В Доброполье проведен семинар на тему «Традиции празднования Масленицы в Украине»

Переглядів: 1261 0 01.03.2014 в 09:27:18 Пенітенціарна служба
В Доброполье проведен семинар на тему «Традиции празднования Масленицы в Украине»    01.03.2014р. Добропільським МВ КВІ спільно з Добропільським міським та районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та громадською організацією «Твій шанс» для осіб перебуваючих на обліку в КВІ м.Добропілля було проведено семінар на тему «Традиції святкування Масляної в Україні».

   Масляна (Колодій, Масниці, Масляниця, Сирний тиждень) – давньослов’янське свято на честь весняного пробудження природи. Християнська церква включила Масляну у свій календар, проте вона так і не набула релігійного змісту.
   Масляний тиждень святкується напередодні Великого посту. Це останній тиждень, коли ще можна справляти весілля.Протягом цього тижня українці готувалися до найдовшого і найсуворішого з усіх постів – Великоднього, а тому казали: «Масниця, Масниця, яка ти мала, – якби ж тебе сім неділь, а Посту одна!»
   В Україні Масляна не мала такого широкого розмаху, як, наприклад, у Росії. Але й тут дорослі та молодь каталися на конях, ходили в гості, влаштовували бенкети.Останнім часом у нас Масляну відзначають за російським звичаєм – з млинцями. Проте до українських традицій це не має жодного відношення!За українськими традиціями у цей тиждень особливе місце мав звичай Колодія (колодки).Розігрували народження і поховання дерев'яної ляльки (колодки) – відгомін давнього ритуалу знищення опудала Зими.Кожен день мав свої «іменні наклички». В понеділок «колодка народилась», у вівторок «хрестилася», середу — «похрестини», в четвер — «помирала», в п’ятницю її «хоронили», а в суботу — «оплакували». Відтак, вважається, що в «неділю, останній день Масниці, молодь «волочить колодку».Найчастіше її у вигляді поліна, качалки, стрічки, хустки, квітки тощо чіпляли парубкам і дівчатам як символічне покарання за те, що вони не взяли шлюб минулого року, а ті відкуповувалися грішми або могоричем.
   Основними дійовими особами цього обряду були жінки. Зібравшись у гурті, вони йшли в понеділок до корчми і відзначали «початок Масної». У наступні дні жінки знову сходилися до шинку, вчиняли всілякі забави і сценки. Саме тому цей тиждень ще має назву Бабського свята.Основою обрядовою стравою Масляної були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня.
   Найцікавіше відзначали останній день Масляної – Сиропусну неділю, Чорну неділю, Масне пущення. У цей день сусіди й родичі обходили одне одного й просили пробачення за образи. Вважалося, що саме в цей день має відбутися Страшний суд, а тому годилося помиритися з тими, хто на цьому світі.
   Цього року Масляний тиждень в Україні випадає на 24 лютого, та триває тиждень. Наші предки вірили, що той, хто проведе його цікаво та весело, увесь рік матиме гарний настрій. Відроджуймо давні традиції!

Начальник Добропілського МВ КВІ
УДПтСУ України в Донецькій області
капітан вн.служби Л.В.Капраленко

Джерело: сайт міста Добропілля

ComForm">
avatar
Наверх