В Доброполье после многолетнего периода эпидемиологического благополучия отмечается рост заболеваемости вирусным гепатитом

Переглядів: 1644 0 12.10.2017 в 08:00:06 Новини охорони здоров'я
В Доброполье после многолетнего периода эпидемиологического благополучия отмечается рост заболеваемости вирусным гепатитом

В м.Добропіллі  після багаторічного періоду епідеміологічного благополуччя відмічається ріст захворюваності на вірусний гепатитА.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом  передачі інфекції, з переважним ураженням печінки та травного каналу. 

Основний шлях розповсюдження інфекції  відбувається через воду, продукти харчування, особливо які не піддаються тепловій обробці, брудні руки та предмети побуту, на які потрапляють випорожненя хворого. 

У більшості випадків хвороба починанається гостро, з підвищенням температури до + 38,5 градусів.  Протягом перших 2-3 днів, спостерігається ломота в тілі, можливе першіння в горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї.  На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива), також можливе свербіння шкіри.  До речі, у цей період хворі особливо небезпечні для оточуючих. Варто знати, що джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Найбільшу небезпеку представляють хворі з безжовтушними формами захворювання. 

Крім того, для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). Інкубаційний період - 7-35 днів (в середньому 15-35 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. 

 

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А:

1. Використовувати для пиття та миття посуду лише кип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв.).

2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.

5. Слід суворо дотримуватись правил особистої гігієни - обов‘язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

6. Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись до лікаря.

Добропільською міськрайонною філією ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»  проведений відбір проб питної води з водопровідної мережі м.Добропілля на вірусний гепатит «А».

Про результати досліджень питної води буде проінформовано додатково (після отримання результатів досліджень питної води з вірусологічної лабораторії Маріупольської міської філії ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»).


Джерело: http://shkvarki.org


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх