В Доброполье раскрывается одно преступление из трех

Переглядів: 1600 0 31.07.2016 в 02:45:06 Новини поліції
В Доброполье раскрывается одно преступление из трех

Костянтинівською місцевою прокуратурою у поточному році разом з іншими правоохоронними органами вжито низку організаційних та практичних заходів щодо протидії злочинності, зміцнення законності та правопорядку.

На фоні напруженої суспільно-політичної ситуації в регіоні досягнуто певні позитивні напрацювання.

Так, протягом 6 місяців поточного року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 1205 відомостей про вчинення кримінальних правопорушень. У 208 провадженнях особам повідомлено про підозру, 144 кримінальних проваджень направлено до суду з обвинувальними актами, з яких 8 з угодою про примирення, 24 з угодою про визнання винуватості. 525 кримінальних проваджень закрито. Залишок нерозкритих кримінальних проваджень складає 2352.  

Показник розкриття злочинів становить 29,5 %. Так, це не великий показник, але для порівняння по області стан розкриття складає 24,2%, а по деяких районах та містах області не перевищує 16%.

При зростанні на 93  кількості зареєстрованих до ЄРДР крадіжок, загалом   365 фактів значно знизилась кількість вчинених  крадіжок з квартир та приватних будинків 34 (-31, або менше на 50% ніж аналогічний період минулого року). Менше зареєстровано розбоїв 2 (-3), незаконного заволодіння автотранспортними засобами 4 (-1), наркозлочинів-56 (-15),  Не вчинено жодного тяжкого тілесного ушкодження, що заподіяло смерть потерпілого.

Разом з цим, заходи які проводилися не завжди були ефективними.         Так, протягом 6 місяців 2015 року відбулося зростання злочинності (+31,6%). Особливо викликає занепокоєння різке збільшення злочинів проти життя. Вчинено 6 вбивств, проти 3 минулого року, водночас 5 з них розкрито, кримінальні провадження з обвинувальними актами скеровано до суду. Більше вчинено легких тілесних ушкоджень – 51 ( +25 або +96%)

Водночас покращився стан профілактики злочинності в цілому, а також запобігання вчиненню злочинів особами, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності.

Так, 51 злочин вчинено особами, судимість за які не знята і не погашено, що на 32% менше ніж аналогічний період минулого року, більше ніж у два рази зменшилася кількість злочинів вчинених у стані алкогольного сп’яніння - 32 проти 74, на 45% не працюючими (89), 17 злочинів вчинено у групах, (-28), 8 неповнолітніми (-4).  

Таке поліпшення профілактики злочинності, вважаю, в переважній більшості пов’язане з належною координаційною діяльністю прокуратури у сфері протидії злочинності відповідно до вимог ст. 25 Закону України «Про прокуратуру». У цьому році нами проведено міжвідомчу нараду керівників правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, які відносяться до юрисдикції Костянтинівської місцевої прокуратури, за результатами якої з метою удосконалення роботи з протидії злочинності, взаємодії правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування розроблені конкретні заходи, які наразі виконуються.

Щотижнево проводяться спільні із органами поліції наради по заслуховуванню стану досудового розслідування та розкриття конкретних особливо тяжких та тяжких кримінальних правопорушень. Процесуальними керівниками, тобто працівниками прокуратури, слідчим поліції надаються письмові вказівки про проведення конкретних слідчих (розшукових) дій з метою викриття осіб, які вчинили злочини, проведення всебічного, повного та неупередженого розслідування.

Також особливу увагу приділено сприянню суду у прискоренні розгляду кримінальних проваджень із тим, щоб як найшвидше були відновлені права потерпілих від кримінальних правопорушень, а винні понесли покарання. Завдяки вжитим заходам за 6 місяців поточного року в Добропільському міськрайсуді із постановленням вироку розглянуто 167 кримінальні справи проти 108 минулого року. Державними обвинувачами орієнтовано суд на призначення реальної міри покарання, яку отримали 103 особи (+39) та 41 з них засудженні до позбавлення волі на різні строки (+18). Загалом до реальної міри покарання притягнуто 72,9% засудженних.

Вказані заходи також сприяють профілактики злочинності та  зменшення її рівня.  

При здійсненні процесуального керівництва процесуальними керівниками надано письмові вказівки по 536 кримінальним провадженням, скасовано 48 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень. При проведенні досудового розслідування до суду направлено 50 клопотань про застосування запобіжного заходу, із них: 28- арешт, 11- домашній арешт, 11- особисте зобов’язання.

 

Щодо захисту прав громадян та інтересів держави.

Протягом 2016 року Костянтинівською місцевою прокуратурою до Добропільського міськрайонного суду спрямовано 3 заяви про визнання спадщини відумерлою, на земельні ділянки, на суму 687,75 тис. грн., з яких 1 вже розглянуто та задоволено на суму 265,3 тис. грн.

 

Захист прав дітей:

Протягом 6 місяців 2016 року прокуратурою значну увагу приділено захисту прав дітей і законних інтересів держави.

За результатами відпрацювання додержання вимог чинного законодавства в сфері охорони дитинства виявлені непоодинокі порушення в бюджетній сфері.

За поточний період 2016 року Добропільським міськрайонним судом розглянуто та задоволено 3 позови прокурора в інтересах держави на суму близько 100 тисяч гривень, 1 позов перебуває на розгляді в Господарському суді Донецької області на суму 1 716 985,0 грн.

Так, в ході опрацювання інформації, наданої Відділом охорони здоров`я Добропільської міської ради щодо порушення студентами умов договору про здійснення навчання за рахунок коштів Замовника, тобто Відділу охорони здоров`я, встановлені випадки невиконання студентами, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, умов укладеного трьохстороннього договору, яке виразилось у відрахуванні з навчального закладу та не погашення затрачених Замовником коштів на навчання.

Невиконання договірних зобов’язань Споживачем призвело до зайвих витрат коштів міського бюджету, оскільки фінансування відділу охорони здоров`я Добропільської міської ради здійснюється саме за кошти міського бюджету, що в свою чергу заподіяло шкоду інтересам держави.

У зв`язку з чим, прокурором в інтересах держави в особі Відділу охорони здоров`я Добропільської міської ради до Добропільського міськрайонного суду заявлено 2 позови, які задоволені в повному обсязі. За рішенням суду до міського бюджету з боржників стягнуто близько 100 тис. грн.

Також, в ході здійснення відпрацювання додержання вимог бюджетного законодавства в сфері охорони дитинства, встановлені суттєві порушення вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» Відділом освіти Добропільської міської ради, що може призвести до нераціонального та неефективного використання державних коштів, а саме коштів міського бюджету Добропільської міської ради.

У зв`язку з чим, Костянтинівською місцевою прокуратурою до Господарського суду Донецької області в порядку ст. ст. 2, 29 ГПК України внесена позовна заява щодо визнання недійсними рішення комітету з конкурсних торгів про акцепт пропозицій щодо закупівлі товарів за бюджетні кошти на суму 1 716 985,0 грн., а також визнати недійсним договір про закупівлю товару від 04.05.2016 за на вказану суму, укладений між відділом освіти Добропільської міської ради та ФОП Сундучніков А.С.

Крім того, у сфері захисту прав дітей на освіту, в додержання вимог ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», за апеляціями прокурора Апеляційним судом Донецької області задоволено 6 позовів в інтересах неповнолітніх учнів Білицького професійного ліцею.                   З навчального закладу на користь учнів стягнуто недораховану стипендію за роки їх навчання в закладі на суму більше 50 тис. грн.

 

Щодо протидії корупції.

За результатами проведених протягом поточного року перевірок додержання вимог антикорупційного законодавства, Костянтинівською місцевою прокуратурою складено та направлено до суду 3 протоколи про корупційні правопорушення за частинами 1 та 2 статті 172-7 КУпАП. На теперішній час всі протоколи розглянуто, по двом з яких осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Крім того, до суду спрямовано 1 кримінальне провадження з ознаками корупції: стосовно підрядника за фактично невиконані роботи, за ч.3 статті 191 КК України.

 

З огляду на викладене пріоритетними для органів прокуратури на поточний рік залишається:  

  1. Захист інтересів держави від неправомірних посягань;

  2. Захист прав і законних інтересів дітей, у тому числі, які переселилися з зони проведення антитерористичної операції

  3. Запобігання і протидія сепаратистським та іншим проявам, що загрожують територіальній цілісності і недоторканності держави

  4. Запобігання і протидія корупції

  5. Взаємодія з органами поліції щодо протидії злочинності, в першу чергу у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, зброї, розкрадення бюджетних грошових коштів.

Інформація надається до відома.


 

Керівник Костянтинівської

місцевої прокуратури

старший радник юстиції                           В.О. Ткачук


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх