Главный врач ЦПМСП С. Сулим рассказала, какие шаги необходимо предпринять пациентам Добропольского района при медицинской реформе

Переглядів: 2032 0 30.03.2018 в 08:00:39
Главный врач ЦПМСП С. Сулим рассказала, какие шаги необходимо предпринять пациентам Добропольского района при медицинской реформе

Медична реформа: що потрібно зробити пацієнтам з квітня

Незабаром в Україні стартує черговий етап медичної реформи. Головний лікар Добропільського центру первинної медико-санітарної допомоги Світлана Сулім розповіла журналісту «НШ», які кроки необхідно зробити пацієнтам Доропільщини. Так, кожному добропільцю потрібно визначитися зі своїм сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром (для дітей). Це ж стосується і сільських мешканців – їм також треба звернутися до лікаря найближчої амбулаторії і підписати з ним декларацію. Хоча, згідно з положеннями медреформи, декларацію можна підписувати з будь-яким доктором, незалежно від місця проживання чи реєстрації. Тож селяни з навколишніх сіл тепер також можуть обрати медпрацівника з міської амбулаторії. У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) розробили інструкцію, як вибирати лікаря та підписувати декларацію. Тож спробуємо разом зі Світланою Миколаївною Сулім розібратися, що слід робити вже найближчим часом.

Вибір лікаря
Той, хто задоволений своїм нинішнім дільничним лікарем, звичайно, може підписати декларацію з ним. А якщо вам щось не подобається у ньому, то можна обрати іншого, за рекомендаціями родичів, знайомих, колег, друзів. Можна звернутися до керівництва лікувального закладу чи до реєстратури, які мають надати інформацію про всіх медичних працівників, з якими можна підписувати декларацію. Згідно з нормативами МОЗ, один сімейний лікар та терапевт можуть обслуговувати не більше 2 тисяч, а педіатр - 900 пацієнтів. Тому, з початком кампанії з підписання декларацій (тобто, з 2 квітня) йдіть до того лікаря, якого ви обрали. Адже, якщо він дійсно професіонал, то до нього стоятиме черга.

Декларація – як її підписувати
Основне – декларацію слід підписувати з лікарем, не з лікувальним закладом. Тому, йдучи до доктора, візьміть паспорт та ідентифікаційний код, а якщо йде мова про декларацію з педіатром – то свідоцтво про народження дитини та паспорти і коди батьків або опікунів. Лікар вносить ваші дані до електронної системи і роздруковує декларацію в двох екземплярах – один лишається в медичному закладі, інший у пацієнта. Медпрацівник в декларації вказує свої дані, робочу адресу, номер телефону, по якому можна записатися на прийом. А пацієнт, окрім своїх даних, повинен також вказати контакти іншої людини (зазвичай рідних), до якої слід звертатися у разі погіршення стану хворого. Декларація підписується на безстроковий термін, але, якщо пацієнт побажає змінити лікаря, то це його право. Втім, бігати від одного лікаря до іншого можна не частіше одного разу в 2-3 місяці.

Чому слід підписувати декларацію
Саме декларація дає право на надання первинної медичної допомоги. Тому, якщо ви звернетесь до амбулаторії, не маючи підписаної декларації, вам порекомендують це зробити. Звичайно, якщо людині потрібна екстрена допомога, то її повинні надати без усіляких бюрократичних перепон. Та головне – саме ваш сімейний лікар буде виписувати направлення до вузьких спеціалістів, рецепти на отримання ліків, зокрема, з програми «Доступні ліки», різні довідки, наприклад, до басейну.

Хто платить за реформу
У МОЗ розповіли, що відтепер лікувальний заклад буде отримувати кошти за кожного конкретного пацієнта. Наше з вами перебування на обліку у амбулаторії обійдеться державі у 370 гривень, саме стільки отримає заклад за кожного пацієнта, з яким буде підписана декларація. А за дітей віком до 5 років та пенсіонерів старше 65 – вдвічі більше.

Коли йти до амбулаторії
В МОЗ анонсували, що декларацію вже можна підписувати з 2 квітня. Вже визначено керівництво Національної служби здоров’я, яка буде фінансувати медичні заклади, до служби йде набір фахівців. Саме зараз триває процес реформування центрів первинної медико-санітарної допомоги в некомерційні комунальні підприємства.
Світлана Миколаївна розповідає, що в стадії реорганізації і Добропільський ЦПМСД, адже саме новий статус дасть можливість укладати договори з НСЗУ і отримувати гроші за пацієнтів. Також добропільський медзаклад вже зареєстрований в електронній системі еHealth. Наступний крок – навчити медперсонал працювати в цій програмі, засвоїти навички роботи на комп’ютері, ну а всі інше – в процесі роботи. «Первинка» розширює і сучасні послуги – будуть діяти електронні реєстратура, черга та кабінет. Тож, користувачі Інтернету зможуть записатися на прийом до лікаря, не виходячи з дому.

З ким підписати декларації

Головлікар центру первинної допомоги ділиться, що в п’ятьох амбулаторіях великого Добропілля декларації можна буде підписати з 41 доктором, серед яких - 15 терапевтів, 19 сімейних лікарів та 7 педіатрів. Ще 10 лікарів перебувають у декретній відпустці, але, можливо, хтось з них стане до роботи до кінця року. 
Очікують у центрі первинної допомоги і поповнення з медуніверситетів – вже влітку цього року у Білицькому з’являться три молоді сімейні лікарі, а у Добропіллі - педіатр. Центр має свій сайт з адресою: dcpmsd.dn.ua. Вже найближчим часом на ньому з’являться біографічні довідки лікарів, з якими всім нам доведеться підписувати декларації.
Довідково. Сьогодні жителів великого Добропілля (без сільських мешканців) на обліку лікарів 61,5 тисяч. Тому медпрацівники на початок року мають таке навантаження: терапевт приймає 25 осіб в день, сімейний лікар - 23 пацієнта, педіатр обслуговує в день 21 дитину.


Джерело: Новий шлях


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх