[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: yanadivane  
Чи має адвокат право здійснювати свою професійну діяльність
Margo11Дата: Субота, 22.03.2025, 14:56:55 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Проверенные
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: :-(
Чи має адвокат право продовжувати свою професійну діяльність під час проходження військової служби? Які обмеження передбачає законодавство та як можливо поєднувати ці два статуси? Це питання викликає багато запитань, адже адвокатська діяльність охоплює не лише консультації, а й участь у судових процесах, складання процесуальних документів та дотримання етичних стандартів. Важливо з’ясувати, як у таких обставинах регулюється професійний статус адвоката, чи передбачена можливість тимчасового призупинення діяльності без втрати кваліфікації та які права залишаються у фахівця, якщо він стає військовослужбовцем. Якщо у когось є досвід або корисна інформація з цього приводу, буду вдячна за пояснення.

IrenaДата: Неділя, 23.03.2025, 17:23:55 | Повідомлення # 2
Генерал-майор
Це справді важливе і непросте питання, з яким зараз стикаються багато адвокатів. Я теж почала цікавитися цією темою, коли мій колега був призваний до лав ЗСУ.
Згідно з чинним законодавством, адвокат може продовжувати діяльність, але є низка нюансів. Все залежить від умов проходження служби, посади, а також наявності можливості виконувати професійні обов’язки. Якщо повноцінна робота неможлива, є варіант тимчасово призупинити діяльність без втрати кваліфікації.
Щоб краще зрозуміти свої права і можливості, раджу ознайомитись з роз’ясненнями на сайті: https://de-jure.ua/
Там багато корисної юридичної інформації, зокрема й на тему поєднання адвокатської практики та військової служби.
Якщо хтось має практичний досвід — теж буду дуже вдячна за коментар. Тема точно потребує обговорення.

TamaraДата: Понеділок, 24.03.2025, 11:49:41 | Повідомлення # 3
Генерал-майор
Дякую за таке ґрунтовне та актуальне питання!
Дійсно, поєднання статусу адвоката та військовослужбовця викликає багато нюансів. Згідно з чинним законодавством України, адвокат має право тимчасово зупинити свою професійну діяльність у зв’язку з проходженням військової служби. Це не веде до втрати кваліфікації або статусу адвоката, однак на період служби виконання адвокатської діяльності забороняється — зокрема, участь у судових процесах, подання процесуальних документів, надання правових консультацій тощо.
Водночас після завершення служби адвокат має право поновити свою діяльність, подавши відповідну заяву до ради адвокатів.
Щодо етичних стандартів — вони залишаються чинними, але не застосовуються під час офіційного призупинення діяльності.
Якщо хтось має практичний досвід поєднання цих статусів — теж буде цікаво почути!

• Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: