Звільнення під час карантину: чи може роботодавець примушувати до звільнення

Переглядів: 735 0 20.04.2020 в 08:00:41 Новини України
Звільнення під час карантину: чи може роботодавець примушувати до звільнення

Незалежно від введення карантину та обмежувальних заходів, примушування працівника до звільнення є незаконним.

Незважаючи на те, що карантинні заходи не є підставою для порушення трудових прав працівників, трапляються непоодинокі випадки примушування до написання заяви на звільнення. Внаслідок цього у багатьох виникають запитання, чи може роботодавець примушувати до звільнення, і як діяти працівнику, якщо він не згоден.

Начальниця Львівського бюро правової допомоги Христина Калинович розповіла про трудові права працівників під час карантину. Зокрема, вона зауважила, що карантин не є підставою для звільнення.

«Слід зазначити, що змін до трудового законодавства та додаткових нормативно-правових актів, які регулюють звільнення працівників, не відбувалось. Тобто, підстави для звільнення залишились незмінними — ті, що передбачені у КЗпП. Додаткових положень для роботодавців, щоб вони могли звільнити працівника — немає.

Карантин — це адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб, а не підстава для звільнення», — наголосила Калинович.

Також вона підкреслила, що роботодавець може звільнити працівника без ризику для себе, якщо таке звільнення є законним:

«Наразі трудовий договір може бути припинений: за власним бажанням або за згодою сторін, якщо трудовий договір був укладений на строк або на час виконання певної роботи; на вимогу працівника у разі його хвороби, інвалідності, або якщо є певні моменти які перешкоджають виконанню роботи за договором; порушення власником або уповноваженим органом законодавства про працю, або колективного чи трудового договору.

Роботодавець може звільнити працівника без ризику для себе і не бути притягнутим до відповідальності, якщо таке звільнення є законним, тобто на підставі статті 40 Кодексу законів про працю України.

Наприклад, це зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників».

У разі, коли працівника примушують до написання заяви на звільнення за власним бажанням, Христина Калинович зауважила, що якщо у працівника немає такого бажання, писати її не варто:

«Роботодавець може запропонувати працівнику написати заяву на звільнення за власним бажанням або за згодою сторін, проте, якщо у вас немає такого бажання — ви її не пишете, і писати її не варто. Адже ці заяви оскарженню не підлягають, і потім довести, що вона писалась під примусом — досить складно».

Також вона підкреслила, що незалежно від карантину і обмежувальних заходів, примушування працівника до написання такої заяви є незаконним. Окремо доповідач порадила працівникам у разі написання такої заяви повідомити роботодавця, що ви будете звертатись до Державної служби з питань праці. А у разі, якщо тиск чиниться не тільки на вас, а й на інших членів колективу, ви можете написати колективне звернення.

Окрім цього, начальниця Львівського бюро правової допомоги розповіла, як діяти працівнику, якщо йому пропонують звільнитись за згодою сторін, а він не згоден:

«Звільнення має бути за згодою, якщо згоди немає, а роботодавець наполягає, змушування до писання такої заяви є незаконним. Проте, якщо вас примусили написати таку заяву, і ви її написали, ефективним є звернення до управління Державної служби з питань праці. Також слід зазначити, що у вас є місячний термін, для того щоб оскаржити таку заяву у суді».


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх