Жуткая статистика последствий пожаров в Добропольском районе

Переглядів: 1949 0 19.10.2015 в 11:39:42 Новини МНС
Жуткая статистика последствий пожаров в Добропольском районе

Попередження травмування та загибелі людей під час пожеж

в осінньо-зимовий період.

За статистикою у Добропільському районі станом на 19 жовтня 2015 року в населених пунктах та на об'єктах на території району виникло 102 пожежі, внаслідок яких загинуло 5 осіб. Більшість пожеж виникло у житловому секторі. Факти загибелі людей мали місце у м. Добропілля (2), сел. Святогорівка (1), с. Золотий - Колодязь (1) та с. Копани (1).

Кожного року з настанням осінньо-зимового періоду стан протипожежного захисту в державі значно ускладнюється. В цей період виникає більше половини всіх пожеж від загальної річної кількості, а загибель людей становить понад 70 % від їх загального числа.

Переважна більшість цих надзвичайних подій припадає на житловий сектор й спричинена необережністю громадян з вогнем, зокрема при палінні в нетверезому стані чи необережному використанні електрообігрівачів та опалювальних печей, їхню несправність, короткі замикання внаслідок перевантаження електромереж тощо.

Чому виникають такі пожежі? Тому, що населення використовує для обігріву квартир неякісні електрообігрівальні прилади, частенько - саморобного виготовлення, що може призвести до трагедії.

Ще одна велика помилка людей, причому всіх вікових категорій, - використання для обігріву приміщення печей для приготування їжі. Популярністю в цій справі користуються як електроплитки, так і газові плити. Наголошуємо: це суворо заборонено! У випадку з електроплитою може статися пожежа. Газова піч більш небезпечна: ймовірне отруєння газом та навіть вибух.

Перед початком опалювального сезону побутові газові котли, печі та інші опалювальні прилади мають бути старанно перевірені й відремонтовані.

Ще одною і найпоширенішою причиною пожеж та загибеллю людей на них є куріння у ліжку. При цьому, більшість потерпілих від вогню - це особи в стані алкогольного сп'яніння. У холодні пори року їх кількість помітно зростає - саме таким чином деякі громадяни намагаються зігрітися. Додайте сюди паління напідпитку і традиційну нездатність в такому стані контролювати ситуацію - і усі причини для трагедії в наявності. Найстрашніше, що п'яні курці представляють небезпеку не лише для власного життя, а і для оточення, що може завдати непоправного збитку.

Особливо опікуйтесь тим, аби під час обігріву житла не постраждали діти, або ж їхні пустощі не призвели до біди! Шановні батьки, не залишайте без нагляду малолітніх дітей.

Щоб зберегти своє життя та життя своїх дітей і близьких вам людей

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

- не допускайте використання для обігріву приміщень, несертифікованих та саморобних нагрівальних приладів та газових кухонних плит

- в разі використання серійних нагрівальних пристроїв прослідкуйте за тим, щоб вони були встановлені таким чином, щоб уникнути перекидання, обмежте доступ до них дітей;

- відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м;

- дотримуєтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення в будинках;

- не залишайте без нагляду у разі виходу з приміщень увімкненні в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо;

- намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності;

- не допускайте застосування саморобних некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму;

- тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недосяжних для них місцях.

Діти віком від двох років здатні самостійно їх запалити. Ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися зі сірниками і запальничками та вважати їх іграшками.

Отже, щоб лихо не прийшло до вашої оселі, зробіть своєчасні висновки і будьте уважними та обережними. Не паліть у ліжку, слідкуйте за станом приладів опалення, не допускайте використання електрообігрівальних та нагрівальних приладів саморобного виготовлення, дотримуйтесь протипожежних правил під час користування ними.

А при виявленні вогню чи запаху диму негайно телефонувати за телефоном 101.

19-ДПРЗ ГУ ДСНС України в Донецькій області.


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх