Звичайно, всі ці поняття, для нас, людей ХХІ століття, далекі і не зовсім зрозумілі. Майже, ніхто зараз не дивиться на «внутрішній світ», майже нікому це не цікаве… У суєті сучасного життя, ми просто не помічаємо таких простих речей . А може нам, є над чим замислитися? Може ми не помічаємо найголовнішого?
Тому, саме час, прийти в бібліотеку і перечитати, або перший раз прочитати романи видатного письменника Л.М.Толстого. І запевняємо, ви почнете дивитися на світ іншими очима.
Шуман О.В.
бібліотекар ЦМБ

Джерело: сайт міста Добропілля

avatar
1 Vlados • 10:26:56, 06.09.2008
Я помню как читал Войну и Мир) кажись одна из двух книг которых я полностью прочитал по школьной программе, вторая Преступление и наказание
ComForm">
avatar
Наверх