[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: yanadivane  
Форум » События в мире » Разное » Солдати майбутнього: більше, ніж просто люди (Сіверград)
Солдати майбутнього: більше, ніж просто люди
oformlenueДата: Четвер, 01.03.2012, 21:16:05 | Повідомлення # 1
Рядовой
Група: Пользователи
Повідомлень: 1
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: :-(
Якщо ми зможемо створити воїна, здатного витримувати тортури, чи буде вважатись як раніше неправильним застосування до них звичайних методів? Голод і позбавлення сну не зашкодять надсолдату, якому не потрібно їсти і спати. Побої і електрошок не зламають того, хто на відміну від нас не може відчувати болю чи страху. Це не сюжет з книжки коміксів, а ймовірні сценарії, які ґрунтуються на існуючих нині військових проектах.

В наступному поколінні наші бійці можуть бути здатними їсти траву, спілкуватися телепатично, протистояти стресу, підніматися на стіни наче ящірки і багато чого іншого. Неймовірно? Для отримання доказів концепції нам всього лише потрібно поглянути на природу. Наприклад, дельфіни не сплять (інакше б вони потонули); їздові собаки на Алясці можуть бігти цілими днями без їжі та відпочинку; кажани орієнтуються методом ехолокації, а козам для їжі згодиться майже все. Довідавшись, як у них це виходить, можливо, ми будемо в силах повторити це на людях.

Як ви, певно, вже здогадались, на цьому шляху є серйозні небезпеки морального і правового характеру, що вимагають окремого розгляду. Минулого тижня у Великобританії Королівське товариство випустило свій звіт «Нейронаука, конфлікт і безпека». Автори цієї своєчасної доповіді висловлюють стурбованість ризиками, які виявляють когнітивні удосконалення особового складу, а також тим, чи можуть нові види несмертельної тактики, наприклад, заснованої на застосуванні зброї спрямованої енергії, порушувати конвенції про біологічну або хімічну зброю.

Незважаючи на своє прекрасне начало, доповідь не заходить досить глибоко. Вплив поліпшень нервових і фізичних здібностей людини має наслідки, що заходять набагато далі, зачіпаючи такі питання, як тортури для «удосконалених людини». Інші питання, як описано нижче, являють собою справжні виклики для військової політики і, ще більше, суспільства.

Чому удосконалення?

Технології компенсують нашу безглузду крихкість. На відміну від тварин, ми не озброєні іклами, кігтями, хутром, отрутою, крилами, швидкістю бігу, здатністю швидко відновлюватися, або іншими корисними для виживання в дикому світі якостями. Ми голі мавпи, які б взагалі не вижили, якби не наш розум і винахідливість, що дозволяють створювати знаряддя праці.

І в цьому криється фундаментальна проблема, пов'язана з тим, як Homo sapiens веде війну: настільки вражаюче, наскільки можуть бути наші бойові системи, однією з найслабших ланок у збройних конфліктах і одночасно одним з найцінніших активів, якими продовжують залишатися самі бійці. Голод, втома і потреба у сні можуть швидко підірвати моральний стан військ і привести до провалу виконання бойового завдання. Страх і замішання в «тумані війни» сприяють вчиненню помилок, які обходяться дорогою ціною. Емоції і адреналін можуть змусити порядних в звичайних умовах людей здійснювати порочні дії від усних образ місцевих мирних жителів до катувань і незаконних страт, перетворюючи рутинне патрулювання в міжнародний інцидент. А посттравматичний стрес може зібрати свою нищівну данину з сімей і збільшити тиск на, і без того завантажені, служби охорони здоров'я.

Звичайно ж, військова підготовка намагається приділити увагу цим проблемам, але її можливості обмежені, а наука і технології допомагають закрити ці дірки. В цьому випадку необхідно поліпшення базових людських якостей. Ми хочемо, щоб наші бійці виходили більш сильними, більш поінформованими, більш витривалими, більш маневровими в різних умовах і т.д. Технології, які роблять ці здібності можливими, вступають у сферу удосконалення людини і включають нейронауку, біо-, нанотехнології, робототехніку, штучний інтелект тощо.

Хоча деякі з цих інновацій являють собою зовнішні пристосування, на зразок екзоскелетів, що дають їх власникові великої сили, продукти наших технологій безупинно зменшуються в розмірах. Наші мобільні телефони сьогодні мають більше обчислювальної потужності, ніж ракети «Аполлон», які полетіли на Місяць. Тому тут хороший привід подумати про те, що ці зовнішні поліпшення колись зможуть стати досить маленькими, щоб інтегруватися з людським тілом до навіть ще більшого воєнної переваги.

Практика застосування військовими технологій підвищення людських можливостей не нова. У широкому тлумаченні, щеплення може вважатися удосконаленням людської імунної системи і в такому випадку було б першим прикладом поліпшення людини у військових цілях. На першій американській війні, іійні за незалежність 1775-1783 рр.. Джордж Вашингтон, будучи головнокомандувачем Континентальної армії, розпорядився про вакцинацію американських військ від віспи, оскільки щодо англійської армії були підозри в застосуванні вірусу як форми ведення біологічної війни. (Біологічна війна існувала століттями раніше, наприклад, метання трупів з катапульт для розповсюдження чуми в Середні віки). Тоді американці в основному не зустрічалися з віспою в дитинстві і тому не мали набутого імунітету від хвороби, як англійці.

З того часу військові в усьому світі використовували кофеїн і амфетаміни, щоб тримати свої війська здоровими і пильними - завдання на війні старе, як світ. На практиці, деякі льотчики змушені приймати на далеких завданнях препарати, відомі як «go pills», або в іншому випадку втратити роботу. І зацікавленість в застосуванні медикаментів, таких як модафініл (підсилювач когнітивних функцій), дієтичних добавок, а також генної терапії для підвищення характеристик бійців зберігається.

Солдат 2.0 - це гібрид

Як показує історія, ми можемо очікувати поширення будь винайденої військової технології в мирному житті. Метод взаємопроникнення щодо людських удосконалень діє інакше і більш безпосередньо, адже більшість бійців повертаються до цивільного життя і повинні будуть принести з собою будь-які незворотні поліпшення, а також свою залежність від них.
Левову частку суспільної уваги серед військових технологій отримає робототехніка, але ми можемо поглянути на мету удосконалення людини. Робототехніка ставить перед собою завдання створення надсолдат, ґунтуючись на інженерно-технічному підході. Разом з тим, у цих машин є деякі серйозні обмеження. Так, у них немає почуття етики - що добре, а що погано, - що може бути дуже важливим на полі бою. Там, де навіть дитині легко визначити, чи це м'яч, чи кавова кружка чи вогнепальна зброя, для комп'ютера це завдання - значна складність. Зазначена обставина не вселяє особливої віри в те, що робот зможе з надійністю відрізнити друга від ворога, принаймні, в недалекому майбутньому.
Навпаки, когнітивні та фізичні поліпшення просуваються з метою створення надсолдата в біомедичному напрямі. В бою необхідно, щоб наші вразливі органічні тіла працювали як машини. Десь між робототехнікою і біомедичними дослідженнями ми можемо отримати досконалого бійця майбутнього - наполовину машину і наполовину людину.

JOSSER

http://www.sip-cn.org.ua/1308-so....di.html
 
bardatdДата: П'ятниця, 22.11.2013, 18:10:07 | Повідомлення # 2
Сержант
Група: Заблокированные
Повідомлень: 27
Нагороди: 1
Репутація: 2
Статус: :-(
спасибо за статью. Было очень познавательно!
 
petrmasickinДата: Середа, 29.04.2020, 18:10:54 | Повідомлення # 3
Рядовой
Група: Проверенные
Повідомлень: 7
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: :-(
чи можуть нові види несмертельної тактики, наприклад
 
karinokДата: Неділя, 10.05.2020, 11:31:38 | Повідомлення # 4
Лейтенант
Група: Проверенные
Повідомлень: 47
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: :-(
Было интересно почитать -спс
 
Форум » События в мире » Разное » Солдати майбутнього: більше, ніж просто люди (Сіверград)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: