В связи с осложнениями эпидситуации по полиомиелиту, в Добропольском районе усилились меры профилактики

Переглядів: 1602 0 28.09.2015 в 15:24:40 Новини охорони здоров'я
В связи с осложнениями эпидситуации по полиомиелиту, в Добропольском районе усилились меры профилактики

   З метою попередження епідемічних ускладнень з поліомієліту в Добропільському районі, 25 вересня 2015 року в КЛПЗ «Добропільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» заступником головного лікаря з медичного обслуговування населення Биковою М.О. спільно з начальником відділу епіднагляду Добропільського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби у Донецькій області Голобородько М.О. проведено семінар з лікарями загальної практики сімейної медицини з питань клінічної та лабораторної діагностики поліомієліту та гострих в’ялих паралічів, їх етіології, епідеміології та профілактики.

   Доповідь по даному питанню підготував завідувач Добропільської амбулаторії ЗПСМ № 1 Пітик В.В.Завідувачам амбулаторій було рекомендовано провести роботу з медичними сестрами, які обслуговують дітей у дошкільних закладах, школах щодо проведення додаткової масової імунізації дітей проти поліомієліту; підготувати інформаційні бюлетені та стенди санітарно-просвітної роботи, провести роз’яснювальні лекції з батьками щодо проведення додаткової масової імунізації дітей проти поліомієліту. Активізувати роз’яснювальну роботу серед населення щодо епідемічної ситуації та заходів профілактики поліомієліту.

   За інформацією ВООЗ епідемічна ситуація щодо поліомієліту в світі є неблагополучною, незважаючи на те, що в 2015 р. вона у порівнянні з попереднім роком дещо покращилась.

   У 2014 році у світі мали місце 359 випадків поліомієліту, в т. ч. 340 – у ендемічних з цього захворювання країнах: Пакистан, Афганістан, Нігерія та ще 19 у неендемічних країнах: Сирія, Ірак, Камерун, Сомалі, Екваторіальна Гвінея.

   З початку цього року станом на 02.09.2015 у світі мали місце 37 випадків поліомієліту, викликаних «диким» поліовірусом – всі в ендемічних країнах: 29 у Пакистані та 8 у Афганістані. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року ця кількість зменшилась майже втричі.

   Поряд з цим, за поточний період 2015 року зареєстровано 12 випадків поліомієліту, викликаного вірусом, похідним від вакцинного штаму - дериватом (сVDPV): 1 – в Нігерії, 9 – в Мадагаскарі, 2 – в Україні.

   В Україні два означені випадки зареєстровані в червні та липні поточного року в двох різних районах Закарпатської області у не щеплених дітей віком 10 місяців та 
4 роки. Регіональна референс-лабораторія Європейського бюро ВООЗ визначила, що захворювання викликані дериватами вакцинного штаму вірусу поліомієліту 1 типу із значною кількістю мутацій, що свідчить про їх тривалу (не менше 2 років) циркуляцію на території країни. Відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил реєстрація подібних випадків прирівнюється до спалаху поліомієліту.

   Випадки циркуляції вірусу поліомієліту, похідного від вакцинного штаму, є рідкісними, проте очікуваними у країнах з великою кількістю не вакцинованих груп населення, до яких у дійсний час, на жаль, відноситься й Україна. Охоплення щепленнями проти цієї інфекції в країні протягом 2009-2013 років коливалося 
від 80,6% до 54,3%. У 2014 році воно склало лише 44,7%, у першому півріччі 2015 року – 15%. У Донецькій області ці показники у 2011-2013 рр. складали 82,8-64,3%%, у 2014 р. – 44,5%, першому півріччі 2015 року – 11,0%.

   У 2013 році Незалежне бюро моніторингу Глобальної ініціативи боротьби з поліомієлітом внесло Україну – єдину з Європейських держав, у список 13 країн світу, які внаслідок недостатнього рівня охоплення дитячих контингентів плановими профілактичними щепленнями мають високий ризик виникнення спалаху поліомієліту, що й відбулося в Закарпатській області у 2015 році.

   Активізація останнім часом міграційних процесів у Європейському регіоні, наявність значних міграційних потоків на сході України у зв’язку з проведенням АТО, в т.ч. на підконтрольній території Донецької області, може призвести також до завозу «дикого» штаму поліовірусу в Україну та його розповсюдженню в умовах вкрай незадовільного стану імунопрофілактики.

   Україна, як країна вільна від поліомієліту, сертифікована у складі Європейського регіону у червні 2002 року. Навіть за умови реєстрації спалаху поліомієліту в Закарпатській області, викликаного сVDPV, вона цей статус ще не втратила, однак для попередження подальшого ускладнення епідситуації необхідно терміново здійснити додаткові профілактичні заходи на всій території країни.

   На Глобальному саміті з вакцин у квітні 2013 року затверджено Стратегічний план ліквідації поліомієліту та здійснення його завершального етапу в 2013-2018 роках. Це перший план по одночасній ліквідації захворювань, викликаних диким поліовірусом і поліовірусом вакцинного походження. Основні пріоритети та заходи цього Плану: посилення епіднагляду, поліпшення якості кампаній імунізації та зміцнення потенціалу реагування на спалахи. Оскільки більше 15 років тому в світі припинилась циркуляція «дикого» поліовірусу 2-го типу, ухвалено рішення з лютого 2016 р. припинити використання тривалентної вакцини і замінити її на двохвалентну, яка утримує вакцинні штами поліовірусів 1-го та 3-го типів.

   Спалахи циркулюючого вірусу поліомієліту, похідного від вакцинного штаму, можуть бути швидко зупинені шляхом імунізації дітей оральною поліовакциною (ОПВ).

   Урядом Канади за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) закуплено для дітей України 3,7 млн. доз вакцини проти поліомієліту (оральної тривалентної живої ОПВЕРО, виробництва Санофі Пастер, Франція). Вакцина прекваліфікована ВООЗ і зареєстрована в Україні.

   За попередніми даними Міністерство охорони здоров`я планує проведення трьох раундів імунізації в національному масштабі з використанням ОПВ для всіх дітей, молодше шести років, незалежно від того, чи були вони імунізовані від поліомієліту до цього. У третьому раунді планується імунізувати дітей до 10 років.

   Найближчим часом за повідомленням МОЗ України детальні нормативно-розпорядчі документи щодо здійснення Кампанії імунізації проти поліомієліту в країні будуть надані в регіони.

   Дуже важливою складовою Стратегічного плану ліквідації поліомієліту залишається епіднагляд. Критерієм його якості є виявлення гострих в’ялих паралічів (ГВП) як потенційних випадків поліомієліту у кількості не менше 2-х випадків ГВП на 100 тис. дитячого населення до 15 років щорічно.

   В Україні цей показник складав: 2013 р. - 1,85 (121 випадок), 2014 р. – 2,0 (133 вип.), 2015 р. (І півріччя) – 1,21 (81 вип.). У Донецькій області система епіднагляду за поліомієлітом та гострими в’ялими паралічами протягом багатьох років була добре налагоджена й у 2013 р. показник виявлення ГВП склав 3,13 на 100 тис. дітей до 15 років (17 вип.). Однак, у 2014-2015 рр., в умовах проведення АТО, настороженість до виявлення цих випадків з боку лікарів первинної ланки охорони здоров’я (сімейні лікарі, педіатри), дитячих інфекціоністів, дитячих неврологів фактично зійшла нанівець. Послаблено моніторинг за здійсненням епіднагляду з боку лікарів-епідеміологів установ Держсанепідслужби. В результаті, у 2014 р. показник виявлення ГВП в регіоні склав лише 1,63 (9 вип.), а за поточний період 2015 р. не виявлено жодного випадку ГПВ, що на фоні реєстрації спалаху поліомієліту в Україні, значної міграції населення та вкрай незадовільного охоплення щепленнями значно посилює загрозу ускладнення епідситуації з поліомієліту на підконтрольній території Донецької області.

   Источник: http://donoda.gov.ua


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх