Вугільне Добропілля – розвиток чи стагнація: що очікує мiсцевих шахтарів

Переглядів: 2437 0 12.03.2020 в 07:30:41 Новини підприємств
Вугільне Добропілля – розвиток чи стагнація: що очікує мiсцевих шахтарів

У столиці 25 лютого відбулася Всеукраїнська нарада працівників вугільної галузі. Президент Зеленський пообіцяв протягом двох місяців погасити заборгованість по заробітній платі шахтарям, яка вже перевищила один мільярд гривень, також припинити імпорт вугілля та електроенергії з Росії. Запевнив голова держави, що найближчим часом державні шахти не будуть ліквідовуватися, натомість, буде розроблена програма з трансформації вугільної галузі. І якщо на нерентабельній шахті все ж доведеться припинити видобуток вугілля, держава обіцяє працевлаштувати шахтарів та створити нові робочі місця. Яким чином, звісно, не уточнюється.
Готовність допомогти в трансформації вугільної промисловості висловив керівник ДТЕК Максим Тимченко. Дивуватися тут нічому – компанія впевнено «трансформує» Добропіллявугілля – на консервації знаходиться шахта «Білицька», на черзі «Піонер», чутки ходять містом про таку ж долю «Новодонецької». Тому не випадково під час зборів громадськості голова громадської організації «Старійшини Добропілля» Василь Оленич висловив занепокоєння як планами уряду щодо вугільної галузі, так і політикою ДТЕК щодо Добропіллявугілля. Та чи подіє це на компанію? Навіть на цю зустріч прийшов заступник директора ШУ «Добропільське» з сервісів, а не директор шахтоуправління чи генеральний директор ДТЕК Добропіллявугілля. Також занепокоєння викликає і у громадськості, і у керівництва міста, і у профспілок той факт, що до Координаційної ради з реформування вугільної галузі при Донецькій облдержадміністрації не запросили представників Добропілля. Тобто, розбирайтеся самі з ДТЕК. В області милостиво дозволили Білицькому міському голові Олександру Заварзіну, як представнику Добропілля, бути присутнім на засіданнях, та до Координаційної ради його так і не ввели.
Міський голова Андрій Аксьонов акцентував увагу на тому, що згідно договору оренди ДТЕКом цілісного майнового комплексу Добропіллявугілля протягом 49 років орендар мав зберігати робочі місця (майже за десять років їх кількість скоротилася вдвічі, з 15 до 8 тисяч), зберігати рівень видобутку вугілля (теж скоротився), не кажучи вже про те, що сам майновий комплекс суттєво поменшав – шахтоуправління, техпостач, РМЗ, деякі інші підрозділи ліквідовані, об’єкти соціальної сфери місто прийняло у комунальну власність. Зараз же, зі слів мера, прослідковується намагання ДТЕК взагалі позбутися Добропіллявугілля. І всі листи, які міська влада надсилає до Фонду державного майна з приводу невиконанням компанією умов оренди, залишаються без уваги, тому не дивно, якщо одного чудового дня орендар все ж таки позбудеться нецікавого йому на даний час активу у вигляді шахт Добропілля. Тому й слід, на думку міського голови, всією громадою, разом з профспілками, активістами, молоддю, якої на зустрічі було доволі мало, ставати на захист вугільної галузі, без якої на місто чекає деградація.
Звичайно, можна багато говорити про те, що вугільна галузь у занепаді в багатьох країнах світу через стрімкий розвиток альтернативної енергії, закриття теплоелектростанцій, які працюють на вугіллі, про те, що собівартість вугілля на українських шахтах занадто висока. Та це не вся правда. Наприклад, Японія оголосила про намір побудувати 22 вугільних електростанції. В самій країні «чорне золото» вже не видобувають, доставляють кораблями з Австралії та Росії, але сам цей факт показовий – ховати вугільну галузь ще рано.


Джерело: НОВИЙ ШЛЯХ


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх