В Доброполье проходит выставка "Бумажные чудеса" + ФОТО

Переглядів: 1741 0 26.12.2016 в 10:00:41 Творчість
В Доброполье проходит выставка

Витинанки — один із видів найдавнішого декоративного мистецтва, що має глибокі й багаті традиції.

З давніх часів різні народи світу займалися створенням прикрас для свого житла й використовували різні матеріали: шкіру, кору дерева, метал. Вирізки з паперу почали розвиватися тоді, коли він прийшов в побут. Зародилося мистецтво паперової витинанки у Китаї ще в VII - XII сторіччях. Напередодні весни жінки оздоблювали свої оселі ажурними паперовими прикрасами «чуанхуа» («віконні квіти») та «сіхуа» («святкові узори»).

У XIII столітті паперові прикраси з’являються в Персії, а в XV через Туреччину потрапляють в Європу, спочатку у Венецію, а далі - в Угорщину. Із кінця XVI ст. в Німеччині їх використовують для оздоблення книжкових обкладинок. У ХVIII - ХIХ сторіччях вони поширюються у Франції, Португалії, Данії, Голландії, Швеції, Швейцарії, Польщі, Словаччині, Литві, Росії, Білорусії та інших країнах.

Витинанки є чудовими зразками прорізного паперового декору. У давнину як прикрасу витинанки наклеювали на стіни, печі, шибки вікон. Ажурні паперові прикраси слов’янських народів мали декоративне спрямування і здебільшого були орієнтовані на традиційні народні мотиви орнаменту. Виготовляли витинанки перед Новим  роком або  навесні, коли зазвичай білили стіни й поновлювали внутрішнє оздоблення хат. 

Сучасні майстрині почали відновлювати традиції витинанки, додаючи до них щось нове і цікаве, тим самим збагачуючи мистецьку скарбницю народу.

Шановні читачі нашого сайту та дорогі земляки, сьогодні представляємо вашій увазі роботи Тетяни Хоружий. Мистецтвом вирізування Тетяна захопилась ще у дитячі роки. Як і більшість дітей, починала з сніжинок, потім спробувала створювати привітальні листівки, поєднуючи техніки аплікації та вирізування. Разом з Тетяною зростала і її майстерність. В колекції її робіт з’являлись не тільки пласкі силуети, а й об’ємні ажурні фігури.

Найчастіше творчість людини тісно пов’язана з найважливішими подіями в її житті. З народженням сина майстриня створила ряд  робіт для розваг дитини: мереживні ліхтарики, гірлянди, новорічні прикраси, об’ємні тунелі та багато іншого.

В сучасному місті паперові витинанки застосовують як новорічні прикраси вітрин, вікон тощо. З легкої руки Тетяни вікна Центральної бібліотеки прикрашає грайливе мереживо паперових сніжинок та новорічних візерунків. Частина робіт майстрині представлена на виставці «Дива паперові» в Арт-території Центральної міської бібліотеки.

Чекаємо на вас за адресою:

м.Добропілля, вул. Першотравнева, 121, 3-й поверх. 


Джерело: http://master-dobropol.ucoz.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх