[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Жизнь района » Доброполье » Молодіжний центр для Корчицької громади: міф чи реальність?
Молодіжний центр для Корчицької громади: міф чи реальність?
VladosДата: Вівторок, 07.09.2010, 15:59:32 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Пользователи
Повідомлень: 1795
Нагороди: 32
Репутація: 14
Статус: :-(
Напевно, ще у свій перший приїзд у село Корчик, Шепетівського району волонтер Олена Кондратюк задумалася: а чим займається у селі молодь? Здається все є: гарна двоповерхова будівля місцевого Будинку Культури, бібліотека, але чомусь все тихо і ніякого руху молодих людей, хоча їх проживає у селі понад 300 осіб.

З кожним приїздом у село їй ставало зрозуміло, що енергія молоді часто-густо направлена не в те русло. Звідси і проблеми з алкоголем, і суперечки з однолітками, і непорозуміння з батьками. А як зробити так, щоб молодь активно і цікаво проводила свій вільний час?

Роздумами про долю молодих і тривогою за їх майбутнє поділилася Олена з волонтерами. Сама молода, всього 23 роки, вона мріє зробити так, щоб прекрасна будівля Будинку Культури села Корчик стала центром розвитку громади і, власне, Молодіжним центром. Тема створення Молодіжного центру у громаді зачепила за живе багатьох волонтерів. А головне, всі задумалися: а чи достатньо ми робимо для молодих людей? Чи постійно пам'ятаємо, що молодь наше майбутнє, чи тільки іноді згадуємо про неї?

Енергія, творчий потенціал молоді часто відкидаються громадою. Дорослі впевнені, що у молодим бракує практичного життєвого досвіду і постійно їх ігнорують. Пропозиції та прагнення молоді щодо змін у громаді розцінюються, як продукти “незрілого” розуму, і часто просто відкидаються членами громади. Якщо така позиція утвердиться, це призведе до того, що громада багато втратить і не зможе використати потенціал молоді. Разом з тим, діставши належні можливості, молодь може зробити потужний внесок у громаду, у якій живе.

Що для цього мусить статися? Перш за все, поява особливих проектів, які поєднують молодь з громадою в такий спосіб, який підвищить самоповагу молодих людей, рівень їхньої компетентності і, в той же час, підвищить якість життя громади в цілому. Тобто, буде правильно говорити про місцеву молодь як про потужний внутрішній ресурс громади. Нові ідеї і творча наснага, які характерні для молодих, можуть бути величезним ресурсом для лідерів громади. Сама категорія “молодь” являє собою різноманіття індивідуальностей, кожна з яких унікальна з погляду потенційних здібностей. Чимало молодих людей свідомо прагнуть зробити свій внесок у справи громади.

Якщо розглядати їхні мрії та ресурси, то в один прекрасний момент саме молоді можуть стати партнерами в творенні кращого майбутнього для всіх. Молодь має досить часу протягом тижня, вона вільна у вихідні дні або під час канікул, чим не можуть похвалитися старші члени громади, яким потрібно заробляти на прожиття. Крім того, молоді мають постійні щоденні контакти один з одним. Вуличні підліткові компанії мають величезний потенціал, і, якщо його не спрямувати в належне русло, то він просто пропадає. Коли молоді люди поєднують свої позитивні зусилля з громадою, в якій живуть, вони можуть стати ефективними мобілізаторами одне для одного, а всі разом - потужною запорукою відродження громади у майбутньому.

У сім'ях, де батьки живуть ізольовано від життя громади, молоді люди можуть стати містком між батьками та іншими членами громади і залучити їх до участі в акціях, що відбуваються у громаді. Хоча більшість молодих людей навчається, вони можуть бути учителями для інших. А ще взірцем для наслідування для молодших себе. Оскільки молоді не пережили ще так багато поразок і розчарувань, як дорослі, вони, зазвичай, володіють унікальною жагою до розв”язання проблем. Вони мають власну думку, свіжий погляд на речі і події і достатньо енергії, щоб почати все знову. А ще мають здатність бути безстрашними після поразок.

А зараз давайте разом подумаємо про модель Молодіжного центру. Молодіжний центр - це установа спеціально створена для задоволення потреб молоді. В ідеалі молодіжний центр має складатися з тренажерного залу (спортивні заняття бажані і навіть необхідні для молодих!), комп'ютерної кімнати, що обладнана сучасною технікою та має доступ до Інтернету, а також кімнатою для зустрічей, де відбуваються заняття різноманітних гуртків, проводяться тренінги організовані молоддю самостійно.

Як результат, молодіжний центр може стати громадським ресурсним центром не тільки для жителів окремого населеного пункту, а й для прилеглих сіл. У випадку Корчицької громади ще для двох сіл - Романів і Хутір.

Створення Інформаційного центру в громаді є одним із завдань проекту “Створення корпусу волонтерів для сільських громад України”. Саме його можна розмістити у Молодіжному центрі і забезпечити підключення до мережі Інтернет, для того, щоб молодь мала можливість щоденно віртуально спілкуватися з однолітками у всьому світі. Це розширить можливості розвитку молоді у селі.

Наше з вами завдання: допомогти молоді побачити свою унікальну роль у суспільстві, зрозуміти важливість своєї участі в житті громади та власного внеску в її розвиток. Молодим людям необхідно одержати навички користування ПК, спілкуванням один з одним, спільного вирішення тих чи інших проблем, навичками ефективного ведення переговорів, роботою в колективі, тощо. Тому любі заходи, що плануєте проводити, сприятимуть наданню допомоги молодим людям у досягненні успіху в житті Необхідно більш наполегливо залучати молодь до розвитку волонтерського руху. Волонтерство допомагає розвивати впевненість у собі. При цьому молодь здобуває навички роботи з людьми, робить корисні та цікаві справи, а також здобуває новий досвід та розширює свої можливості.

Залучаючи до роботи ІЦ школярів 5-11 класів ми надаємо їм можливість здобути основні навички, необхідні для досягнення успіху в майбутньому дорослому житті, а саме:

* комп’ютерну грамотність, знання основних офісних програм;
* вміння розробки міні-проектів;
* здатність самостійно розв’язувати проблеми;
* навички співпраці в команді.

Необхідно розвивати потенціал молоді за допомогою тренінгів з волонтерства, навичок ефективного спілкування, пропаганди здорового способу життя, обговорення ґендерних питань, розвитку громадської діяльності, розробки та управління проектами, отримання коштів для благодійних проектів, функціонування молодіжних громадських організацій – всього, що допоможе молодіжним центрам самостійно та успішно розвиватися в майбутньому.




Делай добро и бросай его в воду...
 
VladosДата: Вівторок, 07.09.2010, 16:03:49 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Пользователи
Повідомлень: 1795
Нагороди: 32
Репутація: 14
Статус: :-(
Осталось определиться с помещением



Делай добро и бросай его в воду...
 
Форум » Жизнь района » Доброполье » Молодіжний центр для Корчицької громади: міф чи реальність?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: