В Доброполье прошло совещание о формировании способных территориальных общин

Переглядів: 1737 0 26.05.2015 в 16:13:44 Новини району
В Доброполье прошло совещание о формировании способных территориальных общин

   Ухвалення закону "Про добровільне об’єднання територіальних громад" дало старт для здійснення конкретних заходів із реформування місцевого самоврядування.  26 травня в залі райдержадміністрації відбулася розширена нарада з питання впровадження в районі заходів з добровільного об’єднання територій громад. Нараду провели голова райдержадміністрації О. Кравчук та голова районної ради М. Гапич. На нараду запрошені сільські, селищний голови та міські голови: В. Дерипаска (м.Добропілля), О. Заварзін (м. Білицьке), О. Разуменко (м.Білозерськ). Участь в нараді взяв директор Регіонального офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади в Донецькій області С. Попов.

   Основним лейтмотивом наради було визначення потенційних адміністративних центрів майбутніх спроможних територіальних громад та їхніх зон впливу та обговорення основних моделей об'єднання громад. Більшість присутніх дійшли до висновку про доцільність утворення однієї територіальної громади міст і району, тим самим буде збережено територіальну цілісність району. Обговорили присутні і іншу модель об'єднання сільських громад навколо міст Добропілля, Білицьке та Білозерськ. 
Розпочинаючи нараду, голова райдержадміністрації О. Кравчук та директор Регіонального офісу з питань впровадження реформ  С. Попов зазначили, що укрупнення шляхом добровільного об'єднання територіальних громад є важливим фактором посилення гарантій місцевого самоврядування, підвищення його ролі у вирішенні питань місцевого значення.

   - Ми повинні активно включитися в цю роботу, – наголошували міські голови– Не маємо права бути пасивними. Адже якщо не виявимо ініціативу і не станемо добровільно об’єднуватися за методикою, котру нам пропонує держава,  то згодом це зроблять без нас.

   Олег Кравчук наголосив: ми маємо  затверджену Мінрегіоном методику, тож мусимо працювати за нею, а ще – активно включитися в роботу, аби до кінця травня вже бачити приблизну картину майбутніх спроможних громад.

   Учасники наради недаремно постійно наголошували: новостворена громада має бути саме спроможною. І це означає, що вона повинна забезпечити себе, люди у найвіддаленіших куточках краю мають зрозуміти, що на їхній відповідальності – школа, ФАП, від їхньої ініціативності та наполегливості залежить,  яку економічну привабливість має їхня територія.

   Директор Регіонального офісу з питань впровадження реформ  С. Попов відповів на всі питання, які виникали в процесі бурхливого обговорення бачення виконання Закону України «Про добровільне обєднання територіальних громад».

   Чи виправдає очікування суспільства таке об’єднання громад, чи буде воно за своїм змістом насправді добровільним, чи стануть ці громади самодостатніми та ефективними? Про це дискутували районний депутати О. Симоненко, сільські голови В. Колосов, М. Рижинков, В. Кучеріненко, О. Тітов, О. Холод, О. Кордюков, В. Бєлянкін, представники робочої групи з міста Білозерське, перший  заступник Добропільського міського голови І. Курдя  та інші.

   Сільські голови зазначили, що наразі проводиться робота з роз’яснення місцевим жителям суті реформи децентралізації, оскільки саме вони мають бути головними ініціаторами об’єднання.

   Голова райдержадміністрації О. Кравчук акцентував увагу на максимальному забезпеченні участі громадськості  в обговоренні  процесу добровільного об’єднання територіальних громад. «Це реформа, до якої треба рухатись з обох боків - як з боку влади, так і з боку громади», - підсумував керівник виконавчої влади району.

   Источник: http://donoda.gov.ua


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх